Gaisa kvalitāte mājās svarīga ģimenes veselībai

Mājās strādājam, atpūšamies un pavadām lielu daļu savas dzīves, bet kāds ir gaiss, ko tur elpojam? Dzīvojot pilsētas centrā, kur ir intensīva satiksme vai netālu no rūpniecības zonām, piesārņojums būs uzreiz sajūtams, taču ne vienmēr viss ir tik vienkārši.
Paaugstināts gaisa mitrums arī nav nekas vēlams. Mitrumam sasniedzot noteiktu līmeni, pelējuma sēnītes sāk būtiski straujāk vairoties un kļūst redzamas telpu stūros.

FOTO: Publicitātes foto

Paaugstināts gaisa mitrums arī nav nekas vēlams. Mitrumam sasniedzot noteiktu līmeni, pelējuma sēnītes sāk būtiski straujāk vairoties un kļūst redzamas telpu stūros.

Piesārņojums var būt arī grūtāk pamanāms (putekļi, ziedputekšņi, mikroplastmasa, piesārņojums no tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļiem vai būvmateriāliem). Ja jums ir alerģijas pret kādu no piesārņojuma veidiem, to noteikti sajutīsiet uzreiz, bet pārējie dzīvos neziņā. Ja ģimenē ir mazi bērni vai kādam no mājiniekiem ir novājināta imūnsistēma vai hroniskas kaites, gaisa kvalitātei ir jāpievērš īpaša uzmanība. 
 

Tradicionāli gaisa uzlabošanas nolūkos vēdinām istabas, atverot logu, taču cik regulāri tas notiek dienās, kad ārā kļūst auksts? Visticamāk, ka nepietiekami, lai atbrīvotos no CO2 un ielaistu telpā pietiekami daudz svaigo gaisu. Ja dzīvoklis vai privātmāja atrodas kādā piesārņotākā vietā, piemēram, Rīgas centrā, var gadīties brīži, kad loga atvēršana vispār nedos kāroto efektu un var situāciju pat pasliktināt. 
Paaugstināts gaisa mitrums arī nav nekas vēlams. Mitrumam sasniedzot noteiktu līmeni, pelējuma sēnītes sāk būtiski straujāk vairoties un kļūst redzamas telpu stūros, uz logiem vai citās mitrās vietās. Turpretim gaisam kļūstot pārlieku sausam, izsausināsies arī deguna gļotāda un iespēja saķert iesnas, klepu vai nopietnākas elpošanas sistēmas slimības kļūst lielāka. Visbiežāk aktīvās slimošanas fāze sakrīt ar apkures sezonas sākumu. 
 

Lasot par visiem šiem izaicinājumiem, var šķist, ka situācija ir bezcerīga, bet patiesībā ir gluži pretēji. Mūsdienās ir radītas dažādas iekārtas, kas ļauj būtiski uzlabot gaisa kvalitāti jebkurā mājoklī. Gaisa kondicionieri, attīrītāji, mitrinātāji vai gaisa sausinātāji – katram no tiem ir savs pielietojums. Interneta veikalā Gaisa1 varat uzzināt vairāk par katru no tiem un arī pasūtīt visu vajadzīgo ar piegādi uz mājām. Turpinājumā apskatīsim, kādas iekārtas telpas mikroklimata uzlabošanai ir piemērotas tieši jūsu vajadzībām.  


Gaisa attīrīšanas un mitruma kontroles ierīces

Pats efektīvākais veids kā attīrīt gaisu no piesārņojuma ir izmantot gaisa attīrītāju ar HEPA filtriem. HEPA atšifrējas kā augstas efektivitātes gaisa daļiņu filtrs un spēj savākt vairāk kā 99% gaisa piesārņojuma daļiņu, t.sk. ziedputekšņus, dūmus, putekļus, baktērijas un sporas. Modernie gaisa attīrītāji reizēm kombinē vairākus filtrus, kur viens savāc lielās daļiņas, bet otrs smalko piesārņojumu. 


Attiecībā uz gaisa mitrumu jau noskaidrojām, ka par sliktu nāk gan pārlieku sauss, gan mitrs gaiss. 

Optimāls ir gaisa mitrums robežās no 40% līdz 60% un to palīdz uzturēt gaisa mitrinātāji un mitruma savācēji. 

Kā jau nosaukums liecina, katra ierīce ir paredzēta citām vajadzībām. Piemēram, mitros pagrabos, garāžās, ģērbtuvēs vai vannas istabā derēs gaisa sausinātājs. Turpretim apkures sezonā vairumā dzīvokļu noderīgāks būs gaisa mitrinātājs. Vērts atzīmēt, ka daļa mitrinātāju ir aprīkoti ar gaisa aromatizācijas funkciju. Atliek iepilināt rezervuārā pāris pilienus ēteriskās eļļas un visa telpa iegūs burvīgu smaržu. 

Reklāma
Reklāma


Temperatūras regulēšana un gaisa ventilācija

Telpas temperatūras un ventilācijas regulēšana ir vēl viens būtisks faktors gaisa kvalitātes uzturēšanā. Katrā mājoklī apkurei tiek izmantotas citas apkures iekārtas. Ja vēlaties arsenālu var papildināt elektriskais sildītājs (konvektors vai infrasarkanais), kas palīdzēs piesildīt istabu pirms centralizētās apkures pieslēgšanas vai vienkārši ikreiz, kad to vēlaties. 


Brīžos, kad telpa kļūs pārlieku karsta, to var atvēsināt, atverot logu, durvis vai iestatot zemāku temperatūru. Reizēs, kad tas nav iespējams, talkā nāk gaisa kondicionieris. Kondicionieris ir neaizstājams palīgs tveicīgās vasaras dienās, taču to var arī izmantot istabas dzesēšanai jebkurā citā gadalaikā. Iestatiet vēlamo temperatūru un kondicionieris parūpēsies par pārējo. Tā iebūvētais filtrs arī saķers lielākās gaisa piesārņojuma daļiņas. 


Daļa moderno gaisa kondicionieru arī aprīkoti ar apsildes funkciju, kas ļauj tos izmantot kā rezerves sildītājus. 

Pēdējos gados populārāki kļuvuši mobilie kondicionieri, kuru montāža ir vienkārša, bez nepieciešamības saskaņot pašvaldībā un arī viegli pārvietojami uz citu telpu vai objektu. Cenas ziņā pārvietojamie kondicionieri ir būtiski izdevīgākie kā divdaļīgie sienas kondicionieri ar ārējo bloku. 


Neaizmirstiet par ierīču apkopi 

Gaisa attīrīšanas vai temperatūras kontroles ierīces nereti ir aprīkotas ar gaisa filtriem. Visbiežāk tie ir lielo daļiņu oglekļa filtri vai mazo daļiņu HEPA filtri. Lai filtri darbotos efektīvi, ir svarīgi tos regulāri tīrīt (izpūst ar fēnu vai kompresoru) un vajadzības gadījumā arī nomainīt pret jauniem. Filtru tīrīšanas biežums un ieteikumi ir pievienoti katras ierīces lietošanas pamācībā. 


Ierīcēm, kas veic liekā mitruma savākšanu vai gluži pretēji gaisa mitrināšanu ir iebūvēts ūdens rezervuārs. Lai rezervuārā neuzkrātos baktērijas vai pelējums, to vajag periodiski izmazgāt ar siltu ūdeni un ļaut tam nožūt. Šādi šķietami vienkārši darbiņi nodrošinās, ka jūsu gaisa uzlabošanas ierīces darbojas droši un efektīvi. 
Kuru no iekārtām izvēlēties, ir atkarīgs no jūsu vēlmēm, vajadzībām un apstākļiem. Gaisa kvalitāti var uzlabot dzīvoklī, mājā, ofisā un arī ražošanas telpās. Atliek izvēlēties piemērotāko risinājumu. Ja nepieciešamas konsultācijas vai vēlaties iegādāties kādu ierīci, apmeklējiet Gaisa1 tīmekļa vietni. Zinoši speciālisti atbildēs uz visiem jautājumiem. 

Saistītie raksti