Zaļās modes kliedziens – kompostkaudze virtuvē
Kompostkaudze, kur pārtikas un dārza atkritumi pārtop auglīgā „melnajā zeltā”, sen vairs nav tikai lauku sētas iezīme. Komposts piemājas dārziņā, uz balkona vai pat virtuvē visā pasaulē ir zaļās modes aktuāla tendence, jo palīdz taupīt resursus un saudzēt vidi.
Mūsdienīgi pilsētnieki savus mini kompostus aprūpē gluži kā
zelta zivtiņas akvārijā. Kompostēšanas slavenību vidū ir aktrise
Džūlija Robertsa, TV zvaigzne Ofra Vinfrija, ASV eksprezidents
Baraks Obama, supermodele Keita Mosa un daudzi citi. Par
slieku komposta ierīkošanu virtuvē biznesa ļaudis izglīto arī
ieteikmīgais žurnāls Forbes. Lai kompostētu, nav jabūt slavenam un
to tiešām var darīt arī pilsētas dzīvoklī.
Kā ierīkot komposta stūrīti savā virtuvē, stāsta atkritumu
apsaimniekošanas uzņēmuma SIA Ragn-Sells vadības pārstāve Inese
Letinska.
• Sarūpē lielu trauku. Derēs jebkurš plastmasas spainis, tvertne
vai konteiners ar vāku – galvenais, lai ir gana ietilpīgs. Ja
vietas ir vairāk, ir pieliekamais vai balkons, vari sagādāt divus
traukus – vienā komposts „gatavosies”, otru lietosi ikdienā.
• Trauka sānos dažādos līmeņos izurb caurumus, tie kalpos gaisa
piekļuvei.
• Trauka dibenu izklāj ar melnzemes kārtu - derēs veikalā
iegādājams kūdras substrāts vai vienkārši augsne no lauka.
• Liec traukā virtuves atkritumus – augļu un dārzeņu mizas, olu
čaumalas, kafijas, tējas biezumus, papīra filtrus, mitru
sasmalcinātu papīru, salvetes u.c. pārpalikumus. Kompostēšanai
neder gaļa, zivis un piena produkti, kauli, eļļainas ēdiena
atliekas, jo tie sadaloties rada smaku un veicina baktēriju
vairošanos.
• Trauka saturu ik pa laikam papildini ar sausām organiskajām
vielām. Derēs no balkona vai pagalmā saslaucītās sausās lapas, zāģu
skaidas, sausa kūdra u.c. Tas uzsūks lieko mitrumu un novērsīs
nepatīkamo aromātu.
• Ik pēc pāris dienām komposta saturu apmaisi, lai nodrošinātu
gaisa piekļuvi. Ja trūkst mitruma, aplaisti.
• 2-3 mēnešu laikā, nodrošinot pietiekamu mitruma, gaisa un
organisko vielu līdzsvaru, tvertnē sāks veidoties komposts. Ar
iegūto augsni vari lieliski pabarot balkona puķes, istabas augus.
Vai uzdāvināt to kādam dārza īpašniekam, palīdzot izaudzēt
veselīgus, no ķīmijas brīvus zaļumus un dārzeņus.
• Gatavā komposta tekstūra atkarīga no izmantotajiem materiāliem un
sadalīšanās ilguma – no mitri dubļainas līdz graudainai, gluži kā
īsta augsne.
• Lai izmantotu savu ražojumu, ar lāpstiņu izcel gatavo kompostu no
trauka dibena, bet augšējo kārtu atstāj „gatavoties”. Ja komposts
šķiet pārāk mitrs un ož, pirms lietošanas to samaisi ar augsni.
Daudzās Eiropas valstīs jau ir noteikts aizliegums bioloģiski
noārdāmos atkritumus apglabāt poligonos kopā ar citiem atkritumiem.
Tas ir tāpēc, ka izgāztuvē, aprakti zemē, bioloģiskie atkritumi
rada videi kaitīgas izplūdes gāzes. Kaut gan normatīvie akti
paredz, ka arī Latvijā jau līdz 2015. gadam pašvaldībām bija
jāievieš dalīta atkritumu vākšana, atsevišķi rodot iespēju
kompostēt pārtikas un citus bioloģiskos atkritumus, praksē tas
joprojām nenotiek. Tāpēc, kamēr bioatkritumu konteinerus pie
mājokļiem Latvijā vēl tikai gaidām, atbalsti zaļu dzīveveidu un
izmēģini savu kompostu ierīkot pats.