Kā sagatavot mājokli vasarai? 6 viegli īstenojami padomi

Mēdz jokot, ka Latvijas vasara tāda zaļā ziema vien ir. Tāpēc katra īsta vasaras diena ir jāizbauda, ļaujot saulei sevi sasildīt un atpūšoties no gada laikā krātajām domām, kreņķiem un putekļiem. Jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” speciālisti apkopojuši idejas, kā sagatavot savu mājokli vasarai, lai itin nekas netraucētu izbaudīt bezrūpīgāko un piedzīvojumiem bagātāko laiku no visas sirds.
Mēteļi, zābaki, šalles, cimdi un cepures, slēpošanas ekipējums un citi ziemas atribūti aizņem daudz vietas dzīves telpā. Ja vēl neesi to izdarījis, ir pēdējais brīdis ziemas mantas likt vasaras guļā!

FOTO: Shutterstock.com

Mēteļi, zābaki, šalles, cimdi un cepures, slēpošanas ekipējums un citi ziemas atribūti aizņem daudz vietas dzīves telpā. Ja vēl neesi to izdarījis, ir pēdējais brīdis ziemas mantas likt vasaras guļā!

Ziemas apģērbam laiks doties vasaras guļā

Mēteļi, zābaki, šalles, cimdi un cepures, slēpošanas ekipējums un citi ziemas atribūti aizņem daudz vietas dzīves telpā. Ja vēl neesi to izdarījis, ir pēdējais brīdis ziemas mantas likt vasaras guļā! 

 

Nelielā dzīvoklī tas var būt diezgan liels izaicinājums, un ar priekšnama skapi var nepietikt. Tāpēc ieguvēji ir tie, kam pieejamas atsevišķas noliktavas telpas. Ja tādu nav, gudru risinājumu tomēr var atrast: ja dzīvoklim ir balkons, izmanto to kā papildu noliktavu! Lai neradītu nekārtību, novieto uz balkona glītu metāla skapīti, lielu koka lādi vai kumodi un izmanto kā uzglabāšanas telpu. Papildu mantu novietnes var izveidot arī pašā dzīvoklī, gudri izmantojot brīvo telpu, piemēram, zem gultas, kur var novietot kastes un grozus mantu uzglabāšanai.

 

Nē dažādām smakām!

Sadzīves atkritumi karstumā var sākt nelāgi ost, tāpēc vienkāršākā metode, kā pasargāt savu mājokli no nepatīkamām smakām, ir neslinkot un atkritumus iznest katru dienu. Ja mērot ceļu līdz atkritumu konteineriem gribas pēc iespējas retāk, vērts padomāt par mūsdienīgiem, ērtiem un inovatīviem atkritumu uzglabāšanas veidiem. 
 

Arvien biežāk mājsaimniecības ievieš konteinerus, kas paredzēti tikai un vienīgi bioloģiskajiem atkritumiem, piemēram, pārtikai vai novītušiem ziediem. 

Dzīvoklī vai mājā tos vislabāk uzglabāt noslēgtā tvertnē vai spainī ar vāku, kā arī izmantot speciālu atkritumu maisu, kas vidē sadalās. 
 

Mini komposta nodalījumu var izveidot arī saldētavā, lieki neaizņemot vietu virtuvē, kā arī pilnībā izslēdzot nepatīkamas smakas risku. Bet, ja esi gana drosmīgs, lai ķertos pie bioloģiska eksperimenta, ievies tārpus, kas ir visefektīvākie atkritumu smalcinātāji. Tie labi jutīsies slēgtā spainī, lielā plastmasas traukā ar vāku vai speciālā virtuves kompostētājā, kas pieejami gan pavisam nelielā, gan visai iespaidīgā izmērā.

 

Lai vasaras karstumā vieglāk elpot

Visvieglāk uzturēt patīkamu klimatu un vienmērīgu gaisa temperatūru ir jaunās, energoefektīvās ēkās, kur būvniecības laikā padomāts par modernu ventilācijas vai rekuperācijas sistēmas izbūvi. Īpašs izaicinājums tas var būt vecu māju iedzīvotājiem, taču – iespējams ir viss! 
 

Labi palīgi tveicīgās dienās ir ierīces gaisa mitruma mazināšanai un dažādi ventilatori, kas, lai gan gaisa temperatūru nemazinās, to sakustinās, padarīs sausāku un līdz ar to “vieglāku”. 

Ventilatori pieejami plašā klāstā – no miniatūrām versijām lietošanai uz darba galda līdz klasiskiem pārnēsājamiem un jaudīgiem griestu ventilatoriem. 


 Shutterstock.com

 

Tiem, kuri vēlas pievērsties karstuma problēmas novēršanai pavisam nopietni, ir vērts apsvērt gaisa kondicioniera iegādi, kas ir efektīvs, bet ne vienmēr tehniski īstenojams un lēts risinājums. Ja tomēr lēmums pieņemts par labu kondicioniera uzstādīšanai mājoklī, jāatceras vairāki priekšnoteikumi, lai iekārta godam pildītu savu uzdevumu. Piemēram, tās darbības laikā logi un durvis jātur ciet, lai ierīce strādātu efektīvi un patērētu pēc iespējas mazāk elektroenerģijas. 
 

Reklāma
Reklāma

Arī aizkari un žalūzijas ar saules staru absorbējošu efektu var lieliski palīdzēt cīņā pret telpas uzkaršanu. Vispiemērotākais laiks vēdināšanai ir naktis, kad, atverot aizkarus un logus, dzīvoklī vai mājā var ieplūst vēss gaiss.

 

Balkons – dzīvokļa turpinājums 

Interjera akcents, vieta kopā būšanai, dārzs, telpaugu vasarnīca, vasaras darbistaba vai stūrītis atpūtai – lai kādu balkona vai terases funkciju tu izvēlētos, ir pēdējais brīdis sagatavot savu ārtelpu vasarai! Lai balkons kļūst par tava interjera turpinājumu vai, gluži pretēji, akcentu: iekārto to drosmīgi un krāšņi! 
 

Shutterstock.com

 

Balkons ļauj priecāties par skaistu skatu un gada siltajos mēnešos kļūst par papildu dzīves telpu, kur baudīt atspirdzinošus dzērienus un nesteidzīgu kopā būšanu. Lai sarunas ritētu vieglāk un raitāk, iekārto ērtu un eksotisku vidi ar spilveniem, paklājiem, pufiem un plediem, svečturiem un lukturiem, lampiņu virtenēm, gleznām pie balkona sienām, skulptūrām, vēja zvaniem, šūpuļtīkliem un pat aizkariem – nekas nebūs lieks! 

Mazs balkons? Nav iemesla skumt! Galvenais to iekārtot ar viegli pārnēsājamām, saliekamām mēbelēm un puķupodiem, lai nepieciešamības gadījumā varētu telpu ātri atbrīvot vai pārkārtot. 

Turklāt nav gandrīz nekā tāda, ko nevarētu audzēt uz balkona puķupodā vai puķu kastē, – no zaļumiem brokastu sviestmaizēm līdz eksotiskiem augiem, kas dāvās īsto raksturu tavam balkonam. Jāatceras gan, ka augu izvēlē jāņem vērā debespuse, uz kuru vērsts balkons, lai apgaismojums būtu pietiekams.

 

Drošības risinājumi mājas mīlulim

Vasaras tveicē vēdinot telpas, jāatceras par ģimenes četrkājaino draugu drošību. Vaļēji logi, kas atvērti vēdināšanas režīmā, var būt bīstami kaķiem, kas, mušu, taureņu un putniņu kārdinājuma dzīti, var mesties pakaļ savam medījumam un izkrist vai, vēl sliktāk, iesprūst loga slīpajā atvērumā.

 

Tas savukārt var beigties ar smagām traumām vai pat dzīvnieka nāvi, ja palīdzība netiek sniegta pāris minūšu laikā. Uzmanība jāpievērš arī balkoniem. 

Mēdz teikt, ka kaķis vienmēr piezemējas uz ķepām, taču kritiens no zemāka stāva var izrādīties bīstamāks par kritienu no augsta stāva, jo dzīvnieks var nepaspēt sagrupēties. 

Tāpēc logus, kurus paredzēts turēt atvērtus, ieteicams aprīkot ar sietu un pārliecināties, ka dzīvnieks nevar piekļūt loga atvērumam no augšas, piemēram, lecot no blakus esošas skapjaugšas vai grāmatplaukta.

 

Dabiski materiāli un nedaudz mirdzuma 

Ja, pienākot vasarai, mājās joprojām manāma kāda aizkavējusies Ziemassvētku lampiņu virtene, ir pēdējais brīdis to noglabāt skapja tālākajā stūrī un atsvaidzināt interjeru ar vasarīgiem dekoriem un toņiem. 

Šīs vasaras aktualitāte ir siltie metāla toņi: bronza, varš, zelts, rozā zelts. Tie lieliski rotaļājas ar saules stariem un piešķir telpām mirdzuma efektu.

 Un, lai mainītu noskaņu, nav jāiegādājas jaunas mēbeles vai jāveic kapitālais remonts – pietiek vien ar detaļām un akcentiem, piemēram, jaunu ziedu vāzi, svečturi, puķupodu, galda piederumiem vai skapīšu durvju rokturiem. 

 

Kombinē metāliskus elementus ar raupjām mežģīnēm un makramē, cel goda vietā ceļojumu suvenīrus, izvēlies košus spilvenus un paklājus ar etniskiem rakstiem un radi vasarīgu, nedaudz vieglprātīgu gaisotni. Tas teicami saderēs ar dabiskiem tekstilmateriāliem – linu, zīdu vai vieglu kokvilnu. Dabisku materiālu gultasveļa karstajā laikā patīkami atvēsinās, bet galdauti un dvieļi būs skaists, vasarīgs dekors. 

Saistītie raksti