Vai dakstiņu jumts mājai var būt par smagu? Skaidro eksperts

Vasara ir laiks, kad Latvijā visbiežāk tiek veiktas plānotas jumtu renovācijas, un iedzīvotāju vidū izplatīts mēdz būt pieņēmums, ka dakstiņu jumts var būt par smagu daļai privātmāju. Kā iespējams izvērtēt, vai dakstiņa svars nebūs par lielu, kādu lomu šajā procesā spēlē Latvijas laikapstākļi un kā neiekrist uz Baltijas reģionam raksturīgām "cenu lamatām"?
Līdzīgi kā citi jumta segumi, arī dakstiņi ir pieejami gan ekonomiskās, gan ekskluzīvākās cenu kategorijās.

FOTO: Shutterstock.com

Līdzīgi kā citi jumta segumi, arī dakstiņi ir pieejami gan ekonomiskās, gan ekskluzīvākās cenu kategorijās.

Sniegotas ziemas - indikators jumta izturībai

"Ja māja ir būvēta pēc mūsdienu prasībām un atbilstošām slodzēm, tad dakstiņa jumta segums kopējo ēkas konstrukcijas nestspēju ietekmē ļoti minimāli. No kopējo slodžu apjoma dakstiņa ietekme uz jumta konstrukciju ir aptuveni 10%, kamēr, piemēram, sniegam šī slodze var būt no 4 līdz 6 reizēm lielāka.

 

Tas nozīmē, ka pat, ja vecāka ēka ir ilgtermiņā izturējusi sniegotas ziemas ar lieliem sniega sanesumiem uz jumta, tad ar dakstiņu kā jumta materiālu nevajadzētu būt problēmām," skaidro jumta segumu ražotāja "Monier" tirdzniecības pārstāvis Vladislavs Gorovojs.

 

Kāda nozīme ir jumta "bedrēm"?

Jaunbūvju vai salīdzinoši nesen celtu māju gadījumā problēmām ar jumta konstrukcijas izturību nevajadzētu būt neatkarīgi no izvēlētā materiāla. 

 

Ja runa ir par senākas privātmājas renovāciju, tad pirms domāt par jebkāda veida materiāla iegādi būtu jāizvērtē esošās konstrukcijas stāvoklis kopumā. Labs indikators ierasti ir tas, vai jumtā nav vietas, kur tas ir iesēdies un ir manāma "bedre". 

Tādos gadījumos ir obligāti jāpārbauda konstrukciju stāvoklis, jo ieklāt jaunu jumta segumu uz bojātas konstrukcijas var būt bīstami. 

Lai veiktu jumta tehniskā stāvokļa analīzi un nestspējas aprēķinus, ir ieteicams vērsties pie būvkonstruktoriem. Iespējams arī lūgt konsultāciju nozares uzņēmumu speciālistiem, taču lielākajā daļā gadījumu viņu vērtējumam būs konsultējošs raksturs.

 

Ar kādām izmaksām jārēķinās, un kā neiekrist uz "cenu lamatām"?

"Pieredze rāda, ka Baltijā ir gadījumi, kad jumiķi mītu par dakstiņa dārdzību cenšas izmantot savā labā.  Neskatoties uz to, ka jumta seguma apakškonstrukcijas darbi dažādiem jumta materiāliem īpaši neatšķiras, klienti ar dakstiņa jumtu par šo procesu mēdz saņemt lielākus rēķinus. 

Dzirdētais pamatojums - ja cilvēks ir izvēlējies dakstiņu, tad viņš ir spējīgs samaksāt. 

Reklāma
Reklāma

Šis faktors jāņem vērā brīdī, kad iedzīvotājs izvēlas algot jumiķus," atklāj "Monier" pārstāvis.

 

Līdzīgi kā citi jumta segumi, arī dakstiņi ir pieejami gan ekonomiskās, gan ekskluzīvākās cenu kategorijās. To galvenokārt ietekmē materiāla veids, pārklājumu sarežģītības, dizaina konfigurācijas un izmērs. 

 

Katras ēkas jumta projekts ir individuāls, taču materiālu izmaksas var svārstīties no 9 līdz 40 eiro kvadrātmetrā. Pilna jumta seguma cena katrai ēkai nosakāma atkarībā no jumta projekta sarežģītības.

 

Vai materiāla svars nozīmē sarežģītu ieklāšanu?

Samērā izplatīts mīts par dakstiņu jumtiem ir tāds, ka tos ir sarežģīti ieklāt.

 

Jumta konstrukcijas pamati lielākajā daļā gadījumu ir identiski kā citiem materiāliem, taču, ņemot vērā materiāla svaru, ir brīži, kad ir jāpiedomā pie tā, kā šo salīdzinoši smagāko materiālu nogādāt uz jumta (biežākais risinājums ir piegādei izvēlēties transportu ar manipulatoru, kas dakstiņus var uzcelt uz jumta).

 

Dakstiņa jumta elementi ir ļoti maza izmēra - tas ļauj jumta ieklāšanu veikt pašiem, jo nav nepieciešams liels cilvēku skaits, lai, piemēram, paceltu liela izmēra jumta loksnes. Tāpat tas var noderēt situācijās, kad Latvijā piedzīvojam īpaši ekstrēmus laikapstākļus.

 

Ja dakstiņu jumtam tiek nodarīti bojājumi, tad bojātos dakstiņus būs viegli samainīt pret jauniem, ko ļauj materiāla montāžas specifika.

Saistītie raksti