Līdzekļi, kas palīdz iztīrīt BEZCERĪGI piedegušus katlus un pannas
Vienalga, vai katlā ir piededzis ēdiens vai arī tajā vienkārši palikušas ēdiena atliekas, to varēs izmazgāt krietni vien vieglāk, ja uzreiz ieliesi siltu ūdeni un piedevām vēl noliksi uz siltas plīts – ja ir elektriskais vai malkas pavards. Ja piedegums ir pamatīgāks, nāksies ņemt talkā vēl citus palīgus.
1. Cepampulveris
Tas jo sevišķi noder reizēs, kad katls jau atdzisis. Vispirms uz
piedeguma klātā katla dibena uzkaisi nedaudz cepampulvera un
saudzīgi uzlej nedaudz ūdens. Tad katlu sakarsē, lai ūdens gandrīz
vai uzvārās, un atstāj uz kādu stundu vai pat visu nakti. Pa šo
laiku cepampulveris iedarbosies un piedegums diezgan viegli nonāks
nost.
2. Veļas pulveris
Katlā vai pannā ielej ūdeni un pieber vismaz pāris ēdamkarotes
(atkarībā no tilpuma) veļas pulvera. Pēc tam, kad šo šķīdumu uzvāri
un arī atstāj uz kādu stundu, lielākā daļa piedeguma pati atdalās
no katla dibena un malām. To, kas vēl turas klāt, noberz ar
suku.
3. Etiķis
Katlā ielej ūdeni un etiķi attiecībā 3:1 un uz lēnas uguns vāri tik
ilgi, līdz piedegums pamazām atdalās. Ja gribi ātrāku iedarbību,
vari saudzīgi pievienot arī mazliet cepampulvera. Tikai uzmanies,
jo šāds maisījums spēcīgi puto.
4. Soda
Līdzīga iedarbība kā cepampulverim piemīt arī sodai. Pāris
ēdamkarotes izšķīdini karstā ūdenī, ielej piedegušajā katlā un
atstāj uz vairākām stundām vai nakti. Pēc tam izberz ar raupju
lupatiņu vai suku.
5. Gāzēts minerālūdens
Ja piedegums ir neliels un pie rokas nav nekādu citu līdzekļu, var
ņemt talkā arī gāzētu minerālūdeni. Katrā ziņā tas iedarbosies
labāk nekā vienkāršs krāna ūdens.
Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"