Kartupeļu šķirnes tavam mazdārziņam. TOP 8
Paša izaudzēti jaunie kartupelīši ar dillēm un sviestiņu - mm, tas tik ir īsts gardums. Bet kā līdz tam tikt? Pavisam vienkārši, ja vien tev ir pieejams kaut neliels dārziņš. TOP 8 kartupeļu šķirnes mazdārziņam iesaka Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule.
Agros vai vēlos?
Selekcionāre norāda, ka mazdārziņā vislabāk audzēt agras vai vidēji agras kartupeļu šķirnes. Pirmkārt, būs agra raža, paši varēs ēst savus kartupeļus jau vasarā, bet otrkārt, agrās šķirnes jau būs izveidojušas savu ražu pirms lakstu puves infekcijas sākuma - tādējādi būs mazāka nepieciešamība lietot ķīmiskos fungicīdus.
Mazdārziņā vislabāk audzēt agras vai vidēji agras kartupeļu šķirnes - būs agra raža, paši varēs ēst savus kartupeļus jau vasarā.
Vispirms jāizvēlas atbilstoša kartupeļu šķirne agras ražas izaudzēšanai. Piemērotākās būs šķirnes, kas agri veido bumbuļus, tā sauktās agrās šķirnes. Lai būtu pārliecība par sagādāto šķirni un sēklas kartupeļu veselīgumu, ieteicams iegādāties sertificētu kartupeļu sēklas materiālu. Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts katru gadu piedāvā agro kartupeļu šķirņu sēklas materiālu.
Šķirņu TOP 8 tieši tavam mazdārziņam
- "Agrie Dzeltenie" - šķirne izaudzēta 1948.gadā, ļoti populāra agrā kartupeļu šķirne – jau jūlijā var iegūt labu ražu. Bumbuļi izskatīgi, izlīdzināti, ovāli, ar stingru mizu. Vārīti kartupeļi ļoti miltaini, dzelteni. Mazs cietes saturs.
- "Madara" - bumbuļi izskatīgi, apaļi, nedaudz plakani, gaiši dzelteni. Vidējs cietes saturs. Vārīti kartupeļi nedaudz miltaini, ļoti garšīgi, garšas īpašības saglabājas līdz pavasarim. Ne vārīti, ne mizoti bumbuļi nekļūst tumši.
- "Borodjanskij Rozovij" - bumbuļi apaļi, lieli, izlīdzināti, rozā miza, mīkstums dzeltens. Vārīti bumbuļi ir vidēji miltaini, ar labu garšu.
- Viena no jaunākajām Priekuļos izveidotajām agrajām šķirnēm "Monta", atšķirībā no iepriekšējām, ir izturīga pret nematodi – postīgu kartupeļu kaitēkli. Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, miza dzeltena, bet mīkstums gaiši dzeltens. Vārīti bumbuļi ir vidēji vai maz miltaini, netumšojas, tiem ir laba garša.
Latvijā pieejamas arī citās valstīs selekcionētas agras kartupeļu šķirnes.
- "Vineta" - bumbuļi ieapaļi ovāli ar seklām acīm. Miza dzeltenīga, gluda, mīkstuma krāsa gaiši dzeltena. Ātri uzdīgst, attīstības sākumā spēcīgs lapojums, laksti noturīgi. Izturīga pret nematodi. Vārīti bumbuļi ir vidēji miltaini ar labu garšu.
- "Solist" - izturīga pret nematodi. Bumbuļi lieli, apaļi ovāli, gluda dzeltena miza, mīkstums gaiši dzeltens. Pēc vārīšanas neizjūk, labas garšas īpašības.
- "Arielle" - augstražīga, pret nematodi izturīga šķirne. Bumbuļi lieli, ovāli, gluda dzeltena miza, mīkstums dzeltens. Vārot bumbuļi paliek nemiltaini, neizjūk. Zems cietes saturs.
- "Riviera" - izturīga pret nematodi. Bumbuļi ovāli, izlīdzināti, bet cerā pamaz. Gluda, dzeltena miza, gaišs mīkstums. Vārot kartupeļu bumbuļi neizjūk, nemiltaini. Zems cietes saturs.
Lai izdodas izaudzēt visskaistākos un gardākos bumbuļus!