Pavasara tīrīšana virtuvē un pagrabā - 4 soļi, kā visu savest kārtībā
Lai cik pamatīgi un regulāri arī tiktu uzkopta virtuve, tajā allaž atradīsies kaut kas sakārtojams un iztīrāms. Vienalga, vai tas būtu ledusskapis, atvilktne vai miltu kārbas, pienāk brīdis, kad to saturam beidzas derīguma termiņš. Pavasara sākums, kad notiek lielā tīrīšana gan organismā un dvēselē, gan drēbju skapī, ir īstais brīdis, lai iztīrītu arī virtuvi.
1. Pārbaude ledusskapī
Tajā mēdz paslēpties dažādas mērces, pusizlietoti konservi, dārzeņu
atlikumi, ko uzreiz izmest laukā ir žēl, jo šķiet, ka tas viss vēl
noderēs. Pētījumi liecina, ka šie labie nodomi dzīvē tiek īstenoti
nepilnos 10% gadījumu. Pirmais darbiņš – visas tomātu mērces,
kečupus, majonēzes, kas pēdējās trīs nedēļās nav lietotas, bez
žēlastības jāmet laukā. Tas pats attiecas arī uz dārzeņiem, kuri
teorētiski būtu piemēroti ilgākai glabāšanai: puraviem, sakņu
selerijām, iegrieztām kāpostgalviņām, savītušām pētersīļu saknēm.
Rūpīgi jāpārbauda arī buljona koncentrāti un kubiņi, kas mēdz
mētāties durvju plauktā, un, ja derīguma termiņš pārsniegts kaut
vai par mēnesi, jāmet laukā. Pavasaris ir laiks, kad gribas un
vajag ēst visu svaigo – ne tikai svaigus zaļumus, bet arī visu
pārējo, kaut vai tie būtu svaigi konservi. Vislabākā metode
racionālai ledusskapja izmēšanai – izvākt laukā itin visu un pēc
iztīrīšanas atlikt atpakaļ tikai to, kas izmantojams šodien un
rīt.
2. Revīzija virtuves skapīšos
Gandrīz katrā virtuvē krājumos noteikti ir atrodama kāda rīsu vai
makaronu paciņa, par miltiem nemaz nerunājot. Tā dēvētie sausie
produkti (auzu pārslas, rīsi, makaroni, milti, manna, kartupeļu
ciete u. tml.), no vienas puses, ir izdevīgi tādēļ, ka ilgi
glabājas, un tāpēc var turēt mājās krājumus, taču, no otras puses,
kalpo par barotni dažādiem kaitēkļiem: miltu kodēm, vabolītēm u. c.
Šādu produktu krājumus vajadzētu kontrolēt vismaz reizi trīs
mēnešos, bet pavasara sākumā – noteikti, jo, ja ticam latviešu
dzīvesziņai, tad martā aktivizējas visvisādi kukaiņi arī pārtikas
produktos. Vispirms jāpārbauda produkti papīra un folijas
iepakojumā. Pat ja nekas aizdomīgs nav manāms, tomēr labāk no tiem
atbrīvoties un iegādāties jaunus, ko uzreiz pārber cieši noslēdzamā
stikla vai keramikas traukā. Skapīšu plaukti jāizmazgā ar karstu
ūdeni, kam pievienots dezinficējošs trauku mazgāšanas līdzeklis.
Sevišķi rūpīgi jāizberž visas spraudziņas un stūrīši, jo tur patīk
iemitināties vabolītēm, kas spēj ne tikai sabojāt citus produktus,
bet pat sagrauzt skapīša sienas.
3. Kontrole garšvielu plauktā
Mazie kaitēkļi ir iecienījuši arī garšvielas, pat tādas, kas cilvēkam kož kaklā un sadzen asaras acīs. Vabolītes dod priekšroku kaltētiem garšaugu maisījumiem un maltajam paprikas pulverim. Ja tajā parādās mazi kunkulīši, ļoti iespējams, ka tajos iekšā ir vabolītes, kas neticamā ātrumā izplatās pa visu virtuvi un tiek iekšā pat it kā slēgtos traukos. Tāpēc visām garšvielām jāpārbauda derīguma termiņš; ja tas beidzies, bez žēlastības jāmet laukā.
4. Inventarizācija pagrabā
Tas nereti ir process, ko gribas atlikt uz vēlāku laiku, tāpēc nav
brīnums, ka pienāk brīdis, kad pagraba plauktos vairs nav vietas,
jo tur rindojas trīs vai četrus gadus veci melleņu kompoti. Laiki,
kad šķita, ka veikalos nopērkams itin viss un krājumu gatavošana
ziemai ir veltīga pūlēšanās, sen pagājuši. Tātad, ja martā savu
kārtu vēl var pagaidīt iepriekšējā sezonā etiķī marinēti gurķi,
tomāti, kāposti un dārzeņu maisījumi, eļļā konservētie gan
jāpārbauda ar ļoti kritisku aci. Nākamais solis – sēņu krājumi.
Sālītās sēnes nav vēlams ilgāk uzglabāt, bet marinētās jāapēd
tuvākajā laikā. Ievārījumi un sulas pat ar visniecīgākajām pelējuma
pazīmēm ir sūtāmi uz atkritumu tvertni – ne tikai veselības
saglabāšanas nolūkā, bet arī tāpēc, ka klāt brīdis, kad enerģija
jārada ar svaigiem zaļumiem.
Teksts: žurnāls "100 Labi Padomi"
Avots: www.kasjauns.lv