Cik bieži vajadzētu mainīt spilvendrānu?

Iespējams, tas ir biežāk nekā tu domā.
Pat, ja plāno veļas mazgāšanu reizi nedēļā, veļu var nākties mainīt biežāk.

FOTO: Shutterstock.com

Pat, ja plāno veļas mazgāšanu reizi nedēļā, veļu var nākties mainīt biežāk.

Lai gan var likties, ka tas nav nekas nopietns, ja mazgāšanu laiku pa laikam izlaiž, pārāk ilga gulēšana uz viena un tā paša spilvena pārvalka var radīt nepatīkamas sekas, jo īpaši attiecībā uz ādu.

 

"Lielākā daļa cilvēku neapzinās, cik daudz eļļas, baktēriju un atmirušās ādas šūnas var uzkrāties uz spilvendrānas - tas viss var veicināt akni un ādas kairinājumu," saka Dr. Sandra Lee, pazīstama arī kā Dr. Pimple Popper un SLMD Skincare dibinātāja.


Tātad, cik bieži vajadzētu mainīt spilvendrānu? 

Dr. Lee iesaka vismaz reizi nedēļā mainīt spilvendrānu (kopā ar palagiem un dvieļiem), lai saglabātu labu ādas veselību. "Tomēr, ja tava āda ir taukaina vai ar noslieci uz pinnēm, vai ja nakts laikā daudz svīsti, varētu būt lietderīgi mainīt to biežāk – ik pēc divām līdz trim dienām."


Pazīmes, ka jāmaina spilvendrāna

Pat, ja plāno veļas mazgāšanu reizi nedēļā vai divās nedēļās, veļu var nākties mainīt biežāk. 

 

“Ja pamani smakas vai jebkādas redzamas krāsas maiņas/traipu pazīmes, kas prasa tīrīšanu, pirms beidzies septiņu dienu ”termiņš”, tā ir laba zīme, ka ir pienācis laiks veļu nomainīt," saka Mariana Salazara, licencēta estētikas speciāliste.

“Ja pastāvīgi pamosties ar taukainu spilvendrānu, iespējams, vēlreiz jāizvērtē arī sava ādas kopšana,” norāda Dženifera Džena, ādas kopšanas eksperte.

Iespējams, ka taukainie plankumi varētu būt radušies arī no matu kopšanas līdzekļiem.

 

Reklāma
Reklāma

"Daudzi neapzinās, ka uz matiem uzklātie matu veidošanas līdzekļi var viegli nonākt uz ādas ar spilvendrānas starpniecību. Tiem, kam ir jutīga āda, tas var izraisīt papildu kairinājumu, no kura var izvairīties, regulāri mainot spilvendrānu," skaidro Salazārs.


Visbeidzot, ja atveseļojies pēc saaukstēšanās, gripas vai līdzīgas saslimšanas, nebaidies atsvaidzināt spilvendrānu dažas dienas agrāk.


Kā mazgāt spilvendrānu

Neatkarīgi no tā, vai spilvendrāna ir zīda, bambusa, kokvilnas vai cita materiāla, ir svarīgi to pareizi mazgāt. 

 

“Vienmēr ievēro ražotāja norādījumus. Taču parasti apvērs spilvendrānu otrādi un izmanto maigu mazgāšanas līdzekli, kas nesatur krāsvielas, smaržvielas un aromatizētājus. Ja tev ir zīda vai bambusa spilvendrāna, izmanto sieta maisiņu, lai pasargātu to no saplīšanas. 

 

Vienmēr izmanto siltu ūdeni, lai efektīvi iznīcinātu baktērijas, un izvairies no veļas mīkstinātājiem, kas var atstāt atliekas,” saka Salazārs. "Un visbeidzot, neaizmirsti regulāri mazgāt arī spilvenus!"

 

Avots: realsimple.com

Saistītie raksti