Svaigi garšaugi tavām maltītēm visas vasaras garumā

Lai audzētu garšaugus vai pārtikas produktus savām vajadzībām, nav nepieciešams milzu pagalms vai personīgais dārzs.

Garšaugiem patīk laistīšana un apgriešana. Nevilcinieties nogriezt stādus – jauni zari augs vietā, padarot stādus kuplākus un skaistākus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Garšaugiem patīk laistīšana un apgriešana. Nevilcinieties nogriezt stādus – jauni zari augs vietā, padarot stādus kuplākus un skaistākus.


Ja vien būsi izvēlējies pareizu augšanas vidi un trauku, ar lieveni vai nelielu stūrīti pagalmā pietiks, lai izaudzētu sev nepieciešamos produktus. Sekojiet Somu dārza instrumentu un virtuves piederumu ražotāja “Fiskars” eksperta Kristapa Brizgas ieteikumiem un uzziniet, kā pareizi rūpēties par  savu virtuves dārzu.


Saules apspīdēts lievenis vai balkons ir ideāla vieta dārzeņu stādu un garšaugu audzēšanai, savukārt mazu stūrīti pagalmā, izmantojot pāris stādīšanas kastes, var pārvērst ražīgā, bagātīgā dārzā. Nelielā virtuves dārziņā var izaudzēt ļoti daudzveidīgu, garšīgu un svaigu produkciju. Kristaps Brizga iesaka iegādāties augus, kuriem ir augsta un regulāra ražība. Eksperimentējiet, audzējot gurķus un tomātus, kuri paredzēti audzēšanai atklātās teritorijās.


Svaigi garšaugi visu vasaru – pa spēkam ikvienam
Garšaugi podiņos zied visu vasaru, tādēļ pateicoties siltajai vasaras saulei lievenis pārtaps par aromātisku oāzi. Aromātisko garšaugu audzēšana padosies pat iesācējiem! Iekopiet garšaugu dārziņu blakus virtuvei, lai neaizmirstu par to izmantošanu, gatavojot maltītes.

Garšaugiem patīk laistīšana un apgriešana. Nevilcinieties nogriezt stādus – jauni zari augs vietā, padarot stādus kuplākus un skaistākus. Viens stāds nodrošinās tādu pašu daudzumu garšaugu, ko viena buntīte no lielveikala. Nekavējieties un izmēģiniet ko jaunu! Iesācējiem vieglāk būs parūpēties par timiānu, pētersīļiem, piparmētru un maurlokiem. “Fiskars” eksperts Kristaps Brizga iesaka izvēlēties augus, kuri no viena stāda spēj sniegt ražu visas vasaras garumā, kā, piemēram, cukini, gurķi un virziņkāposti, kā arī salātlapas.


Kad vajadzētu laistīt?
Lai gan kopt virtuves dārziņu ir salīdzinoši viegli, tomēr arī tas prasa zināmas pūles. Karstā un vējainā laikā augus nepieciešams laistīt katru otro, trešo dienu. Jo mazāks ir trauks, kurā augs ir iestādīts, jo ātrāk augsne izžūs, un būs nepieciešama biežāka laistīšana. Lai nodrošinātu piemērotu laistīšanas biežumu, atļaujiet augsnes virspusei nedaudz izžūt pirms nākamās laistīšanas – tā nodrošināsiet, ka augs netiks pārlieku bieži laistīts un būs zaļojošs.
 

Dārza darbu rubriku atbalsta minerālmēslošanas līdzekļi VITO

Reklāma
Reklāma

"Vito" mēslošanas līdzekļiem Latvijā uzticas jau vairāk nekā 30 gadus. Balstoties uz veiktiem augsnes pētījumiem, "Vito" formulu izstrādājis augu minerālās barošanās laboratorijas vadošais pētnieks augu fizioloģijā un bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs. Šķidro koncentrēto mēslojumu receptūras ir izstrādātas un piemērotas augu augšanas optmizācijai tieši Latvijas klimatiskajiem un agroķīmiskajiem apstākļiem. Tie satur nepieciešamos elementus auga augšanai ilgtermiņā. "Vito" šķidrie minerālmēsli piemēroti augu barošanai caur saknēm un lapām atklātās vai slēgtās platībās, dēstu un ražojošu augu papildmēslošanai. Mikroelementi mēslojumā ir helātu formā, kas padara tos augiem viegli uzņemamus.

Ar "Vito" lietošanas rekomendācijām iespējams iepazīties šeit.
Ar visiem "Vito" produktiem iepazīsties šeit.