Soli pa solim, kā sarīkot jēgpilnu pavasara talku saldētavā: iesaka Našķoties Zane

Enerģijas atjaunošanai pēc ziemas miega lieti noder dažādas tīrīšanas un kārtošanas aktivitātes – kad skapjos un plauktos riņķo vairāk gaisa, arī prāts kļūst možāks! Virtuve nav izņēmums. Kulinārijas blogere un Rimi garšu gide Zane Grēviņa (Našķoties Zane) piedāvā sešu soļu programmu saldētavas pavasara tīrīšanai.
Iespējams, kādā tālākā kaktiņā slēpjas vēl gluži noderīgi pārsteigumi.

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, kādā tālākā kaktiņā slēpjas vēl gluži noderīgi pārsteigumi.

Kāpēc tieši tagad? Jo jau pavisam drīz saldētavas piepildīs jaunā raža – rabarberi, skābenes, lakši, kam vēlāk sekos ogas, augļi un sēnes. “Ir īstais laiks atbrīvoties no tā, kas nav vajadzīgs, pagatavot to, kas vēl ir pagatavojams, un sašķirot visu pārējo,” saka Zane Grēviņa un iepazīstina ar sešu soļu programmu, lai pat visaizaugušākās saldētavas kļūtu kārtīgas un spodras. Turklāt, iespējams, kādā tālākā kaktiņā slēpjas vēl gluži noderīgi pārsteigumi, piemēram, labi piemirsušies draugu un radu dāvinātie gardumi vai paša rūpīgi noglabātie krājumi. Saldētavas tīrīšana ir īstais laiks, kad par tiem atcerēties un rast pielietojumu.

 

1. Iztukšo 

“Es parasti sāku ar to, ka visus krājumus izņemu no saldētavas, lai var redzēt, kas vistumšākajos stūros ir paslēpies. Draugiem reiz gadījās atrast sasaldētu kūku, kas bija palikusi no iepriekšējiem īrniekiem,” atklāj Zane. 

 

Viņa iesaka izņemt visus produktus no saldētavas un nolikt vienkopus – tā būs vieglāk redzēt, ar ko darīšana. Lai produkti neatkustu, tos var salikt cieši kopā: tādā veidā tie dalīsies ar savu aukstumu, to ilgāk uzturot. Var uzklāt alumīnija foliju vai uzmest kādu dvielīti, pielikt aukstuma elementus un uz brīdi ievietot ledusskapī. Ja ārā ir pietiekami vēss, balkonu īpašnieki var visu bagātību izlikt uz balkona, vienīgi jārēķinās, ka var nākties atgaiņāties no izsalkušiem putniem.  

 

2. Iztīri

Kad saldētavas saturs ir droši piesegts, var ķerties pie tīrīšanas. “Svarīgi to darīt dinamiski, lai produkti neatkūst,” brīdina Zane. Ja nepieciešams, saldētavu atkausē. 

 

Tīrīšanai Rimi garšu gide iesaka atturēties no ķīmiskiem līdzekļiem – viņa parasti izmanto etiķi, ar kuru rūpīgi izslauka gan saldētavu, gan ledusskapi.

 

3. Sašķiro

“Tā ir mana mīļākā daļa, tur atveras Pandoras lāde. Viss atkarīgs no saldētavas izmēra, bet pat vismazākajās var daudz ko iespiest,” novērojusi Zane. “Nereti saldētavā ir visādi maisiņi un kastītes, kur pat nevar īsti saprast, kas iekšā, – buljons, sautējums, chili con carne vai pārtika sunim. Ir jāizmet viss, kas glabājies pārāk ilgi, vai arī par ko nav saprotams, kas tas vispār ir. Pārējais jāsagrupē pa kategorijām: dārzeņi, augļi, gaļa, gatavās un pusgatavās maltītes, mīkla, garšaugi.”

 

4. Paturi vai izmet

Svaiga gaļa un zivis saldētavā var glabāties dažus mēnešus, gatavās maltītes – mazliet ilgāk, bet gandrīz neviena produkta glabāšanas termiņš nesniedzas līdz gadam. Tomēr šķirošanai jāpieiet ar loģiku, iesaka Zane: “Skaidrs, ka smiltsērkšķu kastīti vai citas ogas arī pēc gada es noteikti paturēšu. Savukārt ar pēdējās dienas termiņu iegādāta, sasaldēta un dažus mēnešus glabāta gaļa, visticamāk, tomēr būtu jāizskata kā utilizējama. 

Reklāma
Reklāma

Derīguma termiņš ir viens kritērijs, pēc kura var vērtēt turpmāku produkta glabāšanu, bet vēl ir tāda lieta kā pārtikas “apsaldējumi” jeb freezer burn – piemēram, maltās gaļas paciņā augšējā kārta maina krāsu, iegūst tādu kā sūkļa tekstūru vai pārklājas ar ledus kristāliņiem, vai dārzeņi kļūst balti. Tas notiek tāpēc, ka produkts nav bijis hermētiski iepakots un tam piekļuvis gaiss, izraisot dehidratāciju un oksidēšanos. 

Drusku apsaldējušos dārzeņus mierīgi var savārīt buljonā, bet izskatu mainījušu gaļu gan nevajadzētu lietot. Saindēšanās ar pārtiku nav joka lieta, tāpēc jāsamierinās, ka reizēm nākas kaut ko izmest.”

 

5. Gatavo

Ja saldētavā aizķērušās ogas vai augļi, no tiem var pagatavot želeju, debesmannā, ievārījumus. Sēnes var pārvērst mērcē, likt omletē, fritatās. “Fritata jeb krāsnī cepta, ar dažādām sastāvdaļām bagātināta omlete piedod visu, tur var visu ko salikt iekšā, siers piesegs jebkādas nepilnības,” iesaka Rimi garšu gide Zane.
 

Sasaldēta maize vai kruasāni atlaidinot ir krietni sausāki nekā svaigi miltu izstrādājumi, tāpēc tie ļoti labi uzsūc mitrumu un ir ideāli piemēroti, lai tos izmērcētu olā un pienā, piešautu raksturu ar kanēli vai vaniļu un izceptu, piemēram, cukurmaizītes. 
 

“Manā saldētavā visbiežākais ilgdzīvotājs parasti ir siers. Nopērku uz atlaidēm, ielieku saldētavā, taču ne visi sieri labi sasalst un atkūstot ir garšīgi, to ietekmē tauku procents. Tāpēc saldētais siers man parasti kotējas kā picas siers,” atklāj Zane.

 

6. Sagatavojies jaunajai sezonai

Lai jaunā raža nenogrimtu aizmirstībā, Zane iesaka ieviest sistēmu: “Parasti uzrakstu visam nosaukumus, lai zinātu, kas katrā paciņā iekšā. Viedāki cilvēki pieraksta arī datumu, kad produkts sasaldēts vai atkārtoti sasaldēts. To, kas jāizlieto pirmais, cenšos likt priekšējā rindā, pārējo – dziļāk. 

 

Vēl viens lielisks paņēmiens ir produktus sasaldēt vairākkārt aizveramos plastmasas maisiņos un saldētavā salikt vertikāli – tad tos var ērti pārskatīt un pāršķirstīt, 

 

sakārtot pēc krāsām vai ieviest citu sev saprotamu kārtību.” 
 

Viņa atgādina – ievietošanai saldētavā piemērotu plastmasas maisiņu un kastīšu krājumi jāsarūpē savlaicīgi. Noderīgs rīks būs arī marķieris, kas atvieglos dzīvi, fiksējot uz maisiņa ziņas par tā saturu.

Saistītie raksti