Ja grasies veikt mājokļa remontu, bet negribi pārmaksāt! Eksperti dalās, kā tev var palīdzēt mākslīgais intelekts

Lai paspētu pabeigt pēdējos remontdarbus savā mājoklī pirms ziemas sezonas iestāšanās, pie darba jāķeras tūlīt pat. Laika nav daudz, tādēļ resursu taupīšanas nolūkā, iespējams, ir vērts vismaz daļēji paļauties uz jaunākajām tehnoloģijām un mākslīgo intelektu (MI). Kā un vai MI var atvieglot diagnostiku, darbu plānošanu un pat pārbaudīt remontdarbu kvalitāti, skaidro jauno projektu attīstītāja “Bonava Latvija” eksperti.
Tāpat mākslīgais intelekts var kļūt par neatsveramu palīgu mājoklī, plānojot, veicot un novērtējot remontdarbus un padarot tos precīzākus un rentablākus.

FOTO: Shutterstock.com

Tāpat mākslīgais intelekts var kļūt par neatsveramu palīgu mājoklī, plānojot, veicot un novērtējot remontdarbus un padarot tos precīzākus un rentablākus.

Jaunās tehnoloģijas un mākslīgais intelekts kļuvis par mūsu ikdienas neatņemamu
sastāvdaļu. Esam pieraduši, ka uz jautājumiem valsts, pašvaldību un dažādu citu iestāžu
mājaslapās bez liekas kavēšanās atbild “čatboti” jeb virtuālie asistenti. Vienkāršāko un
monotono cilvēku roku darbu pamazām aizstāj roboti, padarot ražošanas procesu efektīvāku un mazinot uzņēmēju izmaksas. Savukārt automašīnās iestrādātie sensori un apkārtējās vides nolasītāji arvien vairāk atvieglo autovadītāju braucienus. 

 

Tāpat mākslīgais intelekts var kļūt par neatsveramu palīgu mājoklī, plānojot, veicot un novērtējot remontdarbus un padarot tos precīzākus un rentablākus. “Bonava Latvija” min piemērus, kādās situācijās mākslīgo intelektu ir iespējams likt pie darba.

 

Diagnostika un bojājumu noteikšana

Teju katrā mājoklī ir sensori, kas nolasa tādus datus kā mitruma līmenis, gaisa temperatūra, vibrācijas vai gaisa spiediens. Mākslīgā intelekta rīki nereti brīdina par iespējamiem bojājumiem vai trūkumiem mājoklī – ūdens noplūdēm, mitruma palielināšanos vai potenciāliem cauruļvadu bojājumiem. 

 

MI var palīdzēt arī ar datu analīzi un, piemēram, izmantot gaisa temperatūras sensoru datus, lai atklātu siltuma zudumus, kas var liecināt par bojātu izolāciju vai caurvēju. Liekot lietā iegūtos aprēķinus, mājokļa īpašnieks var ātrāk novērtēt, kurām problēmzonām mājoklī jāpievērš pastiprināta uzmanība, neļaujot problēmai samilzt.
 

 

Remontdarbu plānošana un optimizācija

Remontdarbi prasa ne tikai daudz laika, bet arī finanšu resursus. Būvmateriālu cenām augot, ir būtiski rūpīgi izvērtēt, kam, kādā secībā un cik daudz naudas tērēt, lai remontdarbi attaisnotu īpašnieka gaidas. Līdz ar to plānošanas posmā, iespējams, talkā var nākt MI, kas var palīdzēt izvērtēt darbu prioritātes, izmaksas, materiālu pieejamību un pat darbinieku resursus. Eksperti norāda, ka MI var, piemēram, precizēt materiālu pasūtījumus un aprēķināt optimālu to patēriņu. Interneta vidē ir atrodami arī neskaitāmi virtuālie rīki, kas palīdz izveidot darba grafiku, samazinot remontam paredzēto laiku un izmaksas.
 

Materiālu un resursu izvēle

Veicot remontdarbus, ir jābūt gataviem apstrādāt daudz informācijas, lai noskaidrotu, kādi materiāli ir vispiemērotākie. Izmantojot lielo datu apjomu analīzi, MI var ieteikt
vispiemērotākos būvmateriālus, pamatojoties uz to kvalitāti, izmaksām un ilgtspējību. Darbu veicējs var aprakstīt, ko vēlas paveikt, piemēram, pārkrāsot vannasistabas griestus, un lietotne piedāvās attiecīgu materiālu sarakstu un pat veicamos soļus. Lietotnes ar paplašinātās realitātes (AR) funkcijām var piedāvāt arī vizualizācijas ar konkrēto telpu pēc remonta. Tas sniedz ieskatu, kā izskatīsies krāsotās sienas, flīzes vai mēbeļu izkārtojums vēl pirms darba uzsākšanas, palīdzot pieņemt sarežģītus lēmumus un novērst kļūdas.

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat MI var būt lielisks palīgs, lai izvēlētos videi draudzīgus materiālus. “Mākslīgais
intelekts var ieteikt materiālus, kas ir ekoloģiski un atbilst ilgtspējības standartiem, analizējot to ražošanas, transportēšanas un pārstrādes ietekmi uz vidi. Piemēram, tas var ieteikt materiālus ar mazāku oglekļa emisiju vai ar zemāku ražošanas enerģijas patēriņu,” stāsta eksperti.
 

Atbalsts darba instrumentu lietošanā

MI var būt labs atbalsts mājokļu īpašniekiem, kuri vēlas remontu veikt paši, bet nevar
lepoties ar lielu pieredzi celtniecībā vai amatniecībā. Pašām vienkāršākajām mākslīgā
intelekta vietnēm var lūgt instrukcijas, piemēram, kādu urbja uzgali lietot, lai radītu caurumu ķieģeļu sienā, ievērojot drošības prasības. Ir iespējams iegādāties arī mākslīgā intelekta vadītas ierīces, kas vienkāršākos darbus spēj veikt pašas, piemēram, parketa grīdu pulēšanu. Eksperti gan norāda, ka šādi roboti pašlaik ir dārgi un paiet zināms laiks, lai apgūtu to vadību.
 

Telpu iekārtošana un interjera dizains

Kad noslēgušies lielākie remontdarbi un pabeigti telpu iekšdarbi, mākslīgais intelekts var
vismaz daļēji aizstāt profesionāla interjera dizainera pakalpojumus. MI piedāvātās iespējas ne tikai palīdz rast iedvesmu, bet arī analizē telpas plānojumu un iesaka, kādas mēbeles, dekori un aksesuāri vislabāk atbilst telpas izkārtojumam, ņemot vērā arī budžetu un stilistiskās prasības. 

 

Mākslīgais intelekts var analizēt tūkstošiem interjera dizaina attēlu un rakstu no tiešsaistes resursiem un ieteikt jaunākās dizaina tendences, sākot no krāsu gammām un beidzot ar aktuāliem interjera priekšmetiem, turklāt palīdzēs labāk iztēloties, kā izvēlētie elementi izskatīsies reālajā telpā. Remontdarbu veicējs gūst unikālu iespēju eksperimentēt ar dažādiem dizaina variantiem bez finansiāliem ierobežojumiem.
 

Lai gan MI piedāvātās iespējas attīstās progresīvā ātrumā un var būt lielisks atbalsts
remontdarbu plānošanā un veikšanā, eksperti vienlaikus aicina kritiski izvērtēt tā piedāvāto informāciju un, ja nav pārliecības par tās patiesumu, vērsties pie atbilstošiem profesionāļiem. 

 

Mākslīgā interneta vietnes iegūst informāciju no pieejamiem materiāliem tiešsaistes vietnēs un nereti var piedāvāt arī, piemēram, neprecīzus vai novecojušus materiālu izcenojumus vai neeksistējošas likuma normas attiecībā uz drošību.
 

Ir svarīgāk izvērtēt darāmos darbus un piesaistīt atbilstošu palīdzību jomās, kur tā noderēs visvairāk.

Saistītie raksti