Kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties sniega lāpstu?
Beidzot arī Latvijā uzsnidzis ilgi gaidītais sniegs, un jāgādā lāpstas, lai pie namdurvīm varētu izšķūrēt glītus celiņus. Vismaz ziemas sākumā vēl ir nopērkamas no dažādiem materiāliem gatavotas lāpstas sniega šķūrēšanai. Piedāvājumā mēdz būt plastmasas, alumīnija, koka lāpstas, kā arī tādas, kas ražotas no dažādiem metāliem un kombinētiem materiāliem.
1. Pievērs uzmanību lāpstas materiālam!
Piemēram, plastmasas lāpstas ir vieglas, tāpēc it kā piemērotas
sievietēm un gados vecākiem cilvēkiem, tomēr pirms iegādāšanās
vajadzētu ļoti rūpīgi pārbaudīt, cik stabila un stingra ir šī
lāpsta. Šķūrējot slapju, smagu sniegu, plastmasas lāpstas bieži
mēdz lūzt.
Alumīnija lāpstas, tāpat kā koka un metāla lāpstas, ir gana izturīgas, vienīgi jārēķinās, ka gadījumā, ja ietves vai celiņi tiek kaisīti ar granti, sīkie akmentiņi atstāj pamatīgas švīkas uz alumīnija virsmas.
2. Novērtē lāpstas platumu!
Veikalos vispieprasītākās ir lāpstas, kam liekšķeres platums
svārstās no 40 līdz 60 centimetriem. Tādas ir salīdzinoši viegli
virzāmas kā uz priekšu un atpakaļ, tā arī sāniski. Tomēr jānovērtē,
vai šādi izmēri der konkrētajai teritorijai, piemēram, pagalma
celiņiem, dārza taciņām, piemājas ietvei. Vēlams, lai liekšķerei
abos sānos būtu neliels uzliekums uz augšu – tad stumjot sniegs
neslīdēs nost.
3.Izvēlies piemērotu kātu un rokturi!
Pārdošanā mēdz būt lāpstas gan ar klasiskajiem taisnajiem kātiem un
rokturiem, gan ar viegli izliektiem kātiem un rokturiem Y un D
formā. Katram jau jāizvēlas sev ērtākais modelis, tomēr šādu formu
rokturi ir parocīgāki gadījumos, ja sniegs ne tikai jānošķūrē malā,
bet arī jāsastumj/jāsamet kaudzē. Vēl jo labāk, ja rokturi un pat
kāti ir maināmi, – tad tos vienkārši var pielāgot konkrētiem
laikapstākļiem un šķūrēšanas vietai.
4. Apskati gumijoto apdari!
Laba šķūrēšanas lāpsta ir tāda, kura, pateicoties kvalitatīvai
apdarei, vienlīdz raiti slīd pa dažādām virsmām – gan pa sniegu,
gan apledojumu. Labai lāpstai apdare ir gatavota no augstvērtīga
materiāla, kas iztur krasas temperatūras maiņas un sāls iedarbību
un tik ātri nesaplaisā.
Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"