Brīnumdaris Latvijas ķiploks. Kā to audzēt savā dārziņā?
Ķiploki ir labi un veselīgi. Par to vienisprātis visi. Jo īpaši rudenī, kad sākas lietus un iesnu laiks. Taču šī brīnumdārzeņa audzēšana nav nekāds nieka darbs, īpaši atšķiras ziemas un vasaras ķiploku kopšana. Svarīga arī piemērotas šķirnes, vietas, stādīšanas un novākšanas laika izvēle.
Ķiploki pieder pie liliju dzimtas, tos iedala divās pasugās -
ziednešus veidojošos un neziedošos. Pirmos var pavairot gan ar
daivām, gan ar mazajiem gaisa sīpoliņiem, bet neziedošos - tikai ar
daiviņām. Ķiplokus iedala arī atkarībā no stādīšanas laika - ziemas
vai vasaras.
Ķiploki ir vieni no vissenākajiem dārzeņiem. Par sākotnējo ķiploku
izcelsmes centru uzskata Vidusāzijas kalnu un priekškaļņu
teritorijas, Afganistānu, Indiju, bet vēl var minēt Vidusjūras un
Kaukāza-Karpatu rajonus.
Mūsdienās ķiploki visvairāk izplatīti Dienvideiropas valstis, Amerikā, Krievija un Ukrainā, tos plaši izmanto uzturā svaigus, kā arī konservēšanai un desu ražošanai.
Šo zemju iedzīvotāji vēl joprojām uzturā lieto savvaļas ķiploku
formas, kas maz atšķiras no kultivētajiem ķiplokiem. No šim zemēm
pirms vairākiem tūkstošiem gadu ķiploki izplatījās tālāk uz Ķīnu,
Ēģipti un citām vietām. Cilvēki atzinīgi novērtēja ķiploku aromātu,
vērtīgas ārstnieciskās un garšas īpatnības, tapec jau 5-6 tūkstošus
gadu pirms mūsu ēras ķiplokus sāka audzēt Āzija, Āfrika un Eiropa.
Mūsdienās ķiploki visvairāk izplatīti Dienvideiropas valstis,
Amerikā, Krievija un Ukrainā, tos plaši izmanto uzturā svaigus, kā
arī konservēšanai un desu ražošanai.
Ķiploki ir dažādi
Ķiplokiem sākumā ir vāji attīstītas bārkš-saknes, kas izvietojas
galvenokārt augsnes virsējā kārtā. Lielākiem ķiplokiem tās var
sasniegt 50-70 cm dziļumu un izaugt 40-50 cm platumā, bet
lielākoties saknes izvietojas aram kārtā 20-30 cm dziļumā. Saknes
sāk atmirt reizē ar lapu dzeltēšanu; pārāk mitrā augsnē tās var
ataugt.
Lapas ķiplokiem ir lielas, plakanas, lineāras, pie pamatnes
stobrveida, 8-12 vienam augam.
Ķiploka sīpols jeb galviņa sastāv no vairākiem segmentiem - daivām,
un katra no tām ir atsevišķs sīpoliņš ar vienu pumpuru, kas klāts
ar vienu sulīgo un vienu sauso zvīņlapu. Galviņas var būt dažādu
formu un izmēru. Neziedošajām šķirnēm daiviņas ir sīkākas, sīpols
3-4 cm diametrā, bet ziedošajām šķirnēm daivas ir lielākas, sīpols
vidēji 5-6 cm diametrā. Krāsa balta vai ar violetu, violeti sārtu
nokrāsu.
Stumbrs jeb vairodziņš atrodas sīpola apakšējā daļā un ir sarucis,
gandrīz nemanāms. Ziednesis veidojas sīpola centrā - apakšā
uzpūsts, uz augšu paliek tievāks. Tā galā atrodas ziedkopa, ko
veido sīki violeti vai balti ziediņi. Vienlaikus ziedkopā attīstās
mazi gaisa sīpoliņi, kurus arī var izmantot ķiploku pavairošanai.
Mūsu apstākļos sēklas ķiplokiem faktiski neveidojas, jo mikro un
makrosporoģenēzes traucējumu dēļ nenotiek apaugļošanās.
Īstā gaisma un siltums
Ķiploki ir aukstumizturīgi, saknes aug un attīstās 1-3°C, bet
optimāli 8-10°C temperatūrā. Dīgsti parādās 5-10°C temperatūrā.
Optimālie apstākļi augšanai un attīstībai ir 15-20°C, nobriešanai -
20-25°C. Arī augstākā temperatūrā notiek normāls augšanas cikls, ja
vien augsne ir pietiekami mitra. Rudenī stādītie ziemas ķiploki, ja
ir labi iesakņojušies, pārcieš -20°C un pat stiprāku salu.
Ķiploki ir gaismas prasīgi augi - tiem gan nevajag ļoti intensīvu
apgaismojumu, bet arī noēnojums tiem netīk. Daļēji noēnoti, kad
ķiploki stādīti starp citu augu rindām vai ļoti ciešā stādījumā,
vai arī ieauguši nezālēs, sīpoli nevar normāli attīstīties, tāpēc
samazinās raža. Ķiploki ir garās dienas augi.
Ķiploki ir arī mitrumprasīgi - ūdens ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē ražas veidošanos.
Izmēģinājumos, nodrošinot 24 stundu apgaismojumu, ziedošajām
šķirnēm izveidojas sēklas. īsās dienas apstākļos, kad dienas garums
ir 9-10 stundas, notiek veģetatīvā augšana, bet aizkavējas sīpolu
un ģeneratīvo orgānu (ziedu) veidošanās.
Ķiploki ir arī mitrumprasīgi - ūdens ir viens no galvenajiem
faktoriem, kas ietekmē ražas veidošanos. Tā kā ķiplokiem ir vāja
sakņu sistēma, mitruma nodrošinājumam ir ļoti liela nozīme.
Kritiskie periodi ir dīgšanas un lapu masveida augšanas laikā, bet
vasaras otrajā pusē, kad sīpoli nobriest, laiks bieži ir lietains
un mitruma ir par daudz.
Prasības pēc barības vielām ķiplokiem nav pārāk augstas, tomēr
labas ražas var iegūt tikai trūdvielām bagātās, iekoptās augsnēs.
Optimālā augsnes reakcija ir pH 6,2-7,0. Nabadzīgas, smilšainas
augsnes, kā ari smagas māla augsnes ķiploku audzēšanai nav
piemērotas.
Labākās šķirnes
Latvijā lielākoties tiek audzēti dažādi vietējo klonu ziemas un
vasaras ķiploki, kuriem nav šķirņu nosaukumu. Taču arī iedalījums -
ziemas un vasaras ķiploki - ir nosacīts, jo vienas un tās pašas
šķirnes dažādos klimatiskajos apstākļos var izaugt dažādas. Tiek
izdalīti arī universālā tipa ķiploki, kurus var stādīt gan
pavasarī, gan rudenī. Ziemas ķiplokus stāda rudenī, ražu vāc nākamā
gada vasarā un rudenī. Tiem ir lielas galviņas ar nelielu daivu
skaitu. Ziemas ķiplokiem ir lielāka raža, bet tie slikti glabājas,
tāpēc galvenokārt izmantojami rudenī.
Latvijā jācenšas pavairot un audzēt vietējās ķiploku šķirnes, jo ievestās var uzvesties neprognozējami.
Ziemas ķiploki lielākoties veido ziednešus. Vasaras ķiplokus
stāda iespējami agri pavasarī, tiem ir garāks veģetācijas periods,
daiviņu daudz, bet tās ir nelielas, šķirnes parasti ziednešus
neveido.
Polijā, Krievijā, Ukrainā ir daudz atlasītu šķirņu, tomēr ķiploki
krasi reaģē uz augšanas apstākļu izmaiņām. Tāpēc šķirņu ir daudz,
bet tām ir šaurs audzēšanas areāls. Latvijā jācenšas pavairot un
audzēt vietējās ķiploku šķirnes, jo ievestās var uzvesties
neprognozējami.
Augsnes sagatavošana
Pirms ķiploku stādīšanas augsni apar vai uzrok vismaz lāpstas
dziļumā. Ja trūdvielu saturs ir neliels, vēlams iestrādāt labi
sadalījušos kūtsmēslus vai kompostu, vismaz 5-6 kg uz kvadrātmetru.
Svaigus kūtsmēslus neizmanto. Pamatmēslojumā rudenī dod kompleksos
minerālmēslus vai ari atsevišķi kālija sulfātu un superfosfātu.
Pavasari pirms stādīšanas iestrādā ari slāpekļa minerālmēslus.
Protams, devas vajadzētu noteikt atbilstoši augsnes analīžu
rezultātiem, bet var izlīdzēties ari ar ieteiktajām vidējām devām -
apmēram 50 gramu uz kvadrātmetru komplekso minerālmēslu vai 30-40
gramu superfosfāta un 20 gramu kālija sulfāta.
Ziemas ķiploki
Ziemas ķiplokus stāda rudenī ar aprēķinu, lai tie labi iesakņotos,
bet nesāktu augt lapas. Vēlams to izdarīt līdz septembra vidum.
Ķiploku galviņas sadala daiviņās neilgi pirms stādīšanas, lai
neiekaist daiviņas pamatne, citādi būs traucēta sakņu augšana.
Daiviņas sašķiro pēc lieluma un stāda katru izmēru atsevišķi. Pirms
stādīšanas ķiplokus kodina, jo parasti stādāmais materiāls ir
diezgan stipri inficēts. Latvijā šim nolūkam ir reģistrēts
preparāts Sumileks. Pagatavo 0,1-0,15% suspensiju un tajā
uz 15 minūtēm iemērc ķiploku daiviņas.
Ziemas ķiplokus stāda rudenī ar aprēķinu, lai tie labi iesakņotos, bet nesāktu augt lapas.
Optimālais augu skaits ķiploku stādījumos atkarībā no daiviņu
izmēra ir 25-40 augu uz kvadrātmetru. Augu izvietojums rindās vai
slejās var būt dažāds. Lielā laukā tas ir atkarīgs no izmantotās
tehnikas, bet mazdārziņā visu dara ar rokām, tāpēc var izvēlēties
sev tīkamāko stādīšanas veidu. Ķiplokus stāda rindiņā citu no cita
6 - 10 cm attālumā - atkarībā no daiviņu izmēra. Arī stādīšanas
dziļums dažāda lieluma daiviņām ir atšķirīgs - lielās un vidējās
stāda tā, lai tās būtu pārsegtas ar 2-3 cm augsnes slāni, sīkākās
zemē liek nedaudz seklāk. Jāievēro arī pareizā orientācija - lai
daiviņas apakšējā daļa atrastos uz leju. Ja ķiploks tiks iestādīts
ar kājām gaisā, tas gan izaugs, bet tiks aizkavēta tā
attīstība.
Ja rudens stādījumi labi iesakņojas, parasti tie pārziemo labi, bet
drošībai tomēr vēlams stādījumus piesegt ar mulču - kūdru, kompostu
vai kādu citu materiālu. Tas palīdz arī labāk saglabāt augsnes
mitrumu.
Ziedošās ziemas ķiploku šķirnes iespējams pavairot arī ar mazajiem
gaisa sipoliņiem.
Pavairo arī sējot
Pavairošanai izmanto tikai ārējās, lielākās daiviņas, jo no
iekšējām veidosies tikai bezdaivu jeb ābolveida ķiploki.
Noskaidrots, ka šādi pavairoti, ķiploki ir veselīgāki, salcietīgāki
un izturīgāki pret kaitēkļiem. Sīpoliņus vēlams izsēt tā paša gada
rudenī, kad tie ievākti, bet iespējams arī saglabāt
līdz pavasarim un sēt tad. Līdz rudenim no mazajiem gaisa
sīpoliņiem izaug 1-1,5 cm lieli viendaivaini ķiploki, no kuriem
nākamajā gadā iegūst normālu ķiploku ražu.
Pavairošanai izmanto tikai ārējās, lielākās daiviņas, jo no iekšējām veidosies tikai bezdaivu jeb ābolveida ķiploki. Noskaidrots, ka šādi pavairoti, ķiploki ir veselīgāki, salcietīgāki un izturīgāki pret kaitēkļiem.
Vasaras periodā ķiplokiem vajadzīgi parastie kopšanas darbi - papildmēslošana, laistīšana, ravēšana. Papildmēslojumu dod 2-3 reizes, izmantojot amonija vai kalcija nitrātu un kompleksos minerālmēslus. Sevišķi svarīgi ziemas ķiplokus pabarot jau maija vidū, kad tie sāk intensīvi augt.
Apkaro slimības
Lai gan ķiploki spēj palīdzēt citiem augiem, tomēr paši sevi
pasargāt no kaitēkļiem un slimībām tie nevar. Latvijā ķiploku
kaitēkļu apkarošanai reģistrēti preparāti Fastaks,
Kestaks un Sumialfa, kas jālieto pamīšus. Pret
puvēm, parādoties pirmajām slimības pazīmēm, nekavējoties jāmiglo
ar Sumileksu.
Sausā laikā ķiplokiem nodrošina papildu laistīšanu, citādi tie
priekšlaikus pārstāj augt, līdz ar to samazinās galviņu lielums un
raža. Ja mērķis nav iegūt arī mazos gaisa sīpoliņus tālākai
pavairošanai, ziedneši obligāti jāizgriež. Jo ātrāk to izdarīs, jo
mazāk tie ietekmēs ražu. Nogrieztie ziedneši nav jāizmet - tos var
sasmalcināt un izkaisīt starp citiem augiem, lai atbaidītu
kaitēkļus.
Novāc laikus
Ziemas ķiplokus parasti novāc jūlija beigās vai augustā, kad
trešdaļa lapu nodzeltējušas. Kontrolei var izraut dažus ķiplokus un
novērtēt. Labāk novākt nedaudz ātrāk nekā pārvēlu. Da novākšanu
nokavē, sausās ķiploka zvīņas pārplīst un daivas atdalās. Siltos un
mitros rudeņos ķiploku daivas var sākt dīgt.
Ķiplokus jāvāc sausā laikā, izceļot tos no augsnes ar dakšām. Pēc
tam tos apžāvē, apgriež saknes un stublājus.
Ziemas ķiplokus labāk glabāt vēsumā 0—t-6°C, bet vasaras ķiplokiem
optimālā glabāšanas temperatūra ir +18-20°C.
Ķiploka labās īpašības
Ķiploki satur fitoncidus un ēteriskās eļļas, kas piešķir ēdieniem
savdabīgu garšu un aromātu. Turklāt ķiplokiem piemīt arī
baktericīdas īpašības.
Ķiploku uzturvērtību nosaka gan augstais sausnas saturs - vairāk
nekā 30%, gan vitamīni. Ķiploku ķīmiskais sastāvs atkarīgs no
šķirnes un audzēšanas apstākļiem. Vitamīnu satura dēļ dažās zemēs
uzturā izmanto arī jaunās ķiploku lapas, jo tajās ir pat 140-200
mg% C vitamīna, savukārt pašos ķiploku sīpolos tā ir tikai 15-30
mg%.
Pēc enerģētiskās vērtības ķiploki ir pielīdzināmi graudaugiem, jo
satur vairāk kaloriju nekā citi dārzeņi. Fitoncīdo īpašību dēļ
ķiplokus lieto arī lauksaimniecībā - sēklu kodināšanai, dažādu
kukaiņu atbaidīšanai un augu apmiglošanai.
Pēc enerģētiskās vērtības ķiploki ir pielīdzināmi graudaugiem, jo satur vairāk kaloriju nekā citi dārzeņi.
Fitoncidus izdala gan lapas, gan ziedneši, gan, protams, paši
sīpoli. Visvairāk to ir sīpolos pirms novietošanas uzglabāšanai,
gaisa sīpoliņos uzglabāšanas laikā, bet ziednešos - veģetācijas
periodā jūnijā un jūlijā. Fitoncīdi pat nelielā koncentrācijā
iznīcina vai ierobežo tuberkulozes, tīfa, paratīfa, dizentērijas,
holeras izraisītājas baktērijas.
Baktericīdas ķiploku īpašības izmanto, sālot un skābējot dārzeņus,
jo tās neļauj attīstīties dažādām puvēm, tāpēc paildzinās
uzglabāšanas laiks un uzlabojas kvalitāte.
Ķiploku kvalitātes rādītājs ir ēterisko eļļu saturs. Šķirnes ar
0,275-0,375 mg/100 g ēterisko eļļu lieto uzturā, tām ir patīkama
garša, bet šķirnes ar 0,5-0,9 mg audzē kā tehnisko kultūru eļļas
ieguvei, kuru tālāk izmanto farmaceitiskajā rūpniecībā.
Materiālu sagatavoja: Lolita Presnikova, žurnāls Dārza Pasaule