Nosauktas 2024. gada rudens interjera tendences

Lai arī atvasara šogad mūs lutinājusi ar sevišķi siltu un saulainu laiku, liekot uz brīdi aizmirst, ka tai uz pēdām seko rudens, tā tomēr ir noslēgusies. Laiks ieritināties zem segas un baudīt omulīgu māju atmosfēru ar kūpošas tējas krūzi rokas! Kā uzburt mājīgumu un kādas ir šī rudens interjera tendences, stāsta nekustamo īpašumu attīstītāja “Bonava Latvija” interjera dizainere Liene Gotfridsone.
Lai radītu omulīgu atmosfēru dzestriem rudens vakariem, talkā var nākt mīkstie
tekstilmateriāli.

FOTO: Shutterstock.com

Lai radītu omulīgu atmosfēru dzestriem rudens vakariem, talkā var nākt mīkstie tekstilmateriāli.

Neitrālās un zemes toņu krāsas

Šoruden aktuāli ir dabiskie toņi, piemēram, silti smilšu, olīvu zaļie, terakotas un brūnie toņi. Tie interjerā vai dizaina priekšmetos lieliski saderēs ar dabīgā akmens un koka elementiem.
 

Šoruden visvairāk pieprasīti ir neapstrādāti un zemes toņos krāsoti koksnes veidi,
piemēram, ozols, riekstkoks un pelēks priedes koks. Šis materiāls sniedz telpām siltumu un dabiska skaistuma sajūtu. Savukārt viss koptēls radīs harmonisku un nomierinošu vidi, kur uzturēties,” stāsta “Bonava Latvija” interjera dizainere Liene Gotfridsone. 

 

Viņa piebilst, ka šajā sezonā dominē arī tādi dabīgie materiāli kā rotangpalma un lins, kas telpai piešķir izsmalcinātu vienkāršību.
 

Piešķir telpai un virsmai tekstūru

Lai radītu omulīgu atmosfēru dzestriem rudens vakariem, talkā var nākt mīkstie
tekstilmateriāli, piemēram, vilna, kokvilna un samts – tie telpās rada dziļumu un komfortu.
 

Visa gada garumā ir izmantojami arī tādi interjera dizaina elementi kā paklāji, mīksti pledi un omulīgi spilveni. Kādu rakstu izvēlēties? – interjera dizainerei ir atbilde: “Šajā sezonā sevišķi aktuāli ir dzīvnieku raksti – leoparda, tīģera vai zebras motīvi, tomēr piekodināšu, ka ar tiem svarīgi nepārspīlēt. Pietiks, ja šie raksti atklāsies kā spilgts akcents. Var izvēlēties botāniskos ziedu motīvus, taču tiem, kam cieņā minimālisms un klasiskas vērtības, iesaku rakstus, ar kuriem nevar kļūdīties – rūtis un svītras.”
 

Reklāma
Reklāma

Vintage un retro

Lai gan varētu šķist, ka retro un vintage stili jau sen zaudējuši aktualitāti, šoruden tie atkal atgriezušies topa augšgalā. Arvien biežāk interjerā daudzi izvēlas iekļaut 60. un 70. gadu mēbeles vai dizaina elementus, piemēram, apaļas formas, krāsainus stiklus un mēbeles ar koka kājām. 

 

“Šajā sezonā popularitāti guvuši arī dažādi metāli, piemēram, misiņš, varš un bronza, kas bieži sastopami gaismas ķermeņos, spoguļu rāmjos, dekoratīvos priekšmetos. Noteikti tie var kļūt par īpašu un elegantu akcentu telpā, taču nevajadzētu pārspīlēt, lai neradītu pārāk industriālu sajūtu mājoklī,” iesaka Liene Gotfridsone.
 

Ilgtspējīgs dizains

Ar katru gadu arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts ilgtspējīgam dzīvesveidam, kas
attiecas arī uz interjera, mēbeļu un pat dekoru izvēli. “Tiem, kuri vēlas dzīvot dabai draudzīgāk, iesaku dot priekšroku otrreiz pārstrādātiem materiāliem un lietām, kas iegādātas vintage vai lietotu preču veikalos. Ne tikai videi, bet arī budžetam draudzīgs risinājums ir izveidot interjera priekšmetus saviem spēkiem. Piemēram, liekot lietā iztēli un radošumu, iespējams izgatavot lampas abažūru no zaru puzura vai sašūt spilvendrānas no aktualitāti zaudējušiem aizkariem vai auduma gabaliem. Ja gribas ķerties klāt kam nopietnākam, iespējams nomainīt krēsla apšuvumu vai ar kāda lietpratēja palīdzību izliet sveces, vai uzaust nelielu paklāju. Tādi priekšmeti noteikti piešķirs mājīguma noskaņu un padarīs telpu personiskāku,” stāsta interjera dizainere.
 

Liene Gotfridsone atgādina – galvenais ļauties rudenim un ne tikai sirdī, bet arī mājoklī atļaut ienākt omulīgumam un siltuma sajūtai. Dizainere aicina atraisīt iztēli un ierīkot mājvietu atbilstoši ģimenes vajadzībām, vienlaikus atceroties, ka tendences nāk un iet, tāpēc galvenais ir sekot savām vēlmēm un iecerēm.

Saistītie raksti