Ātri žūstošu, pašattīrošu vai varbūt magnētisku? Kā izvēlēties sienas krāsu

Vasaras atvaļinājums ir laiks ne tikai ceļojumiem un atpūtai, bet arī ilgi atliktu darbu apdarīšanai. Daudzi labprāt izmanto brīvās dienas nelieliem remontdarbiem un interjera atsvaidzināšanai.
Viena no efektīvākajām metodēm, kā ar nelielu ieguldījumu likt telpai izskatīties pārsteidzoši citādai, ir sienu pārkrāsošana.

FOTO: Shutterstock.com

Viena no efektīvākajām metodēm, kā ar nelielu ieguldījumu likt telpai izskatīties pārsteidzoši citādai, ir sienu pārkrāsošana.

Risinājumi var būt dažādi, bet viena no efektīvākajām metodēm, kā ar nelielu ieguldījumu likt telpai izskatīties pārsteidzoši citādai, ir sienu pārkrāsošana. Kādas krāsas izvēlēties plašajā klāstā, iesaka "Kesko Senukai Latvia" eksperti.

 

Kā ātri un vienkārši atsvaidzināt interjeru?

Ir vairākas efektīvas metodes, kā atsvaidzināt interjeru un piešķirt telpai jaunu noskaņu bez lielām investīcijām un milzīga laika patēriņa.

 

Visātrāk pārmaiņas būs pamanāmas, pārkrāsojot sienas, kas var būtiski mainīt kopējo atmosfēru telpā: gaiši un neitrāli toņi var padarīt telpas vizuāli plašākas un pievilcīgākas, gudri izvēlēti tumšie - radīt mājīgu, klusinātu un elegantu tēlu. 

 

Lielisks risinājums, it īpaši cilvēkiem, kuri dzīvo īrētā mājoklī, vai tiem, kam patīk bieži mainīt interjeru, ir pagaidu tapetes, kuras ir viegli uzliekamas un noņemamas. Tas nav dārgs un ir salīdzinoši vienkāršs veids, kā telpā ieviest rakstu un tekstūru.

 

Būtiskas pārmaiņas var panākt arī ar dažādiem interjera elementiem. Piemēram, var nomainīt vecos gaismas ķermeņus pret jauniem un stilīgākiem, ar dimmeriem regulējamam apgaismojumam - ne tikai gaismas ķermeņa funkciju dažādošanai, bet arī īpašas noskaņas radīšanai telpā.

 

Liela nozīme var izrādīties šķietami niecīgām detaļām - skapju, atvilktņu un durvju rokturiem. Tos nomainot, telpa var iegūt pavisam citu raksturu. Pārbaudīta metode interjera atsvaidzināšanai ir tekstilizstrādājumu - paklāju, aizkaru, spilvenu utt. - atjaunināšana, kā arī papildu telpaugu vai mākslas darbu izvietošana telpā. 

 

Savukārt pārdomāti izvietotiem spoguļiem piemīt maģiska spēja padarīt telpu ne tikai vizuāli lielāku, bet arī gaišāku.

 

Kādas sienu krāsas izvēlēties?

Atgriežoties pie efektīvākās interjera atsvaidzināšanas metodes - sienu krāsošanas, šobrīd krāsu modes tendences galveno uzsvaru liek uz vienmēr aktuālajiem neitrālajiem, kā arī dabiski zaļajiem un zilajiem toņiem. 

Bēša, pelēka un maigi balta krāsa joprojām ir populāra, pateicoties to daudzpusībai un spējai padarīt telpu vizuāli plašāku. 

Dažādi dabiski zaļie toņi rada nomierinošu un rāmu vidi, bet dziļi, piesātināti zilie piešķir telpai izsmalcinātību un eleganci.

 

Pēdējos gados krāsu sortiments ir papildināts ar daudziem inovatīviem risinājumiem.

Īpaši ātri žūstošas krāsas ievērojami samazina laiku, kas nepieciešams starp vairāku krāsas kārtu uzklāšanu, padarot krāsošanu ātrāku un efektīvāku.

 

Reklāma
Reklāma

Videi draudzīgas krāsas ar zemu GOS (gaistošo organisko savienojumu) un netoksiskas krāsas kļūst arvien populārākas, nodrošinot veselīgāku vidi ar mazāku daudzumu kaitīgu emisiju.

  • Pašattīrošās krāsas izceļas ar īpašu sastāvu, kas atgrūž netīrumus un traipus, saglabājot sienu izskatu tīru un svaigu ievērojami ilgāk.
  • Pretmikrobu krāsas novērš baktēriju un pelējuma vairošanos un ir ideāli piemērotas vannasistabām un virtuvēm.
  • Magnētiskās krāsas ir īpašas krāsas uz ūdens bāzes. Pateicoties magnētiskajām īpašībām, magnēti pielīp virsmām, kas pārklātas ar šīm krāsām. Tas ļauj pārvērst ikdienas priekšmetus virsmās, uz kurām iespējams piestiprināt magnētus.

 

Vai ir modē krāsot arī grīdas?

Daudziem pret grīdu krāsošanu ir sen iesakņojušies aizspriedumi - kopš laika, kad neko citu kā neglīti brūnu grīdas krāsu iegādāties nevarēja. Taču mūsdienās ir daudz argumentu par labu grīdu krāsošanai.

 

Pirmkārt, krāsa aizsargā pret nodilumu, mitrumu un traipiem. Otrkārt, plašs krāsu klāsts nodrošina iespēju pielāgot jebkuras grīdas izskatu kopējam interjeram. Treškārt, krāsotas grīdas ir vieglāk tīrāmas un kopjamas. Visbeidzot, pretslīdēšanas iespējas uzlabo drošību vietās, kur grīdas mēdz kļūt slidenas.

 

Kā pareizi krāsot?

Vienmēr ir svarīgi pareizi sagatavot virsmu krāsošanai. Tāpēc jāievēro daži vienkārši, taču būtiski ieteikumi.

 

Telpu, kuru paredzēts krāsot, ieteicams pilnībā atbrīvot: iznesiet ārā mēbeles un visus priekšmetus, kas atrodas telpā. Ja tas nav iespējams, - pārnesiet mēbeles pēc iespējas tālāk no krāsojamās virsmas un pārklājiet, lai nesabojātu.

 

Rūpīgi notīriet krāsojamo virsmu un novērsiet nepilnības tajā - aizšpaktelējiet plaisas, noslīpējiet virsmu, pārliecinieties, ka grīdai nav nepieciešami labojumi, utt. 

Noteikti uzklājiet izvēlētajam krāsas veidam atbilstošu grunti.

Krāsojiet, ja gaisa temperatūra nav zemāka par +10°C, bet nepārsniedz +30°C un gaisa mitrums ir zems. Nodrošiniet telpā labu ventilāciju, lai samazinātu krāsas izgarojumus un nodrošinātu pareizu krāsas žūšanu.

 

Ieteicams arī nodrošināt labu apgaismojumu, lai redzētu visus krāsojamās virsmas negludumus un nepilnības.

 

Krāsošanas process ir vienkāršs: vispirms ar otru izkrāsojiet telpas malas, tad izmantojiet rullīti lielāku laukumu krāsošanai, uzklājot krāsu W rakstā. Uzklājiet vairākas krāsas kārtas un katrai no tām ļaujiet pilnībā nožūt, tikai tad ķerieties pie nākamās. Kad krāsa nožuvusi, pārbaudiet rezultātu un pielabojiet nepilnības.

 

Kādi darbarīki būs vajadzīgi?

Svarīgākie instrumenti krāsošanai ir otas (gan ar leņķa malām, gan plakanas lielākām virsmām), krāsošanas rullīši, krāsas paplāte, krāsotāja lente, drānas grīdu un mēbeļu aizsardzībai, smilšpapīrs un slīpēšanas bloki virsmas sagatavošanai, špakteles nazis un špaktele caurumu un plaisu aizpildīšanai, krāsas maisītājs, pagarinātāja kāts sienu augšmalu un griestu sasniegšanai, kā arī kāpnes drošai piekļuvei augstākām vietām.

 

Noderīgi būs arī tādi papildu rīki kā malu krāsošanas instruments, vienreizējās lietošanas cimdi, lai aizsargātu rokas no krāsas, un respirators vai maska, lai pasargātu no krāsas izgarojumu ieelpošanas.

Saistītie raksti