Mājokļa klimata kontrole

Latvijas klimatiskajos apstākļos varam izbaudīt visus četrus gadalaikus, taču sezonu maiņai nāk līdzi arī savi izaicinājumi. Temperatūras un gaisa mitruma svārstības liek pielāgot mājokli gan aukstām ziemām un svelmīgām vasaras dienām, gan mitriem pavasariem un rudeņiem.
Izvēlies savam mājoklim piemērotāko apkures un gaisa kondicionēšanas iekārtu. 

FOTO: Publicitātes foto

Izvēlies savam mājoklim piemērotāko apkures un gaisa kondicionēšanas iekārtu. 

Vai nebūtu jauki, ja varētu pilnībā kontrolēt telpas temperatūru un mitruma līmeni? Šobrīd to ir iespējams izdarīt. Modernās apkures iekārtas un gaisa kondicionēšanas iekārtas ļauj nodrošināt komfortablu telpas mikroklimatu ikvienā mājoklī. 
 

Kondicioniera izvēle

Gaisa kondicionieris ir teicams risinājums karstās vasaras dienās un vēsās dienās, kad vēl nav pieslēgta centralizētā apkure. Apsildīt ar vienu kondicionieri visu māju vai dzīvokli nevarēsiet, bet uzturēt patīkamu temperatūru vienā istabā noteikti būs iespējams. Ja vēlaties mazināt karstumu vairākās istabās vienlaicīgi, katrā istabā var būt nepieciešams uzstādīt savu kondicionieri.
 

Kondicionieru veidi ir dažādi. Pie sienas uzstādāmie, no divām daļām sastāvošie (split sistēma), kur viena daļa montējas uz ēkas fasādes vai pārvietojamie kondicionieri. Katram no tiem ir savas priekšrocības, taču, ja vēlaties saglabāt maksimālu rīcības brīvību un izmantot vienu iekārtu vairākās istabās vai ēkās, kondicionieris bez ārējā bloka būs labākais risinājums. 
 

Mobilais kondicionieris ir piemērots mājai, dzīvoklim un birojam un labi iederas jebkurā interjerā. 

 

Karstā gaisa izvadei tam līdzi nāk speciāla caurule, kurai viens gals ir piestiprināts pie iekārtas, bet otrs izliekas ārā pa logu. Hermētiskuma nodrošināšanai apkārt logam šādās reizēs liek speciālo loga blīvi. Blīve arī nodrošina, ka pa logu iekšā nevar iekļūt ne kukaiņi, ne putekļi un nokrišņi. 
 

Izvēloties kondicionieri bez āra bloka, izpaliek nepieciešamība prasīt saskaņojumu citiem mājas iedzīvotājiem vai pašvaldībai. Montāža aizņem vien pāris minūtes un pozitīvais efekts ir jūtams praktiski uzreiz. Savāktais kondensāts uzkrājas iekārtas iekšpusē novietotajā ūdens tvertnē un jāizlej, kad tā piepildās. Ja nav vēlme regulāri noliet ūdeni, kondicionierim var pievienot ūdens šļauku un novadīt ūdeni kanalizācijā. 
 

Vai gaisa kondicionieris ir vajadzīgs katrā mājā un dzīvoklī? Dzīvot bez kondicioniera var un vairums no mums bez tā ir iztikuši visu mūžu. Tajā pašā laikā nevar noliegt, ka kondicioniera iegāde var būtiski palielināt dzīves kvalitāti un produktivitāti. Sevišķi spilgti tas ir redzams pašās sutīgākajās dienās un naktīs. Pārējā laikā kondicionieris ir noderīga ekstra, kas vismaz daļēji var aizstāt sildītāju un arī var uzlabot gaisa kvalitāti istabā. 
Vēlaties noskaidrot, kā reāli darbojas mobilais kondicionieris? Ielūkojieties mūsu blog sadaļā un iegūsiet atbildes uz visiem jautājumiem. Neskaidrību gadījumā varat uzrakstīt e-pastu vai sazināties čatā. 
 

Gaisa mitrinātāji un sausinātāji 

Gaisa kondicionieris nebūt nav vienīgā iekārta, kas noder mājas vai dzīvokļa gaisa kvalitātes uzlabošanai. Iespējams, būsiet ievērojuši, ka tiklīdz tiek pieslēgta centralizētā apkure, deguna gļotāda kļūst sausāka un slimošanas kļūst biežākas. 
 

Gaisa mitrumu telpā var normalizēt gaisa mitrinātājs. Iekārta ir salīdzinoši neliela un lēta, taču ieguvums var būt patiesi milzīgs. 

 

Reklāma
Reklāma

Vairums gaisa mitrinātāju var gaisu ne tikai mitrināt, bet arī aromatizēt ar ēteriskajām eļļām. 

 

Ēterisko eļļu klāsts ir plašs un ļauj piešķirt istabai svaigu, eksotisku vai noslēpumainu auru. Lietojot mitrinātāju, gaiss istabā kļūst tīrāks, veselīgāks un arī smaržīgāks. 
Gaisa sausinātāji pilda pilnīgi pretēju uzdevumu. Tie cīnās ar pārlieku mitrumu un no tā izrietošajām problēmām. Lielākā no šādām problēmām nenoliedzami ir pelējuma un citu sēnīšu straujāka attīstība. 
 

Istabās, kurās redzama vai saožama pelējuma klātbūtne, nav patīkami uzturēties. Evolūcijas laikā esam ieprogrammēti turēties no šādām telpām pa gabalu un ne bez pamata. Pelējuma sēnīšu sporu ieelpošana var gan izraisīt, gan saasināt alerģijas un dažādas slimības. Tas nozīmē, ka pelējuma apkarošana nav tikai komforta, bet arī veselības jautājums. 

 

Gaisa sausināšanai var mēģināt izlīdzēties ar kurināšanu un vēdināšanu, bet ne vienmēr tas ir iespējams. Ir ļoti daudz vietas un situācijas, kur gaisa sausinātājs ir pats lētākais variants, kā padarīt telpas mikroklimatu piemērotu gan bērniem, gan pieaugušajiem. 
 

Labākie apkures risinājumi 

No apkures sistēmas mēs sagaidām divas lietas – siltumu un maksimāli zemas izmaksas. Vietās, kur pieejama centralizētā apkure, ierēķinot visas izmaksas, tā bieži ir pats lētākais apkures veids. Privātmājās, kur katrs pats nodrošina savus apkures risinājumus, situācija ir atšķirīga. Šeit saimniekiem pašiem ir jāveic aprēķini un jāmēģina izdomāt, kurš no apkures variantiem būs pats piemērotākais un izdevīgākais. 
 

Laika gaitā apkures iekārtu mode, cenas un darbības izmaksas ir būtiski mainījušās. Kādreiz tik populārie mazuts, akmeņogles, gāze un malka tiek aizstāti. To vietā nāk šķelda, granulas un siltumsūkņi. Visi šie jaunie risinājumi mazina mūsu neatkarību no Krievijas energoresursiem un kopumā šāda pāreja ir vērtējama pozitīvi. 
 

Kuru no apkures variantiem izvēlēties – tradicionālo vai moderno? Atbilde katrā konkrētā situācijā var būt nedaudz atšķirīga. To noteiks mājokļa veids, izmērs, pielietojums un citi faktori. Vienas telpas apkurei var pietikt ar elektrisko radiatoru vai kondicionieri. Turpretim visas mājas apkurināšanai labāk ierīkot autonomo centralizēto apkuri, kas nodrošinās lielāku autonomiju, laika un resursu ietaupījumu. 

 

Konkrēta kurināmā veida izvēle atkarīga no pieejamajiem resursiem, ēkas energoefektivitātes un dzīvesveida. 

 

Vēlaties uzlabot istabas mikroklimatu? Labākam efektam var nākties kombinēt vairākas telpas klimata kontroles tehnoloģijas. 

Plašāk par dažādiem risinājumiem varat uzzināt internetveikala Gaisa1 tīmekļa vietnē. 

Saistītie raksti