Pārdomāta pavasara tīrīšana tavai virtuvei. Ģenerāltīrīšanas plāns
„Tīrs kā aptiekā!” mēs bieži mēdzam teikt, esot kādā spodrā vidē vai tad, ja izdodas savu mājokli sakopt, tā teikt, līdz mirdzumam! Kādā secībā vispareizāk tīrīt virtuvi, lai tā būtu nevainojami spoža?
Stāsta „Mēness aptiekas” farmaceite Linda Fevraļeva.
Jaunai sezonai sākoties, gribas ķerties klāt pavasara tīrīšanai.
Uzkopjot māju, nevajadzētu aizmirst par virtuvi, jo pavasarīgajā
siltumā jebkuras kaitīgās baktērijas spēj savairoties vairāk.
Tīra virtuve spēj pasargāt no slimībām, kas saistītas ar pārtiku.
Taču dažkārt ar virtuves uzkopšanu saprotam tikai grīdas tīrīšanu,
sekošanu līdzi pārtikas derīguma termiņiem vai atbrīvošanos no
produktiem, kuri sākuši bojāties. Tomēr tīrīšana attiecas arī uz
virtuves darba virsmām, ledusskapi un citām lietām. Lai saglabātu
tīrību, uzkopšana nepieciešama ne tikai pavasarim iestājoties, bet
visu cauru gadu, turklāt tā jāveic regulāri.
Pirms ķeries klāt uzkopšanai, atcerieties lietot gumijas cimdus.
Strādājot ar virtuves tīrīšanas līdzekļiem, roku āda var kļūt
sausa, dažkārt arī sasprēgāt vai pat veidoties alerģiskas
reakcijas. Ja nav iespējas vilkt gumijas cimdus, rokas pēc
tīrīšanas līdzekļu lietošanas kārtīgi jānomazgā ar ziepēm un siltu
ūdeni, lai neveidotos kairinājums. Ieteicams lietot arī rokām
paredzētu krēmu, lai āda nekļūtu sausa. Tas īpaši svarīgi šobrīd,
kad tiekam aicināt bieži un uzcītīgi mazgāt rokas, un roku āda no
tā patiešām cieš.
Ja roku apstrādei nepietiek ar parastu roku krēmu, farmaceite
iesaka aptiekā nopērkamos roku kopšanas līdzekļus, kas satur
dekspantenolu, urīnskābi vai īpaši barojošus, lipīdu kompleksu
saturošus krēmus. Farmaceits turklāt konsultēs, kādos gadījumos
būtu jāvēršas pie dermatologa, jo, iespējams, roku kopšanai
vajadzēs kādu recepšu medikamentu.
Kā padarīt tīrāku virtuvi, lai tā būtu gan spodra, gan droša?
Lūk, daži padomi, kas var noderēt ikvienā saimniecībā! Turklāt
ģenerāltīrīšana ritēs raitāk, ja uzkopšanas darbi būs sadalīti pa
zonām.
Sāciet ar darba virsmām
Dažkārt mēdz gadīties, ka ēdienu noliekam vienkārši uz virtuves
galda virsmas, piemēram, tomātus, neizmantojot virtuves traukus –
šķīvi vai bļodu. Šādā veidā produkts var iegūt baktērijas, ja darba
virsma nav pienācīgi tīra. Jā, virtuves virsma ir tā vieta, uz
kuras mēdzam nolikt tikko no veikala atnestu iepirkuma maisiņu,
kas, iespējams, mājupceļu pavadīja uz automašīnas vai sabiedriskā
transporta grīdas. Tādēļ svarīgi to tīrībai pievērst pastiprinātu
uzmanību.
Viens no vienkāršākajiem veidiem – virsmas regulāri tīrīt ar karstu
ūdeni un ziepēm. Pēc mazgāšanas ieteicams lietot arī virtuvei
paredzētu dezinfekcijas līdzekli vai hlora balinātāja šķīdumu ar
ūdeni, ja vien tas ir piemērots galda virsmai un to nebojā. Lai
iegūtu labāku rezultātu, šķīdumu var atstāt uz pāris minūtēm, pēc
tam notīrot ar ūdeni un noslaukot. Neaizmirstiet nomazgāt arī
virtuves plauktus un skapīšus, uz kuriem nosēdušies netīrumi un
tauki. Pēc dezinfekcijas līdzekļa vai hlora balinātāja šķīduma
lietošanas noteikti jāizvēdina telpas.
• Virtuves dvieļi un sūkļi
Virtuves dvieļi un sūkļi ir lieliski piemērotas vietas, kur
mitināties un vairoties baktērijām. Pēc trauku mazgāšanas ar sūkli
un to slaucīšanas ar dvieli, tajos ilgi saglabājas mitrums, kas
piemērots neredzamajiem mikroorganismiem.
Dvieļa vietā virtuvei vispiemērotākie ir papīra dvieļi jeb
salvetes, jo pēc lietošanas tos var izmest, tā atbrīvojoties gan no
mitruma, gan iespējamajām baktērijām. Taču, ja ērtāk lietot
dvieļus, svarīgi tos regulāri mazgāt veļas mašīnā, izmantojot
karstu ūdeni, jo tas iznīcina baktērijas. Ja lietojat trauku
mazgāšanai virtuves sūkļus – tie regulāri jāmaina!
• Izlietne un kanalizācijas
caurules
Mazgājot traukus, ēdiena pārpalikumi var palikt uz izlietnes
virsmas. Vēl liela daļa ēdienu daļiņas nonāk izlietnes
kanalizācijas caurulēs un tur var nosprostoties. Lai izvairītos no
baktēriju rašanās, vismaz reizi nedēļā izlietne jānotīra ar ziepēm
un siltu ūdeni. Var izmantot izlietnei paredzētos mazgāšanas
līdzekļus, kas palīdzēs atbrīvoties no mikroorganismiem. Izlietnes
cauruļu tīrīšanai var izmantot balinātāja šķīdumu, ko izmantojāt
arī virtuves virsmu tīrīšanai. Turklāt veikalos pieejams plašs
klāsts tīrīšanas līdzekļu, kas paredzēti izlietņu caurulēm un
palīdz atbrīvoties no esošajiem ēdienu pārpalikumiem un baktēriju
perēkļiem.
• Ledusskapis
Ledusskapja vēlamā temperatūra ir aptuveni +4oC, kas nodrošina
produktu labāku uzglabāšanu. Lai samazinātu iespēju veidoties
baktērijām un pasargātu ledusskapi no nepatīkamas smakas, ieteicams
katru nedēļu pārbaudīt ledusskapī esošo produktu derīgumu termiņus,
atbrīvoties no bojātajiem augļiem un/vai dārzeņiem, arī piena
produktiem. Mazgājot ledusskapja iekšpusi, nav ieteicams lietot
hloru saturošus šķīdumus, kas var bojāt iekārtas virsmu. Tā vietā
lietojiet ziepes un karstu ūdeni, pēc tam noslaukot ar sausu lupatu
vai papīra dvieli.
• Griešanas dēļi
Uz dēlīšu virsmām, ja tās netiek pienācīgi notīrītas, veidojas
baktērijas. Ieteicams pēc katras lietošanas reizes to kārtīgi
nomazgāt ar ziepēm un karstu ūdeni vai trauku mazgātāju. Lai
virtuves dēlītis būtu pavisam tīrs, talkā var ņemt virtuves virsmai
paredzētos dezinfekcijas līdzekļus, tos atstājot uz pāris minūtēm,
pēc tam noskalojot un noslaukot. Ja griešanas dēļa virsma ir
piemērota, to var mazgāt arī trauku mazgājamā mašīnā. Taču, ja uz
tā redzamas dziļas griešanas rievas, tās var būt grūti iztīrāmas un
tātad – laiks dēlīti nomainīt uz jaunu. Ideāli, ja katrai produktu
grupai vai vismaz jēlai gaļai un zivīm ir savs dēlītis.
• Naži
Nazis ir viens no virtuves galda piederumiem, ar kuru iespējams
visvairāk pārnēsāt baktērijas. Tas notiek gadījumos, ja, piemēram,
pēc jēlas gaļas griešanas, ar to tiek sagriezts produkts, kas
netiks termiski apstrādāts, piemēram, siers.
Lai izvairītos no nelabvēlīgo mikroorganismu nokļūšanas no viena
ēdiena uz citu, pēc katras naža izmantošanas reizes tas jānomazgā,
pirms atkal tiek pielietots citam produktam. Sevišķi tas attiecas
uz jēlu gaļu un zivīm.
• Mikroviļņu krāsns un
cepeškrāsns
Ne reti tiek aizmirsts par cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns
uzkopšanu, taču tajās laika gaitā var nosēsties tauki un ēdienu
gabaliņi, no gatavošanas procesa. Šeit ir padoms, kā samērā viegli
atbrīvoties no tiem: nepieciešams vien aptuveni 4-5 minūtes krāsnī
karsēt piemērotu trauku ar ūdeni, pēc noteiktā laika, izņemot to,
tās virsmu būs viegli iztīrīt ar ziepēm, palīgā ņemot virtuves
sūkli. Visbeidzot noskalojot un nosusinot. Var palīgā ņemt arī
attaukošanas līdzekli vai vieglu etiķūdeni, kas palīdzēs
atbrīvoties no piekaltušām ēdiena paliekām, pēc tam noskalojot ar
siltu ūdeni un noslaukot.
Farmaceite piebilst, ka pašlaik aptiekās ir nopērkami dažādi
dezinfekcijas līdzekļi, kuru pamata sastāvdaļa ir spirts, un ar
tiem var apstrādāt virtuves virsmas.
Labu apetīti!
Pirms pieskaršanās maltītei, nomazgā rokas!
Var būt tīras darba virsmas un produktu griešanas dēlīši, taču, ja
ēdienu ņemsi ar netīrām rokām, pastāv iespēja, ka uz tā būs
baktērijas, kas var ne tikai „samaitāt vēderu”, bet pat izraisīt
kādu nopietnu slimību. Tādēļ Linda Fevraļeva atgādina, ka pirms
katras ēdiena gatavošanas reizes vai maltītes ir pareizi jānomazgā
rokas.
“Vispirms rokas jāsamitrina zem silta, tekoša ūdens, tad
jāpaņem ziepes un kārtīgi, vismaz 20 sekundes, jāmazgā, ieskaitos
pirkstu starpas, īkšķus un plaukstu virspusi. Visbeidzot, rokas
jānoskalo un jānoslauka”. Ja nav iespējas rokas nomazgāt ar ziepēm
un ūdeni, farmaceite iesaka lietot rokām paredzētos dezinfekcijas
līdzekļus, kas pieejami dažādos veidos – kā gels, sprejs vai mitrās
salvetes.
Rokas ieteicams mazgāt gan pirms, gan pēc ēdiena apstrādes. Sevišķi
tas jāievēro, ja tiek apstrādāti tādi produkti kā jēla gaļa, zivis
un olas.
Mazgā augļus un dārzeņus
Pirms augļu un dārzeņu ēšanas vai gatavošanas tie jānomazgā,
pretējā gadījumā netīrumi griešanas procesā var nokļūt produkta
iekšpusē.
Nevajag mazgāt, piemēram, neapstrādātu, jēlu gaļu, jo pastāv
iespēja, ka mazgāšanas laikā var izplatīties baktērijas – sulai
paliekot uz izlietnes virsmas, tā vēlāk var nonākt uz traukiem vai
cita pārtikas produkta. Otrs produkts, kas nav jāmazgā, ir olas.
Mazgāšanas procesā samazinās čaumalas aizsargkārtiņa, kas pasargā
no baktērijām.
Raksta tapšanā izmantot Meijo klīnikas materiāli