Kā pēc iespējas ilgāk saglabāt svaigu eglīti
Pasargā eglīti no krasas gaisa temperatūras maiņas! Eglīte pēc atnešanas mājās ir pamazām jāpieradina pie istabas siltuma, tāpēc sākumā ieteicams to nolikt pagrabā vai mēreni vēsā garāžā, pēc tam kāpņu telpā un tikai tad - istabā.
Gādā, lai eglītei nepietrūktu ūdens! Pirms
ienešanas istabā vēlams eglīti kādu laiku - vislabāk diennakti -
paturēt spainī ar ūdeni. Pirms tam stumbru nozāģē vai nocērt
par 2-3 cm īsāku, tai kociņš var labāk uzsūkt ūdeni.
Pareizi izsaiņo nopirkto eglīti! Ja eglīte
pirkšanas brīdī vai transportēšanas laikā bijusi iesaiņota tīklā,
tad to vai citu iesaiņojamo materiālu noņem vismaz diennaktī pirms
kociņa nešanas istabā.
Lai nesabojātu zarus un nenotrauktu skujas, tīklu
pārgriež virzienā no apakšas uz augšu. Pirms ielikšanas statīvā
(kājā) eglītei stumbru saīsina par pāris centimetriem.
Neļauj skujām sakalst! Lai skujas nesāktu birt jau
pirmajās dienās, eglīti novieto telpas vēsākajā stūrī, bet nekādā
ziņā ne pie krāsns vai radiatoriem. Arī caurvējš eglītei nepatīk.
Lai eglīte pie tiktu mitruma, statīvu kāju ievieto traukā ar ūdeni.
Ieteicams ūdenim pievienot nedaudz cukura un reizi dienā eglīti
aprasināt.
Pērkot eglīti, pārliecinies, vai tā ir svaiga!
Svaigumu var pārbaudīt, ja eglīti satver aiz stumbra un pāris reižu
stingri uzsit pa grīdu vai zemi. Ja uzreiz sāk birt skujas, tas
nozīmē, ka kociņš nocirsts jau pirms laba laika. Turklāt svaiga
eglīte; cirtuma vieta ir gaiša, nevis apbrūnējusi un tumša.
Pasargā eglīti no transportēšanas traumām! Ja egli
ved mājās uz automašīnas jumta un ja ceļš ir garš, tad ieteicams,
tad ieteicams kociņu ievīstīt audeklā vai citā piemērotā
iesaiņojumā. Var ticēt vai neticēt, taču šādi transportējot, vējš
pamazām izsusina gan skujas, gan stumbru.
Dabīgās svecītes saīsina eglītes mūžu! Ja dod
priekšroku dabīgajām svecītēm, tad jāņem vērā, ka siltums, kas
plūst no tām, ārkārtīgi sausina skujas. Jo vairāk svecīšu un biežāk
tās dedzina, jo īsāks eglītes mūžs. Un vel - drošības nolūkā
vienmēr pa rokai jātur trauks ar ūdeni.
No žurnāla "100 labi padomi"