Gaisa mitruma kontrole mājās

Pirmais priekšstats par māju vai dzīvokli mums rodas jau pirmajās sekundēs pēc ieiešanas pa durvīm. Smarža, gaisma, gaisa kvalitāte, interjers – visu šo informāciju smadzenes apstrādā un sniedz tūlītēju vērtējumu.
Gandrīz visi gaisa sausinātāji spēj uzturēt konstantu mitruma līmeni un paši izslēdzas brīdī, kad ūdens tvertne ir pilna.

FOTO: Publicitātes foto

Gandrīz visi gaisa sausinātāji spēj uzturēt konstantu mitruma līmeni un paši izslēdzas brīdī, kad ūdens tvertne ir pilna.

Slikti vēdinātās un mitrās telpās sajūta nav patīkama un arī pirmais iespaids nebūs pozitīvs. Kāds tam ir pamats? Virkne pētījumu un arī mūsu pašu pieredze liecina, ka mājokļos ar paaugstinātu mitruma līmeni biežāk ir sastopams veselībai kaitīgais pelējums. 
 

Vieniem pelējum sēnītes izraisa vai pastiprina elpceļu slimības un alerģijas, sausina ādu un kairina acis. Citiem sekas uzreiz nav jūtamas, taču instinkti mudina ātrāk doties prom. Īpaši neaizsargāti ir mazi bērni, veci cilvēki un personas ar novājinātu imūnsistēmu. Uzlabojot gaisa kvalitāti, vislielāko efektu jutīs tieši jutīgākie cilvēki, taču uzturēties tīrās telpās būs patīkami ikvienam. 
 

No pelējuma var ciest arī mīkstās mēbeles, tapetes un pat koka konstrukcijas, taču pārlieks mitrums var veicināt arī daudz spēcīgāko kaitnieku savairošanos. Īstā mājas sēne, sausā puve jeb brants specializējas kokmateriālu bojāšanā, taču var iemesties arī  mūra ēkās. Atšķirībā no pelējuma, ko ar lielākām vai mazākām pūlēm var nomazgāt, tikt galā ar brantu ir daudz grūtāk. Praktiski vienīgais veids kā tikt no tā vaļā ir bojāto daļu nomaiņa un profilaktisku pasākumu (mitruma mazināšana, speciālu aizsarglīdzekļu izmantošana) veikšana. Ja dzīvojat koka ēkā, nepieļaut branta izplatīšanos ir kritiski svarīgi. 
 

Kā pārbaudīt mitruma līmeni istabā?

Precīzi noteikt mitruma līmeni palīdz higrometrs, bet paaugstinātu mitrumu mēs varam sajust arī ar savām maņām. Uzturēšanās pārlieku mitrā telpā ir nepatīkama un nogurdinoša gan tveicīgā vasarā, gan drēgnā rudenī un aukstā ziemā. 
 

Ja pelējums jau ir savairojies, to visbiežāk var atrast vietās, kur koncentrējas mitrums – uz logu rūtīm, telpas stūros, virtuvē pie izlietnes vai vannas istabā, netālu no vannas vai dušas. Konstatējot paaugstinātu mitrumu ir jāsāk rīkoties – jālikvidē pelējums, ja tās ir radies un jāuzlabo ventilācija. 
 

Kā nodrošināt optimālu gaisa mitrumu un uzlabot gaisa kvalitāti? 

Pareizi ierīkota gaisa ventilācija ir labākais veids kā uzturēt normālu gaisa mitruma līmeni un nepieļaut pelējuma vairošanos.
 

Vēl pirms mājokļi tika aprīkoti ar plastikāta logiem, gaisa ventilācija notika pa logu šķirbām. Šobrīd vairums māju, dzīvokļu un arī darba telpu ir PVC logi un gaisa kvalitāte ir pasliktinājusies. To var mēģināt kompensēt ar biežāku telpu vēdināšanu un daudzi cilvēki to arī dara, taču vai pietiekami? Kamēr ārā ir silts, vēdināt telpas ir patīkami, bet kas notiek, kad termometra stabiņš nokrītas zem nulles? Vēdinot istabu, ārā izplūst arī siltums, turklāt reizēm arī vēdināšana nepalīdz. 
 

Reklāma
Reklāma

Par laimi mūsdienās ir radītas iekārtas, kas spēj tikt galā ar kondensātu un palīdz novērt pelējuma veidošanos. Pareizi izvēlēts gaisa mitruma savācējs dzīvoklī, mājā, pagrabā vai ofisā neaizņem daudz vietu, tērē maz elektrību un darbojas klusi un nemanāmi. Uzkrātais kondensāts tiek noglabāts speciālā ūdens tvertnē vai novadīts kanalizācijā, ja konkrētais modelis piedāvā šādu iespēju. 
 

Paši mazākie gaisa sausinātāji spēj savākt vien 300 ml ūdens, bet jaudīgākie pat 50 l dienā. Parastā istabā pietiek ar pašu mazāko. Telpās, kur paaugstināts gaisa mitrums jau ir radījis problēmas vai ir augstie griesti, vēlams iegādāties jaudīgāku iekārtu. Paši dārgākie modeļi paredzēti industriālām vajadzībām – būvniecība, ražošana un pirkt tādu dzīvoklim vai mājai, visticamāk, nebūs prātīgi.  
 

Gandrīz visi gaisa sausinātāji spēj uzturēt konstantu mitruma līmeni un paši izslēdzas brīdī, kad ūdens tvertne ir pilna. Modernākie modeļi aprīkoti arī ar citām noderīgām funkcijām – taimeris, ūdens sterilizācija, klusais nakts režīms, LED ekrāns, tālvadības pults u.c. Ja plānojat izmantot mitruma savācēju dzīvojamās telpās, pievērsiet uzmanību arī iekārtas trokšņu līmenim. Lielākajai daļai no mums iekārtas skaņa netraucēs, bet īpaši jutīgiem cilvēkiem ir vērts pirkt pašu klusāko pieejamo modeli. 
 

Gaisa kondicionieri – dārgāki, bet jaudīgāki

Pašās karstākajās vasaras dienās gaisa kondicionieris var būt īsts glābiņš dzīvoklī ar logiem uz dienvidu pusi, slikti ventilētā birojā vai jebkurā mājoklī, kur gaisa temperatūra vairs nav komfortabla. Jau dažas minūtes pēc iekārtas ieslēgšanas gaiss telpā kļūs patīkami vēsāks un uzlabosies arī gaisa kvalitāte. 
 

Atšķirībā no gaisa sausinātājiem, kondicionieri spēj ne tikai savākt kondensātu, bet arī telpu atdzesēt. Tas ir ērti un patīkami, taču par ērtībām ir arī jāmaksā. Vairumā gadījumu kondicionieri būs dārgāki nekā mitruma savācēji. Ja gaisa kvalitāte mājās šķiet optimāla un vēlaties tikai samazināt gaisa mitrumu, sausinātājs būs laba izvēle. Tiem, kas vēlas arī temperatūras regulācijas iespējas, gaisa kondicionieris būs noderīgāka alternatīva. 
 

Lai uzstādītu kondicionieri, mūsdienās vairs nav jāurbj sienā caurums. Ir nopērkami arī mobilie kondicionieri bez ārējā bloka. Šī tipa iekārtas var uzstādīt jebkurā mājā, dzīvoklī vai ofisā. To pārvietošana aizņem vien dažas minūtes un vajadzības gadījumā mobilo kondicionieri var paņemt arī līdzi uz vasarnīcu, lauku māju vai aizvest omei. 
 

Plašāk par mitruma savācējiem, kondicionieriem un citām gaisa kvalitātes uzzināšanas iekārtām varat uzzināt noklikšķinot šeit. E-veikalā Gaisa1 atradīsiet daudz noderīgu informāciju, padomus un konsultantus, kas tiešsaistē palīdzēs atrast labāko risinājumu gaisa mitruma mazināšanai un gaisa kvalitātes uzlabošanai. 

Saistītie raksti