Kā izvēlēties ideālo malkas krāsni?

Malkas krāsns ir ideāla izvēle, ja vēlaties saglabāt autonomiju, jo tā spēj darboties bez elektrības un ir uzticama. Kā arī, kuroties krāsnij, malkas patīkamā sprakšķēšana un uguns liesma, kas mirdz aiz stikla, ienesīs mājīgu gaisotni telpā. Malkas krāšņu ir daudz un tās ir dažādas, tādēļ izvēles veikšana var sagādāt grūtības.
Malkas patīkamā sprakšķēšana un uguns liesma, kas mirdz aiz stikla, ienesīs mājīgu gaisotni telpā.

FOTO: Publicitātes foto

Malkas patīkamā sprakšķēšana un uguns liesma, kas mirdz aiz stikla, ienesīs mājīgu gaisotni telpā.

Kura malkas krāsns būs piemērota manam mājoklim? Šajā rakstā detalizēti iziesim cauri visam, kas jums būs nepieciešams, lai veiktu pareizo izvēli un jau pavisam drīz sildītos pie jaunās malkas krāsns!

 

Efektivitāte 

Internetveikala Ceplis piedāvājumā ir malkas krāsnis, kas ir ļoti efektīvas tas nozīme, ka lielāko daļu kurināmā krāsns pārvērš siltumā. Šo rādītāju var redzēt uz energoefektivitātes informācijas lapiņas, kas ir pieejama katrai krāsnij. Augstas energoefektivitātes krāsnis lieliski uzsilda telpu un patērē mazāk kurināmā, kas ilgtermiņā ir ļoti izdevīgi!
 

Kurināmais 

Ar ko plānojat kurināt malkas krāsni – ar malku, briketēm vai brūnoglēm? Krāsnīs, kuras ir paredzētas kurināšanai ar malku, nebūs ieteicams kā kurināmo izmantot briketes vai ogles. Taču mēs piedāvājam arī tādas malkas krāsnis, kuras var kurināt ar oglēm, lielākoties tās būs paredzētas arī kurināšanai ar malku vai briketēm. 

Ja krāsni var kurināt ar oglēm, tas norāda uz to, ka materiāls no kā krāsns ir izgatavota, ir biezāks.

Degkameras lielumam jābūt atbilstošam kurināmā izvēlei. Ja jums ir pilns šķūnis ar malku, kas ir garāka par 30-35 cm, ir vērts skatīties uz krāsni ar lielu degkameru, lai malka nebūtu jāpārzāģē. Ja kurināsiet ar briketēm, labāk izvēlaties malkas krāsni ar čuguna degkameru, jo tad ir mazāks savērpšanās risks. Briketes var salikt kompakti, tāpēc degkameras lielums nebūs būtisks. 

 

Gaisa kontroles

Reklāma
Reklāma

Bieži vien ir grūti saprast priekš kam ir vajadzīgas gaisa padeves un kā tās pielietot. Lielākajai daļai malkas krāsniņu ir primārā gaisa padeve, kas parasti atrodas zem degkameras, tā ievērojami atvieglos iekuršanas procesu, jo gaiss pieplūdīs kurināmajam no apakšas. Kad krāsns kursies, ar primāro gaisa padevi varat kontrolēt degšanas intensitāti. Taču šo degšanas intensitāti daudz precīzāk varēsiet kontrolēt ar sekundāro gaisa padevi (ja ar to ir aprīkota krāsniņa), tā parasti atrodas virs degkameras. Sekundārā gaisa padeve spēs palielināt kurināmā degšanas laiku. 

Aizverot primāro gaisa padevi, sekundārā padeve kontrolēs degšanas ātrumu, tā samazinās skābekļa pieplūdi degkamerai un papildus tam degkameras stikliņš neaizkvēps un paliks tīrs. 

Maksimālai efektivitātei krāsnīm ir terciārais gaiss, kas gaisu pievieno kurināmā atgāzēm un nesadegušajām daļiņām, tās vēlreiz sadedzinot, tādējādi krāsns strādā efektīvāk un ekonomiskāk. 
 

Siltuma veidi 

  • Izstarojošais siltums – krāsns izstaro siltumu vienmērīgi visā telpā un telpā šis siltums saglabājas ilgāk. Šāds siltums tiek uzskatīts par patīkamāku, jo telpā gaiss saglabājas svaigs.
  • Konvekcijas siltums – krāsniņas, kurām ir dubultie sāni ar atverēm augšā un apakšā, auksto gaisu pa apakšas atveri velk iekšā un to uzsilda, tad gaiss paceļas augšā un izplūst pa augšējo atveri. Tas nozīmē, ka siltums paceļas pie griestiem un koncentrējas ap krāsni. Šāda veida siltums piesildīs telpu ātrāk un ar mazāku malkas patēriņu. 


Ir krāsnis, kas izmanto gan izstarojošo siltumu, gan konvekcijas siltumu. Pēc līdzīga principa darbojas radiatori. Čuguna radiatoriem ir izstarojošais siltums un tērauda radiatoriem ir konvekcijas siltums. Kurš no siltuma veidiem jums šķiet patīkamāks? 

 

Jauda 

Lai izvēlētos krāsniņu ar piemērotu jaudu jūsu mājvietai, var iztikt ar vienkāršu aprēķinu, kas ir – apsildāmie m2 : 10 = vajadzīgā jauda (kW). Piemēram, 65 m2 : 10 = 6,5 kW. Protams, ir jāņem vērā mājas siltinājums, logu daudzums un kopējā kubatūra, tāpēc ceplis.eu mājaslapā ir atrodams jaudas kalkulators. Iesakām arī izvēlēties krāsniņu, kuras jauda ir nedaudz lielāka par jums nepieciešamo, piemēram, lai apsildītu 65 m2 lielu mājokli jaudai ir jābūt 6,5 kw, tad labāk izvēlēties krāsniņu, kuras jauda ir no 7 līdz 9 kW.

Paldies, ka izlasījāt šo rakstu! Internetveikala ceplis.eu komanda cer, ka raksts bija noderīgs un palīdzēs jums izvēlēties īsto malkas krāsniņu. Malkas krāsnis varat apskatīties mūsu mājaslapā un ja rodas kādi jautājumi, varat droši zvanīt mūsu konsultantiem!

Saistītie raksti