Ko tik pasaulē neēd! Zīdainīšu fekāliju desa un kafija no ziloņu izkārnījumiem
Visiem zināma mūsdienu tendence — dzīvot ekonomiskāk un ekoloģiskāk. Ja šim procesam pievieno arī izcilu izdomu, var sanākt trīs vārdu virknējums — ekonomiskāk, ekoloģiskāk un ekskluzīvāk. Šoreiz — par dažām patiesi ekskluzīvām ēdamlietām, kuras pagatavotas no... kakām!
Vēl pimis dažiem gadiem apgalvojums, ka fekālijas var būt lielisks
izejmateriāls ekskluzīvu un veselīgu ēdienu gatavošanā, likās
absurds. Vai kāds varēja iedomāties, ka pienāks laiki, kad
bagātnieki ar lielāko prieku šķirsies no 50 dolāriem, lai izbaudītu
mazu tasīti kafijas, kura izkritusi no ziloņa dibena?
Pirmās neparastākās ziņas par dzīvnieku fekāliju pārstrādi bija
saistītas ar papīru. Piemēram, Šrilankas papīra ražotne
Maximus (tās pastāvīgais klients — ASV Baltais nams)
izmanto ziloņu kakas. Austrālija un Tasmānijā papīra rūpalā
piedalās ķenguri (no 25 kilogramiem ķenguru zelta sanāk 400 loksnes
A4 formāta lapu) un vombati (ražo firma Creative).
Skandināvijā gatavo papīru no aļņu fekālijām, bet Čendujas
pētnieciskā centra (Ķīna) darbinieki no lielo pandu atkritumiem
ražo gan kartonu, gan dekoratīvo papīru (visiem šiem ekopapīriem
nav smakas, jo fekālijas tiek rūpīgi izkaltētas un dezinficētas 300
grādu karstumā).
Kafijai ir sabalansēta medus, salda krējuma un mandeļu garša, delikāts rūgtumiņš un noturīga pēcgarša.
Bet tagad — par daudz dīvainākām ekskluzivitātēm. Deviņdesmito gadu
sākumā pasauli pāršalca ziņa par Kopi Luwak - ārkārtīgi
garšīgu kafiju, iegūtu no nelielu dzīvnieciņu — palmu civetu
fekālijām. Kafijas cena — 600 dolāri par mārciņu (30 dolāri par
tasīti). Neatkārtojamā kafijas garšu gamma rodas tieši civetas
kuņģī. Šie kaķa lieluma visēdāji ir kāri uz īpašas šķirnes kafijas
krūmu augļiem, kas pēc skata atgādina ķiršus. Savvaļā civetas
izvēlas tikai pašus garšīgākos, pilnībā nogatavojušos kafijas
augļus, māgā to mīkstais apvalks pārstrādājas, bet kodols jeb
kafijas pupiņa paliek neskarta, tikai bagātīgi piesūcas ar kuņģa
sulas fermentiem un, izceļojot cauri zarnu traktam, uzņem cibetīnu
— civetas muskusu. Ļaudis vērtīgās civetu spiras savāc, visu lieko
nomazgā un tīrās pupiņas vairākas dienas pamatīgi izkarsē saulē.
Šai kafijai ir sabalansēta medus, salda krējuma un mandeļu garša,
delikāts rūgtumiņš un noturīga pēcgarša.
Tolaik, deviņdesmitajos, Kopi Luwak cena bija adekvāta, jo
civetu kakiņas tika vāktas savvaļā — kafija bija iegūstama
ierobežotā daudzumā. Tagad kāre pēc peļņas Kopi Luwak kvalitāti
mazinājusi — civetas tiek turētas primitīvās fermās un ari
barotas pieticīgi. Bet, kā zināms, no pārtikas, kas nonāk civetas
kuņģī, atkarīga kafijas unikālā garša. Arī kafijas augļi augļi tiek
doti tādi, kādi nu pagadās — ne vienmēr iekļaut nogatavojušies...
Starp citu — nesen tika radīta tehnoloģija, lai mākslīgi panāktu
Kopi Luwak garšu — tādu kafiju var nu nobaudīt arī
Latvijā.
Pirms pāris gadiem Kopi Luwak zaudēja līdera pozīcijas-- par pasaulē labāko un dārgāko kafiju (cena —1100 dolāru par mārciņu, 50 dolāru tasīte) tika atzīts cits kaku ražojums — Black Ivory (ražotne atrodas tā saucamajā Zelta trīsstūrī uz Taizemes, Mjanmas un Laosas robežas). Šīs kafijas izejviela ir ziloņu fekālijas, un, tā kā ziloņi ir zālēdāji, šai kafijai ir cita garšas buķete. Tā garšo pēc piena šokolādes, riekstiem, ogām un garšvielām. Tā patiešām ir ekskluzīva prece, jo 2012. gadā tika iegūti vien 70 kilogrami Black lvory kafijas pupiņu. Šo kafiju var pagaršot un nopirkt tikai viesnīcu tīklā Maldivu salās. Kā stāsta Block lvory izgudrotājs un zīmola īpašnieks kanādietis Bleiks Dinkins, lai iegūtu vienu kilogramu kafijas, zilonim jāapēd 33 kilogrami svaigu kafijas augļu, jo daļa kafijas pupiņu izbirst no fekālijām un pazūd savannas garajā zālē... Tālākā kafijas pupiņu pārstrāde ir līdzīga Kopi Luwak. Starp citu, 8% peļņas Dinkins ziedo Āzijas ziloņu fondam (ziloņu ārstēšanai un medikamentiem).
Uzzinot par ziloņu kaku kafijas panākumiem, reaģēja japāņu alus
darītava Sankt Gallen, kas jau 2013. gadā alusmīļus
pārsteidza ar alu Un, Kono Kuro, gatavotu no Black Iron
kafijas pupiņām. Bet dabas pētnieks Janši (Ķīna) drīzumā sola
ieviest tirdzniecībā arī pasaulē dārgāko tēju, iegūtu no lielo
pandu izkakātā bambusa (maksās aptuveni 50 000 mārciņu kilogramā).
Taču satriecošākie kaku produkti ir japāņu zinātnieka Micujuki
Ikedas izgudrotais pūpburgers (no cilvēku izkārnījumiem) un spāņu
mikrobioloģes Annas Džofrē zīdainīšu fekāliju desa. Pūpburgerus
Tokijas iedzīvotāji varēja pagaršot jau 2011. gada.
Diemžēl tie neguva atsaucību, kaut gan zintnieki apgalvoja, ka viņa
izgudrojums varētu kaut mazliet apturēt masveida aptaukošanos —
Ikedas radītajā gaļas surogāta ir maz kaloriju neka īstajā gaļā,
tas satur 63% olbaltumvielu, 25% ogļhidrātu, 3% tauku un 9%
minerālvielu. Tiesa, ja pūpburgerus ieviestu plašā tirdzniecībā, to
cena būt 10-20 reižu lielāka nekā hamburgeriem, jo vajadzētu
atpelnīt pētījumos ieguldīto naudu.
Arī Katalonijas pārtikas un lauksaimniecības institūta zintnieku
grupa Annas Džofrē vadībā apgalvo, ka viņu izstrādāta zīdainīšu
fekāliju desa cilvēcei nāktu tikai par labu — satur daudz labo
baktēriju un probiotiku, un šo produktu var droši iekļaut veselīgo
ēdienu kategorija. Tirdzniecībā jau nokļuvuši divi zīdainīšu
fekāliju izstrādājumi — līdzīgi fuet desai un tik populārajai
vītinātajai desai čorizo. Nu ko, varbūt ir vērts padomāt par
ēdienkartes atsvaidzināšanu?...
No žurnāla "Ko ārsti mums nestāsta"