Kā iekārtot funkcionālu un iedvesmojošu darba vai mācību vidi mājās?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku izvēlas strādāt vai mācīties no mājām, tādēļ ir svarīgi izveidot telpu, kas ir gan funkcionāla, gan estētiski pievilcīga, lai tajā varētu darboties ērti un produktīvi.
Lai vide būtu ne tikai funkcionāla, bet arī iedvesmojoša, piešķir tai savu personīgo stilu.

FOTO: Shutterstock.com

Lai vide būtu ne tikai funkcionāla, bet arī iedvesmojoša, piešķir tai savu personīgo stilu.

Pareizi iekārtota telpa ne tikai uzlabo koncentrēšanās spējas un darba efektivitāti, bet arī rada pozitīvu noskaņu un uzlabo vispārējo labsajūtu. Pirms vasaras izskaņas un jaunā mācību gada sākuma JUNG ir sagatavojis padomus veiksmīgas darba un mācību zonas iekārtošanai.

 

Pareiza telpas izvēle un plānojums

Viens no pirmajiem un svarīgākajiem soļiem, ir atrast piemērotu vietu vai telpu, kurā izveidot savu darba vai mācību stūrīti. 

 

Iesakām izvēlēties telpu, kas ir pēc iespējas klusāka un tālāk no ikdienas lietām, kas varētu apgrūtināt koncentrēšanos - televizors, telpa uz ceļa pusi, radio u.c. Tā var būt atsevišķa istaba, ja tāda ir pieejama, vai arī kāds stūrītis, kas nodalīts, piemēram, ar grāmatu plauktu vai aizkariem. 

 

Plānojot telpu, jāpārliecinās, ka viss nepieciešamais ir viegli pieejams un telpas izkārtojums ir loģisks un ergonomisks.

 

Ergonomika un komforts

Nenoliedzami, ka viens no svarīgākajiem faktoriem, kas iekārtojot mācību vai darba telpu, ir jāievēro, ir ergonomika. Tā nodrošinās produktīvu un veselībai nekaitīgu vidi.

 

Pirmkārt, izvēlieties kvalitatīvu biroja krēslu ar labu muguras atbalstu. Otrkārt, galda virsmai jābūt pietiekami lielai, lai uz tās varētu nolikt visu nepieciešamo - datoru, dokumentus, mācību grāmatas un citas lietas. Lai izvairītos no kakla un plecu sasprindzinājuma, jāpatur prātā, ka datora monitoram jābūt acu līmenī. 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat nevar aizmirst par atbilstošu apgaismojumu. Lieliski, ja telpā ir ne tikai mākslīgais, bet arī dabīgais apgaismojums. 

 

Iekārtojums un dekori

Lai vide būtu ne tikai funkcionāla, bet arī iedvesmojoša, piešķir tai savu personīgo stilu. Izvēlies sev acīm tīkošas dekorācijas, kas palīdz radīt pozitīvu atmosfēru - tas var būt mākslas darbs, augi, fotogrāfijas, dizaina priekšmeti. Tomēr nepārsātini telpu ar pārāk daudz elementiem, tas var novērst uzmanību un radīt nekārtības sajūtu.

 

Organizācija un kārtības uzturēšana

Lai darba vai mācību process būtu efektīvs un produktīvs, ir būtiski uzturēt kārtību.

 

Izmantojiet dažādas uzglabāšanas sistēmas, piemēram, plauktus, atvilktnes un organizatorus, lai katrs priekšmets atrastos savā vietā. Regulāri atbrīvojieties no liekām lietām un uzturiet darba virsmu tīru un sakoptu. Labi organizēta vide palīdzēs koncentrēties uz veicamo uzdevumu un mazinās stresa līmeni.

 

Veidojot savu darba vai mācību vidi mājās, svarīgākais ir atrast līdzsvaru starp funkcionalitāti un estētiku. Tas palīdzēs radīt telpu, kurā būs patīkami uzturēties un kurā būs viegli koncentrēties.

Saistītie raksti