Veselīgie labumi bērza lapās un to pumpuros
Bērzu lapās atrodami dažādi ķīmiski savienojumi - askorbīnskābe, flavonoīdi, ēteriskā eļļa, miecvielas, triterpēnu savienojumi, fenolkarbonskābes. Sastāvvielu kompleksam konstatēta urīndzenoša, žultsdzenoša, sviedrējoša un antiseptiska darbība.
Bērza lapiņas var vienkārši noplūkt no zariem un žāvēt caurvējā
(sargot no saules stariem), ik pa laikam apmaisot un pārcilājot,
bet var arī nogriezt bērza zarus, sasiet slotiņās (pirtsslotu
gatavošanas variants) un pēc izžūšanas lapas no zariem nobraucīt
vai nokult.
No bērzu lapām var gatavot uzlējumu - 2 ēdamkarotes sasmalcinātu
drogu aplej ar 1/2 litru verdoša ūdens, ļauj 20-30 minūtes
ievilkties. Tad nokāš, un dzer siltu pa 1/2 glāzei 3-4 reizes dienā
pirms ēšanas kā urīndzenošu līdzekli, tūskas mazināšanai, sirds un
nieru mazspējas gadījumā, nieru un aknu slimību ārstēšanai.
Lietojot uzlējumu iekšķīgi un vienlaikus ārīgi kompresēm, apmazgājumiem vai peldēm, ir gūti panākumi ādas slimību, iekaisumu, čūlu un izgulējumu ārstēšanā.
Lietojot uzlējumu iekšķīgi un vienlaikus ārīgi kompresēm,
apmazgājumiem vai peldēm, ir gūti panākumi ādas slimību, iekaisumu,
čūlu un izgulējumu ārstēšanā. Arī tautas medicīnā bērzu lapu
uzlējumu lieto nieru, nierakmeņu, ādas slimību ārstēšanai, pēdējā
gadījumā uzlējumu gatavojot nevis ūdenī, bet gan bērzu sulā. Sena
un tradicionāla ir bērzu pirtsslotu izmantošana veselības un
labsajūtas saglabāšanā.
Efektīvāka iedarbība ir konstatēta pagatavojumiem no bērzu
pumpuriem. Bērzu pumpurus vāc martā, aprīlī, un šo darbiņu
lieliski var apvienot ar slotu siešanu – sasien slotiņas un nolauž
pumpurus. To visvieglāk izdarīt, zariņu nobrucinot pret spalvu. Ja
pumpurus paredzēts žāvēt, tie jānoliek ēnainā vietā un caurvējā.
Pareizi izžāvētiem ir patīkama, nedaudz rūgtena smarža. Kad pumpura
galā parādās zaļumiņš, vākšana jāpārtrauc. Taču jāņem vērā, ka
pumpuros esošās sveķveida vielas var radīt gremošanas sistēmas
kairinājumu. Lapās sveķveida vielu nav, līdz ar to iedarbība ir
maigāka, saudzējošāka.
Interesanti, ka agrākos laikos bērzu pumpurus izmantoja kā
garšvielu. Sažāvētie pumpuri ēdienam dod mazliet pikantu, rūgtenu
garšu. Tos izžāvē un uzglabā stikla burkā. Pievieno ēdienam
veselus, nevis smalcinātus, jo citādi rūgtenā garša pārņem visu
ēdienu.
Avots: Žurnāls Dārza pasaule,
Dārza darbu burtnīca, 2007/06
www.darzapasaule.lv