4 biežākās dizaina kļūdas mājās, kas var negatīvi ietekmēt veselību

Mājokļa dizains var ietekmēt veselību vairāk, nekā tu domā. Iekārtojot savu mitekli, jāņem vērā gan personiskās vēlmes, gan modes tendences un izmaksas, taču, vai zināji, ka daži mājokļa dizaina risinājumi var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību? Piemēram, nepareizi izvēlēts apgaismojums, alerģiju raisošs gultasveļas materiāls vai būvmateriāli, kas izdala gaistošus organiskos savienojumus, kas var ietekmēt plaušu veselību.
Iekārtojot savu mitekli, jāņem vērā gan personiskās vēlmes, gan modes tendences un izmaksas, taču, vai zinājāt, ka daži mājokļa dizaina risinājumi var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību?

FOTO: Shutterstock.com

Iekārtojot savu mitekli, jāņem vērā gan personiskās vēlmes, gan modes tendences un izmaksas, taču, vai zinājāt, ka daži mājokļa dizaina risinājumi var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību?

1. Alerģiska gultas veļa

 

Interjera dizainere Marisa Betenkūra skaidro, ka pirms mājokļa iekārtošanas vajadzētu saprast, vai kādam no ģimenes locekļiem nav alerģiju, jo tieši nepareiza gultas veļas izvēle var izraisīt alerģiskas reakcijas. Visbiežāk alerģiskas reakcijas izraisa putekļu ērcītes – mikroskopiska izmēra kaitēkļi, kas bieži sastopami tieši gultas veļā. Pareiza tās kopšana novērsīs alerģisku reakciju risku. Dizainere piebilst, ka vislabāk ir izvēlēties kokvilnas gultas veļu, jo tieši tā labi iztvaiko mitrumu un laiž cauri gaisu. Tāpat gaisa caurlaidīgu audumu ieteicams izvēlēties tāpēc, lai novērstu pelējuma veidošanās risku. Ļoti laba gultas veļas izvēle bērniem būs lina materiāls – audumam ir antiseptiskas īpašības un tas lieliski absorbē mitrumu.

 

2. Nepareizs mākslīgais apgaismojums

 

Apgaismojumam ir liela nozīme, kad vēlamies radīt noteiktu noskaņu telpā, taču arī tas ir jāprot izvēlēties gudri. Dizainere Marisa Betenkūra iesaka izvēlēties gaismas slāņošanas tehniku: “Izvēlies silta toņa centrālo, iekaramo gaismu, bet pārējā telpā izkārtojiet vairākas akcentu gaismas, piemēram, galda lampas vai stāvlampu.”

Pareizs apgaismojums mājās ir svarīgs arī tieši pirms gulētiešanas. Miega eksperte Mollija Īstmena skaidro, ka pārēja uz siltāku, aptumšotāku gaismu vakara stundās var izmitēt dabisko dienas gaismas ritmu, sagatavojot mūsu ķermeni atpūtai un atbalstot miega veicinošu hormonu izdalīšanos. Viena lieta, ko miega eksperte noteikti neiesaka: auksta, zilgana gaisma guļamistabā.

 

3. Biezo aizkaru vai žalūziju neesamība guļamistabā

 

Šī ir bieža kļūda, ko pieļaujam, iekārtojot guļamistabu. “Kaut kas tik vienkāršs, kā aizkaru neesamība guļamistabā, var ietekmēt tavu nakts mieru un izjaukt diennakts ritmu. Guļamistabās vienmēr iesaku izvēlēties biezus, gaismu bloķējošus aizkarus vai tumšās žalūzijas, lai slāpētu gaismu un pat trokšņus,” skaidro Marisa Betenkūra.

Reklāma
Reklāma

 

4. Produkti, no kuriem izdalās gaistošie organiskie savienojumi

 

Gaistošie organiskie savienojumi (GOS) ir gāzes, kas izdalās no daudziem mājsaimniecībā lietojamiem produktiem un var ietekmēt gaisa kvalitāti tavās mājās, tādējādi ietekmējot plaušu veselību. “Galvenais, ko es saku saviem klientiem, izvēloties apdares materiālus un mēbeles, ir pārliecināties, ka tie nesatur gaistošos organiskos savienojumus,” saka dizaina eksperte Džesika Vegliačiha.

 

Gaistošie organiskie savienojumi ir ķīmiski savienojumi, kas istabas temperatūrā viegli izgaro. Tie var izdalīties gan no dabiskiem, gan sintētiskiem avotiem, un tie ir atrodami daudzās cilvēka radītās precēs, kas ir mūsu mājās, tāpēc šie gaistošie organiskie savienojumi ir galvenie iekštelpu gaisa piesārņotāji. Tos var izdalīt patiešām liels daudzums produktu, piemēram, sienas krāsas, celtniecības materiāli, grīdas segumi un pat gaisa atsvaidzinātāji. Cilvēkam, kas ilgtermiņā pakļauts gaistošu organisko savienojumu ietekmei, var attīstīties pat tādas kaites, kā astma un ekzēma.

 

Lai sevi pasargātu, vienmēr ieteicams pārbaudīt, cik daudz konkrētajā produktā ir šo kaitīgo organisko savienojumu, par to var pārliecināties būvmateriālu veikalos. Sevi pasargāt var arī regulāri vēdinot telpas vai lietojot gaisa attīrītājus. 

 

Avots: padomu portāls “Real Simple”.

Saistītie raksti