Četri svarīgi punkti, izvēloties labāko pannu
Rudenī cepšanai un sautēšanai pieķeras pat kaislīgākie ‘ēd ārpus mājas’ piekritēji. Savukārt, uzmetot aci pannu piedāvājumam, var apjukt pat pieredzējušākās mājsaimnieces.
Kā izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko pannu, iesaka
mājsaimniecības preču ražošanas tehnoloģiju speciāliste.
Materiāls
“Pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība ir materiāls. Šobrīd ražotāji
piedāvā mājsaimniecībām visdažādākās pannas: alumīnija, tērauda,
nerūsējošā tērauda, čuguna. Tērauda un alumīnija pannas parasti ir
ar pārklājumu, bet nerūsējošā tērauda un čuguna pannas – bez
pārklājuma”, stāsta Inna Kozļenkova, trauku un virtuves aksesuāru
ražotāja “Fissman” tehnoloģiju speciāliste.
Alumīnijs, pateicoties tā blīvajai struktūrai, labāk pielāgojās
temperatūras svārstībām, līdz ar to šī materiāla panna kalpos
ilgāk. “Alumīnija pannu var droši likt uz jau uzkarsētas plīts
virsmas. Turpretī, ar tērauda pannu iesakām rīkoties saudzīgāk, jo
pannai ļoti strauji uzkarstot, tā var ar laiku deformēties. Vēl
viena alumīnija priekšrocība - tas labi vada siltumu, kas nozīmē,
ka panna visa uzkarst vienmērīgi”, uzsver tehnoloģiju
speciāliste.
Savukārt nerūsējošā tērauda pannu priekšrocība, salīdzinājumā ar
pārklājuma pannām, ir to ilgāks kalpošanas laiks, bet šīs pannas
nav paredzētas gatavošanai cepeškrāsnī. Arī alumīnija pannas nav
paredzētas gatavošanai cepeškrāsnī. Atsevišķām alumīnija pannām ir
noņemams rokturītis, ievietošanai cepeškrāsnī, bet tas paredzēts
ātrai maltītes uzsildīšanai nevis ilgstošai sautēšanai. Cepeškrāsnī
droši var likt čuguna pannu, arī tās kalpošanas laiks ir mūžīgs,
bet tai ir viens mīnuss – čuguna panna ir salīdzinoši
smaga.
Pārklājums
Nākošais, kam būtu jāpievērš uzmanība ir pannas pārklājums. Šobrīd
aktuāls ir akmens daļiņu pārklājums, kura priekšrocība – gatavošana
bez eļļas. Tas pie nosacījuma, ka ir mērena plīts temperatūra, it
īpaši ir jāuzmanās, gatavojot uz ‘agresīvajām’ indukcijas plītīm.
Gatavojot, tauki un sulas, kas izdalās no produkta, sakrājas
pārklājuma nelīdzenumos, tādejādi izveidojot mikrogrilla efektu –
produkts apcepas, vienlaicīgi sautējoties. Akmens pārklājuma
daļiņas darbojas līdzīgi kā pirtī – akmens paņem siltumu, un pēc
tam to atdod. Atšķirību var labi redzēt, piemēram, cepot pankūkas -
uz gludas pannas pankūkas būs glancētas, bet uz akmens pārklājuma –
skaisti porainas.
Pirmais, kas jāņem vērā – karstu pannu liekam tikai zem karsta krāna ūdens un, nekādā gadījumā, auksta! Vai arī atdzesējam pannu pirms mazgāšanas līdz istabas temperatūrai un mazgājam siltā ūdenī.
Mūsdienās plaši tiek izmantots pretpiedegšanas pārklājums ar
pārtikas silikona daļiņām, kas nesatur parabēnus. Šis pārklājums
aizsargā no baktērijām, tādejādi pannas virsmai ir antibakteriāls
efekts. Piemēram, uzcepot zivi, un pēc tam noskalojot pannu, zivs
smarža vispār nav jūtama, kā arī silikonam nekas nelīp
klāt.
Kopšana
Pannu kalpošanas laiku var samazināt nepareiza kopšana. “Pirmais,
kas jāņem vērā – karstu pannu liekam tikai zem karsta krāna ūdens
un, nekādā gadījumā, auksta! Vai arī atdzesējam pannu pirms
mazgāšanas līdz istabas temperatūrai un mazgājam siltā ūdenī. Krasa
temperatūras maiņa nelabvēlīgi atsaucas uz pārklājumu. Tāpat, lai
pārklājums ilgāk kalpotu, pannu nevajag berzēt, bet gan ielikt
atmērcēties un pēc tam nomazgāt ar hloru nesaturošu līdzekli. Pie
kam mazgāt nepieciešams ne tikai no iekšpuses, bet arī no ārpuses,
un pēc katras lietošanas reizes. Tas neattiecas uz čuguna pannām,
jo tās tieši pretēji rekomendējam nemazgāt, jo čuguns ir porains
materiāls, un, cepot eļļa iesūcas, veidojot pretpiedeguma slāņa
efektu”, uzsver speciāliste.
Pannu veidi pēc gatavošanas mērķa
Papildus materiālam, jāskatās arī uz pannu veidiem un formām:
cepšanas panna ir seklāka, sautējamā panna ir ar lielāku cepšanas
platību un augstākām malām, wok panna jeb pagrieztais konuss ēdienu
pagatavošanai pēc īpašas, austrumu metodes, universālā panna –
lielāka cepšanas platība un taisnas malas, kas nav tik augstas kā
sautējamajai pannai. Ļoti populāras pēdējā laikā ir pankūku pannas,
jo tās ir vieglākas nekā parastās pannas. Cilvēki mēdz iegādāties
uzreiz divas, lai ceptu pankūkas vienlaicīgi uz divām pannām,
tādejādi paātrinot gatavošanas laiku.
Pieprasītas ir arī grilpannas, kurām ir uz apakšējās virsmas
iestrādātas restītes, kas sniedz efektu līdzīgi kā cepot uz grilla
– restītēs uzkrājas tauki un sulas. “Darbības princips steika
pagatavošanai – kārtīgi pannu uzkarsēt, tā, ka, uzmetot ūdeni tas
izčurkst, tad likt virsū gaļu - minūte no vienas puses,
minūte no otras, lai gaļu strauji aprauj, tad tā iekšā saglabāsies
sulīga. Līdzīgi arī ar dārzeņiem, tos iepriekš ieteicams apbērt ar
sāli, lai izdalās sulas un pēc tam likt uz grilpannas”, iesaka
speciāliste.
Uz pannu iepakojumiem parasti ir norādīts, kādām plītīm attiecīgā
panna ir paredzēta. Ja esat izvēlējies pannu atbilstoši saviem
ikdienas gatavošanas paradumiem, kā arī panna tiek lietota
saudzīgi, ievērojot temperatūras svārstības, to atbilstoši mazgājot
un nepārkarsējot, labi kalpos jebkura materiāla un formas
panna.