No rīta nejūties atpūties? Pētījumā noskaidroti 4 pamatelementi labākam miegam

Nesen veiktā pētījumā par dzīvi mājās atkārtoti secināts - vairumam cilvēku kārtīga izgulēšanās ir ļoti būtiska kvalitatīvas dzīves daļa.
Vairumam cilvēku kārtīga izgulēšanās ir ļoti būtiska kvalitatīvas dzīves daļa.

FOTO: Shutterstock.com

Vairumam cilvēku kārtīga izgulēšanās ir ļoti būtiska kvalitatīvas dzīves daļa.

Gandrīz katrs trešais Latvijas iedzīvotājs apgalvo, ka miegs ir svarīgākais, kas nodrošina mentālo labsajūtu mājās. Labā ziņa - pētījumā noskaidrots, ka, lai kārtīgi izgulētos, svarīgākās lietas ir pavisam vienkāršas. 

 

Ikgadējā IKEA pētījumā "Dzīve mājās", kurā piedalījās vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju, ir noskaidroti trīs paši svarīgākie elementi laba miega nodrošināšanai, kuri turklāt ir viegli iegūstami: īstā temperatūra (tā ir svarīga 33% respondentu), iecienītais spilvens (30%) un pilnīga tumsa (30%).

 

Interjera dizainers Dariuss Rimkus uzsver, ka to visu var īstenot, pievēršot nedaudz uzmanības guļamistabas iekārtojumam, un dalās ieteikumos, kā izdarīt īsto izvēli.

 

Īstā temperatūra visu gadu

"Laba termoregulācija sākas ar īsto segu, kas palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru. Laba sega ir izgatavota no elpojoša materiāla, kas novada mitrumu un uztur vienmērīgu temperatūru visu nakti. 

 

Šāda sega ir piemērota svara un izmēra. Tas, cik sega ir silta, ir atkarīgs ne tikai no pildījuma kā tāda, bet arī no pildījuma daudzuma un materiāla. Jo vairāk pildījums sver, jo siltāka sega," saka IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.

 

Mainoties gadalaikiem, ieteicams nomainīt arī segu, jo patiesu komfortu nodrošinās tikai piemērota biezuma sega. "Tas ir tāpat kā ar apģērbu - mēs nevelkam vasarā siltas drēbes, ziemā nestaigājam apkārt ar sandalēm. Vislabāk ir izvēlēties visām sezonām piemērotu segu - tā nodrošina ideālu siltuma līmeni visos gadalaikos," iesaka interjera dizainers.

Temperatūru regulē arī gultas veļa. 

Interjera dizainers atgādina, ka lins, kokvilna un liocels ir elpojoši materiāli, kas novada mitrumu un palīdz uzturēt vienmērīgu, komfortablu temperatūru jebkurā gadalaikā.

 

Tiem, kam patīk vēsuma sajūta un zīdaini gluda virsma, vislabākā izvēle ir kokvilnas un viskozes audums, bet tiem, kam bieži ir karsti, derēs 100% lina gultas veļa, kas ir ļoti elpojoša un novada siltumu. Ar lina gultas veļu ziemā ir silti, bet vasarā - vēsāk.

 

Apgaismojuma nozīme

Reklāma
Reklāma

"Lai aptumšotu guļamistabu, noder biezi telpu aptumšojoši vai gaismu necaurlaidīgi aizkari. Tie gādās, lai miegu netraucētu mēness gaisma, ielas laternas vai dienasgaisma, un nodrošinās privātumu. 

 

Šādi aizkari var pat samazināt komunālo maksājumu rēķinus, jo ziemā aizkavē siltuma aizplūšanu caur logu, bet vasarā neļauj telpai uzkarst."

D. Rimkus iesaka vēl vienu viegli īstenojamu risinājumu, kā nodrošināt guļamistabā tumsu - gaismu necaurlaidīgas žalūzijas. 

Tās var uzstādīt loga ailes iekšpusē vai ārpusē vai pat pie griestiem. Ja dzīvo īrētā mājoklī, tad labākā izvēle ir žalūzijas, ko var uzstādīt, neurbjot sienās caurumus. Lai interjers būtu mājīgāks, papildus žalūzijām pie logiem var pielikt aizkarus.

 

Ceļojot vai nakšņojot ārpus mājām, labs risinājums ir acu maska, kas efektīvi aiztur gaismu, lai varētu labāk atpūsties.

 

Kā atrast piemērotāko spilvenu?

Kā atklāj pētījums, gandrīz trešā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata savu iecienīto spilvenu par elementu, bez kura nav iedomājama laba izgulēšanās. Tomēr izvēle ir tik plaša, ka ne vienmēr ir viegli atrast piemērotāko. 

 

Lai atvieglotu izvēli, iesākumā jāapdomā sava ierastā poza guļot. "Tiem, kas guļ uz sāniem vai uz muguras, bieži laba izvēle ir augstāks, stingrāks spilvens. Bet tiem, kas labprāt guļ uz vēdera, labāk izvēlēties plānāku, mīkstāku spilvenu, jo tas labāk iespaidos galvas, kakla un muguras pozīciju," saka D. Rimkus.

 

Dizainers piebilst, ka papildu komfortu var nodrošināt ar ergonomisku spilvenu, kas ir izgatavots no viskoelastīga putu materiāla, jo tas pielāgojas galvas un kakla formai un palīdz regulēt ķermeņa temperatūru. 

 

Arī spilvena formu var izraudzīties atkarībā no gulēšanas pozas. Tie, kam naktī bieži ir karsti, piemērotākā izvēle būs ergonomisks spilvens ar divām dažādām virsmām - mīkstu putu materiālu vienā pusē un atvēsinošu gelu otrā pusē.

 

"Visbeidzot, ir lietas, kas var palīdzēt labāk izgulēties, bet nemaksā ne nieka - piemēram, labas nakts novēlēšana mīļotajam cilvēkam. Gandrīz piektā daļa pētījuma respondentu norādīja, ka tas ir ļoti būtiski saldam miegam," dizainers smaidot uzsver.

Saistītie raksti