Zemenes - ziemeļnieku skaistuma eliksīrs. Viss, ko par tām nezināji
Zemeņu vilinājumam nav pretojušies ne senie romieši, kuri ar zemenēm ārstēja dažādas iekšķīgas vainas, atvairīja ģīboņus un melanholiju, ne tibetieši, kuri zemenes uzskatīja par līdzekli pret priekšlaikus novecošanos, jaunības un ilgdzīvošanas eliksīru.
Jau pāris gadsimtu zemenes vairs nav tikai karalisko dārzu
privilēģija, bet vairākos tūkstošos skaitāmās zemeņu šķirnes aizņem
miljoniem zemeslodes hektāru un cilvēku siržu. Par kaislību uz
zemenēm liecina Beļģijā izveidotais zemeņu muzejs, zemeņu
festivāli, kuri ik gadus tiek rīkoti vairākās Eiropas un ASV
pilsētās, un neskaitāmie dziesmu teksti par zemenēm. Latvijā jūnijs
un it īpaši jūlija pirmā puse ir īstais laiks, lai nodotos zemeņu
kaislībām. Tāpēc ļaujiet zemenēm pildīt galvenā aksesuāra lomu
jebkurā ēdienreizē un ņemiet no zemenēm visu, ko tās dod!
Folijskābes un C vitamīna trieciendeva
Zemenes satur maz kaloriju – 100 gramos ir tikai 30 kcal – un ir
veselam ķermenim nepieciešamo vitamīnu un citu uzturvielu avots.
Visvairāk ogās sastopama folijskābe, un šajā jomā ogu konkurencē
zemenēm līdzinieču nav. Tāpēc grūtniecēm jūlijā jāmet folijskābes
tabletītes pie malas un jāēd zemenes, tādējādi samazinot topošajam
mazulim dažādu iedzimtu kroplību risku – mugurkaulāja šķeltni
(Spina Bifida), lielo asinsvadu patoloģijas, “vilkarīkli”,
“zaķalūpu”. Folijskābe nepieciešama ne vien jaunas dzīvības
radītājām, bet arī novecošanās procesu aizkavēšanai, jo ir svarīga
šūnu jaunrades procesos.
Zemeņu mīļotāju vaigiem sārtoties liek arī C vitamīns, kas zemenēs
ir vairāk nekā izslavētajos citrusaugļos. Tāpēc zemenes tūlīt aiz
upenēm, pētersīļu lapām, mārrutkiem un kāpostiem tiek ierindotas
pie nozīmīgākajiem C vitamīna avotiem uzturā. Divas saujas zemeņu
nodrošina aptuveni 130% no nepieciešamās šī vitamīna dienas normas.
Zemenes satur arī vairumam ogu neraksturīgo K vitamīnu, kas
piedalās kaulu veidošanā un gādā par asins recēšanas līdzekļa
protrombīna esamību.
Zemenes satur organiskās skābes, antioksidantus karotinoīdus,
tokoferolu jeb E vitamīnu un flavonoīdu, kurš piešķir zemenēm
sarkano pigmentāciju. Ar zemenēm uzņemam daudz šķidruma, kas bagāts
ar minerālvielām un mikroelementiem optimāli izšķīdinātā veidā, kas
regulē dažādus organisma atjaunošanās procesus un tandēmā ar ogās
esošo kāliju ir labs attīrošs līdzeklis.
Zemenēs nelielā daudzumā ir arī dzelzs, kalcijs un fosfors. Visu šo
elementu kopums stimulē organisma procesus.
Kas reiz baudījis latviešu zemeni…
... tas to nespēs vairs aizmirst nekad! Slavinoši īkšķus uz augšu
var celt arī par vēl tālāk uz Ziemeļiem – Zviedrijā, Somijā un
Norvēģijā – augušajām ogām (starp citu, to pašu var teikt arī par
ziemeļu tautu āboliem un medu). Krasās temperatūras maiņas un īsā
sezona rada daudz aromātiskākas un garšīgākas zemenes nekā klimats,
kur zemeņu sezona ir daudz garāka. Norvēģijā zemenes ir īpaši
saldas, un paši norvēģi to skaidro ar polāro dienu, jo, pateicoties
tai, ogām tiek vairāk saules. Dienvidniecēm bezgaršīgumu piešķir ne
vien garā sezona, bet arī fakts, ka ogas parasti tiek novāktas
negatavas, kas aptur raksturīgās zemeņu garšas un smaržas
veidošanās procesus. Tās baudījušas arī daudz vairāk ķīmijas, lai
pēc gara ceļa izskatītos svaigas jebkurā pasaules valstī. Tātad,
lai kā dienvidnieki censtos, Ziemeļvalstis, tāpat kā kenijieši
skriešanas distancēs, ar savām zemenēm ir nepārspējamas.
Zemeņu izturības formula
Vienmēr visgaršīgākās, visizskatīgākās un visvērtīgākās ir pašu
dārzā audzētās zemenes, kas tikko lasītas no dobes, jo mājās
iespējams izvairīties no pārbēršanas un higiēniskos nolūkos veiktām
peldēm tekošā ūdenī. Tomēr arī saudzīgi ievāktas zemenes, tāpat kā
visas ogas, nav uzglabājamas ilgāku laiku un sāk sulot, mainās to
garša. Brīžos, kad esam aculiecinieki zemeņu dailes norietam, varam
tās vārīt ķīselī vai sablenderēt un pievienot, piemēram, bezpiedevu
jogurtam, kefīram, paniņām, biezpienam, saldējumam. Daudzās mājās
zemenēm ir tikai viena vecum vecā recepte – zemenes, cukurs un
piens.
Savukārt, lai ziemā gūtu no zemenēm 100% labumu, vispareizākā un
saudzīgākā metode ir ogas sasaldēt. Pēc kauslapiņu atdalīšanas
veselas ogas, pēc vēlēšanās pārberot ar cukuru, saliek kastītēs un
novieto saldētavā. Zemenes var arī sablenderēt kopā ar cukuru un
iegūto zemeņu mērci saliet kastītēs, kuras ievieto saldētavā.
Garšīgs un kalorijām bagāts zemeņu ieziemošanas veids ir savārīt
tās ievārījumā. Šim mērķim ieteicams izmantot speciālo ievārījuma
cukuru, jo to nepieciešams pievienot divreiz mazāk – uz kilogramu
zemeņu jāņem puskilograms ievārījuma cukura. Rezultātā ievārījums
ir baudāmi salds un labi sarec.
Alerģija? Ēd baltās zemenes!
Zemeņu laikā zemenes ir jāēd, cik vien iespējams. Protams, jāņem
vērā, ka daudziem cilvēkiem tās var sagādāt nepatīkamas sajūtas un
veselības traucējumus. Zemenes var izsaukt alerģiskas reakcijas,
astmas lēkmes un pat anafilaktisko šoku. Lundas universitātes
Zviedrijā bioķīmiķi apstiprinājuši, ka alerģiskās reakcijas izsauc
zemenēs esošais proteīns, kas saistīts ar zemeņu sarkano krāsu.
Zemenēs esošais alergēns ir līdzīgs alergēnam, kas izdalās bērzu
ziedēšanas laikā. Visticamāk, cilvēki, kuriem šī koka ziedputekšņi
izraisa alerģiju, būs alerģiski arī pret zemenēm un citiem pārtikas
produktiem. Labā ziņa ir tāda, ka balto zemeņu šķirnēs, kā,
piemēram, ‘Sofar’, šis alergēns ir ļoti niecīgās devās, kas paver
iespējas baudīt zemenes arī alerģiskajiem zemeņu kārotājiem.
Tomēr, pirms satraukties par zemeņu alerģiju, svarīgi izslēgt
pseidoalerģiju. Jāizvērtē, vai pēc mielošanās ar zemenēm tādu
simptomu kā ādas niezes un pietūkušas gļotādas pamatā, kas līdzinās
alerģiskām reakcijām, nav minerālmēsli vai kaitēkļu apkarošanas
līdzekļi, ar kuriem apstrādātas zemenes. Tāpēc “nezināmo autoru”
zemenes pirms ēšanas noteikti būtu jānoskalo.
Kāpēc mīlam zemenes
Zemene ir vienīgā oga, kurai sēkliņas atrodas ārpusē. Katrai
zemenei ir ap 200 sēkliņu.
Zemenes ir lielisks zobu balināšanas līdzeklis. Tajā esošās
organiskās skābes ir labs profilaktisks līdzeklis cīņā pret
zobakmeni.
Ir arī baltas un dzeltenas zemenes un zemeņu šķirnes, kas garšo pēc
ananasiem.
Kāds interesants pētījums pierādījis, ka tie, kuriem garšo zemenes,
ir daudz jautrākas dabas cilvēki, kamēr zemeņu nīdēji ir
neapmierināti dīvaiņi.
Labvēlīgos laikapstākļos (saules un mitruma) agro šķirņu zemenes
nogatavojas jau ap Jāņiem. It īpaši tad, ja odziņas liktas zem
plēvēm. Tomēr lielais zemeņu laiks Latvijā vērojams jūlija pirmajā
pusē. Ir arī vēlīnas šķirnes, tomēr tās lielu entuziasmu neraisa,
jo cilvēki zemenes jau saēdušies un kāri ložņā ap ķiršu un plūmju
kokiem.
Kura zemene gatava? Viss atkarīgs no zemeņu šķirnes. Ir gaišās un
tumšās šķirnes, kā arī tādas, kurām nogatavojoties zemeņu galiņi
paliek balti. Arī gaiši rozā zemenes būs saldas un aromātiskas, ja
vien to paredz šķirne.
Par zemenes pilnbriedu liecina tas, cik viegli zemenes lapiņas un
kātiņu var noraut. Kātiņam jāturas stingri pie zemenes, tomēr
noraušanai jāpadodas viegli. Zemene būs pašā briedumā, kā arī
nogatavināšanās ir notikusi dabiskos apstākļos, ja, noraujot
kātiņu, tam līdzi aiziet arī kaut kas līdzīgs serdei.
Ticējumi par zemenēm
Izrādās, zemenēm ir nozīmīga loma ne tikai uzturā, bet arī
sapņos.
• Redzēt zemenes – piepildīsies vēlēšanās,
gaidāmi prieki un skūpsti.
• Lasīt zemenes – tuvākā laikā iemīlēsies.
• Ēst zemenes – būs patīkami jaunumi, arī
dāvanas.
• Redzēt zemeņu ziedus un tos plūkt – iegūsi
pretmīlestību.
• Pirkt zemenes – gaidāms būtisks ienākumu
pieaugums.
• Pārdot zemenes – gaidāma laime.
Ar zemenēm varot pievilināt iecerēto – atliek ar vienas
zemenes pusīti pacienāt pretējo dzimumu, lai tas tevī
iemīlētos.
**
Zemeņu deserts
Sastāvdaļas:
Zemenes: 400 gr;
Biezpiens: 200 gr;
Saldais krējums: 150 ml;
Pūdercukurs: 50 ml;
rīvēta apelsīna miziņa.
Zemenes nomazgā, pārgriež uz pusēm un liek deserta trauciņos.
Biezpienu samaisa ar saldo krējumu un masu pārklāj zemenēm,
pārkaisa ar pūdercukuru un rīvētu apelsīna miziņu.
Autore: Linda Šlēziņa, Žurnāls VESELĪBA
Raksts tapis sadarbībā ar žurnālu
Veselība, www.veseliba.lv