Kas vērtīgs slēpjas pētersīlī, bazilikā un citos zaļajos garšaugos?
„Papildus krāsainībai, garšai un svaigumam, zaļie garšaugi ir ļoti vērtīgi veselībai!” katra nozīmi sīkāk raksturojot, tos lietot aicina „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.
Pētersīlis
Pētersīli bieži izmanto ne tikai, lai uzlabotu ēdiena garšu, bet
arī izskatu – mazās koši zaļās lapiņas ir ļoti dekoratīvas. Bet par
šī garšauga veselīgumu ēdāji domā samērā reti. Pētersīlis ir teju
vai pārbāzts ar uzturvielām – īpaši bagātīgs ar A, C un K vitamīnu.
Šī vitamīnu kombinācija palīdz uzturēt labu kaulu veselību,
aizsargā no hroniskām slimībām un nodrošina organismu ar
antioksidantiem. Pētersīlis ir noderīgs arī labai acu veselībai –
ne tikai pateicoties A vitamīnam, kas aizsargā radzeni un
konjunktīvu, bet arī īpašu ķīmisko savienojumu – luteīna un
zeaksantīna – dēļ, kas spēj palēnināt vecuma mākulas deģenerāciju.
Pētersīļus ir viegli iekļaut uzturā, pievienojot tos zupām,
salātiem, marinādēm un mērcēm.
Baziliks
Baziliks ir piparmētras radinieks, pārmantojis spēcīgu smaržu,
īpaši Āzijā izplatītās varietātes jeb pasugas. Šī iemesla dēļ šo
garšaugu izmanto ne tikai ēdienu gatavošanā, bet arī tējās.
Bazilikā nav pārāk daudz uzturvielu, tāpēc nav tik vienkārši
spriest par tā veselīgumu. Taču ir veikti pētījumi, kas liek domāt,
ka tam piemīt stresu mazinošas, cukura līmeni asinīs kontrolējošas
un aspirīnam līdzīgas īpašības. „Lielākā daļa pētījumu ir veikta ar
saldā bazilika paveidu. Šie pētījumi ir pietiekami pārliecinoši,
lai ar baziliku nepārspīlētu cilvēki, kas lieto asinsspiedienu vai
cukura līmeni regulējošas zāles, jo kombinētais efekts var būt par
spēcīgu. Šajā situācijā ir vērts konsultēties ar savu ārstu,”
atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.
Timiāns
Timiāns jeb mārsils ir sen pazīstams ar savām antibakteriālajām
īpašībām – senie ēģiptieši to izmantoja mirušo iebalzamēšanas
procesā, bet senie romieši šo augu plaši izmantoja gan ēdienu
gatavošanā, lai iegūtu aromātisku garšu sieram un alkoholam, gan
mājsaimniecībā, jo uzskatīja, ka istabas ir īpaši tīras, ja
tīrīšanas procesā izmantots timiāns. Arī mūsdienu zinātnieki
apstiprinājuši šīs antibakteriālās īpašības – timiāna tēja var
palīdzēt klepus gadījumā un imūnsistēmas stiprināšanai. Timiānā
esošais savienojums timols saistīts ar dažādiem veselību
uzlabojošiem efektiem, bet visbiežāk pētījumos apskatīts tā efekts
gremošanas trakta veselības uzlabošanā, galvenokārt atslābinot
gremošanas trakta muskuļus. Timiāna lapas bieži izmanto gaļas –
īpaši putnu un zivju – gatavošanā.
Rozmarīns
Arī šis garšaugs ir rados ar piparmētru un apveltīts ar spēcīgu
smaržu. Gatavojot ēdienu, ar rozmarīnu nevajag pārspīlēt, ja
nevēlaties, ka viss pārsātināts ar tādu kā skuju un citrona
aromātu. Pētījumi parādījuši, ka rozmarīns veicina asinsrites
uzlabošanos, īpaši smadzenēs, kas palīdz koncentrēties un uzlabo
atmiņu, tāpēc ir īpaši vērtīgs jauniem cilvēkiem mācību laikā.
Rozmarīns vēsturiski ir bieži izmantots, novēršot gremošanas
problēmas, tomēr nav atrodami vērā ņemami pētījumi, kas pierādītu
šo apgalvojumu. Interesants pētījumu virziens ir rozmarīnā
atrodamās karnozīnskābes spēja uzlabot acu veselību, īpaši vecuma
mākulas deģenerācijas gadījumā. Rozmarīns labi iederas, gatavojot
grauzdētus dārzeņus, pievienojot piena zupām, gaļas ēdienu
pildījumos un arī saldēdienos, piemēram, kēksā.
Koriandrs
Koriandrs jeb kinza reizēm pazīstams kā cilantro, jo tā
Ziemeļamerikā sauc koriandra lapas un kātiņus (tikai žāvētas sēklas
dēvē par koriandru). Pārsteidzošā kārtā koriandra lapas un sēklas
ir krasi atšķirīgas pēc smaržas un garšas, tādēļ valstīs, kur tiem
ir dažādi nosaukumi, cilvēki bieži nezina, ka tas ir viens un tas
pats augs. Koriandra lapās ir ļoti daudz vitamīnu, īpaši A, K un E,
kamēr sēklās ir daudz koncentrēta mangāna, dzelzs, magnija un
kalcija. Koriandrā atrodams daudz antioksidantu, kas organismā
savienojas ar brīvajiem radikāļiem un padara tos nekaitīgus. Šī
efekta dēļ pētījumos koriandram konstatētas ādas novecošanos
aizkavējošas īpašības. Citos pētījumos novērots, ka koriandrs,
iespējams, varētu mazināt sirds slimību riska faktorus, kā arī
cukura līmeni asinīs. Koriandrs labi sader ar skābo krējumu vai
jogurtu, kā arī ēdieniem, kas satur rīsus.
Oregano
Oregano jeb raudene visbiežāk lietota picu un makaronu ēdienu
gatavošanā, taču tai ir plašs pielietojums arī salātos, gaļas
gatavošanā un mērcēs. Raudenes ir īpaši bagātīgas ar
antioksidantiem, kas padara to par brašu kaujinieku profilakses
laukā, cīnoties ar dažādām slimībām, kuras var izraisīt brīvie
radikāļi un iekaisumi. Šim augam piemīt ne tikai vieglas
antibakteriālas īpašības, bet arī spēja cīnīties ar vīrusiem.
Laboratorijas apstākļos novērots, ka raudenēs esošie savienojumi
karvakrols un timols spēj inaktivēt (padarīt nekaitīgu) norovīrusu
un herpes vīrusu.