Kā lietot veļas mašīnu ar žāvētāju, lai samazinātu ikmēneša rēķinus

Veļas mazgājamā mašīna ar žāvētāju ir ērts un kompakts risinājums mūsdienu dzīves ritmam, jo ļauj ietaupīt ne tikai laiku, bet arī pūles. Apvienojot mazgāšanas un žāvēšanas funkcijas vienā ierīcē, tā optimizē veļas kopšanas procesu, izslēdz nepieciešamību manuāli pārvietot veļu no vienas ierīces otrā, kā ar ir ērti pielāgojams variants arī nelielos mājokļos.
Katram ierīces tipam ir savas priekšrocības un iespējamie mīnusi, kas atkarīgi no katra lietotāja individuālajām vajadzībām.

FOTO: Publicitātes foto

Katram ierīces tipam ir savas priekšrocības un iespējamie mīnusi, kas atkarīgi no katra lietotāja individuālajām vajadzībām.

Tomēr, lai nodrošinātu nevainojamu ierīces darbību un ekonomisku resursu patēriņu, svarīgi izvēlēties ne tikai savām vajadzībām piemērotāko modeli, bet ikdienā piedomāt arī par energoefektīvu ierīces lietošanu. Kā energoefektīvāk lietot veļas mašīnu ar žāvētāju, lai samazinātu ikmēneša rēķinus – lasi raksta turpinājumā! 
 

Izvērtē modeļa tehnisko informāciju

Lai gan sadzīves tehnikas lietošanas paradumi, viennozīmīgi, būtiski ietekmē ierīču ekspluatācijas izmaksas, tomēr pirmais, kas jāņem vērā, ir ierīces tehniskie parametri. Proti, iegādājoties zemākās energoefektivitātes klases sadzīves tehniku, jārēķinās ar to, ka, lai cik ekonomiski ierīce tiktu lietota, ilgtermiņā elktrības un ūdens resursu patēriņš vienalga būs augstāks, salīdzinot ar augstākas klases modeļiem.

 

Veļas mašīnas ar žāvētāju tiek klasificētas energoefektivitātes klasēs, skalā no A līdz G. Jo augstāka enerģijas patēriņa klase, jo ekonomiskāks ir ierīces elektrības patēriņš. Salīdzinājumam – ar A klases modeli gada griezumā iespējams ietaupīt līdz pat 35 % patērētās elektroenerģijas, salīdzinot ar E vai F klases ierīcēm.

 

Informācija par modeļa energoefektivitātes klasi atrodama uz speciālās energomarķējuma uzlīmes. Taču šī uzlīme satur arī citu būtisku informāciju, tajā skaitā, enerģijas patēriņu kWh uz 100 mazgāšanas un žāvēšanas cikliem, centrifūgas žāvēšanas efektivitātes klasi, ūdens patēriņu litros vienā mazgāšanas ciklā. Šie parametri arī būtiski ietekmēs tavus ūdens un elektrības rēķinus.

 

Izvērtējot ierīces energoefektivitātes klasi, citus tehniskos parametrus un to, ar kādām papildu funkcijām veļas mašīna ar žāvētāju ir aprīkota,  iespējams iegādāties tieši savām vajadzībām piemērotāko un ekonomiskāko modeli. 
 

Padomi energoefektīvākai ierīces lietošanai 

  1. Optimizē mazgāšanas slodzi: lai maksimāli izmantotu ierīces kapacitāti un ietaupītu gan ūdeni, gan elektrību, veļas mašīnu ar žāvētāju darbini tikai tad, kad tā ir pilna. Izņēmums var būt ļoti netīra veļa, kuru nepieciešams mazgāt atsevišķi. Regulāri mazgājot nelielu veļas daudzumu, tiek tērēti papildu resursi un palielinās ierīces mehānismu nodiluma risks. Tomēr svarīgi arī nepārsniegt maksimālo veļas mazgāšanas un žāvēšanas ietilpību, jo tas samazina mazgāšanas un žāvēšanas rezultātu, var sabojāt apģērba audumu un rada ierīces bojājumu risku. 
  2. Izvēlies pareizo temperatūru: mazgāšanas temperatūras izvēle ir viens no būtiskākajiem faktoriem elektroenerģijas patēriņa samazināšanai. Pateicoties mūsdienīgiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, lielāko daļu veļas var veiksmīgi mazgāt 30–40 °C temperatūrā. Augstāka temperatūrā ieteicams mazgāt tikai ļoti netīru apģērbu, dvieļus un gultas veļu. 
  3. Pielāgo mazgāšanas programmu: izvēlies programmu, kas atbilst gan audumu veidam, gan veļas netīrības pakāpei. Mazāk netīrai veļai izvēlies programmu, kas nodrošina īsāku mazgāšanas laiku un zemāku temperatūru. Piemēram, kokvilnas izstrādājumiem, gultas veļai un dvieļiem parasti ir nepieciešama augstāka temperatūra un ilgāks mazgāšanas cikls, nekā sintētikas audumiem, vilnai un sporta apģērbam. Priekšmazgāšanas funkciju izmanto tikai ļoti netīras veļas mazgāšanai, jo tā būtiski palielina ūdens patēriņu.FOTOFOTOTFoto: Ksenukai.lv 
  4. Maini centrifūgas apgriezienus: maksimālais centrifūgas ātrums ļauj no veļas izgriezt lielāko daļu ūdens, tādejādi samazinot žāvēšanai nepieciešamo laiku un enerģijas patēriņu. Tomēr jāņem vērā, ka augsts centrifūgas ātrums var sabojāt delikātus sintētikas, vilnas un zīda audumus, tāpēc pirms pielāgo centrifūgas ātrumu, rūpīgi izpēti apģērba kopšanas etiķetes.
  5. Pielāgo žāvēšanas cikla programmu: izvēlies atbilstošu žāvēšanas programmu un temperatūru, ņemot vērā veļas tipu un mitruma līmeni. Lai samazinātu enerģijas patēriņu, žāvēšanas funkciju izmanto tikai tad, kad tas ir nepieciešams un, ja modelis piedāvā šādu funkciju, izvēlies režīmu, kas automātiski pielāgo žāvēšanas iestatījumus.
  6. Regulāri tīri ierīci: aizsērējis filtrs, kaļķakmens nogulsnes un netīrumu un veļas līdzekļu nosēdumi samazina veļas žāvēšanas un mazgāšanas efektivitāti, veicina nepatīkamo smaku izplatību, palielina elektrības patēriņu un būtiski saīsina ierīces mūžu. 
  7. Tvaika funkcijas priekšrocības: apsver iespēju iegādāties veļas mašīnu ar žāvētāju, kas aprīkota ar tvaika žāvēšanas funkciju. Žāvēšana ar tvaiku ir salīdzinoši  inovatīva funkcija, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāka, jo ļauj izmantot zemāku žāvēšanas temperatūru un žāvēšanas laiku, līdz ar to būtiski samazinot elektrības patēriņu. Vienlaikus šī funkcija palīdz saglabāt un pat uzlabot audumu kvalitāti, apģērbu padarot mīkstāku un gludāku, kā arī novērš veļas burzīšanos.

 

Lasi rakstu “Veļas mašīnas tīrīšana ar 4 dažādiem līdzekļiem” un uzzini, cik bieži nepieciešams tīrīt veļas mašīnu un kādus līdzekļus izmantot, veicot dziļo ierīces tīrīšanu! 

Reklāma
Reklāma

Foto: freepik.com/Freepik

 

Veļas mašīna ar žāvētāju vai atsevišķs žāvētājs: kas labāks?

Katram ierīces tipam ir savas priekšrocības un iespējamie mīnusi, kas atkarīgi no katra lietotāja individuālajām vajadzībām. Veļas mašīna ar žāvētāju nodrošina virkni plusus, tajā skaitā:

  • viss veļas kopšanas process notiek vienā ierīcē un veļas žāvēšanas cikls sākas automātiski, līdz ar to veļu nav nepieciešams pārvietot no vienas ierīces otrā, un svaiga, sausa veļa būs pieejama neatkarīgi no tā, cik aizņemta ir tava ikdiena; 
  • kombinētā ierīce ir ērtākais risinājums nelielu mājokļu īpašniekiem; 
    vienas ierīces apkope aizņem mazāk laika; 
  • veļas mašīna ar žāvētāju lielākoties ir lētāks risinājums, nekā divu atsevišķu ierīču iegāde.

 

Savukārt atsevišķs veļas žāvētājs ir praktiskāka izvēle, ja:

  • tev nepieciešama lielāka veļas žāvētāja ietilpība; 
  • nepieciešama ierīce ar plašāku žāvēšanas programmu un funkciju klāstu; 
  • vēlies izvēlēties sev piemērotāko žāvētāja tipu – ventilācijas, kondensācijas vai siltumsūkņa. 

Foto: Ksenukai.lv 

Izvēlies savu jauno veļas mašīnu ar žāvētāju Ksenukai.lv! 

Veļas mašīnas ar žāvētāju no vadošajiem sadzīves tehnikas ražotājiem par īpaši izdevīgām cenām Ksenukai.lv! Ienāc un nesteidzīgi apskati plašo sadzīves tehnikas piedāvājumu, un atceries – kļūstot par Smart NET kluba biedru, izvēlētās preces iegādājies pat ar vairāk kā 40 % atlaidi!

Saistītie raksti