Kā iztīrīt zāles traipus no apģērba

Zāles pigments ļoti spēcīgi iesūcas apģērbā hlorofila dēļ – tieši tas piešķir tik noturīgu zaļu krāsu. Lai šādus traipus iztīrītu no apģērba, galvenais noteikums ir iespējami ātrāk tos izmazgāt. Tiklīdz hlorofils izžuvis, tikt galā ar šo traipu būs daudz grūtāk vai pat neiespējami.
Svarīgi zāles atstātajiem traipiem neļaut izžūt.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi zāles atstātajiem traipiem neļaut izžūt.

Ja vien iespējams, neļaujiet zāles traipam kļūt sausam un vai nu uzreiz sašmucēto apģērba vietu izskalojiet ar ūdeni vai vismaz saslapiniet kādu pa rokai esošu mitru drāniņu un turiet to piespiestu sasmērētajai vietai, līdz nokļūstat mājās. 

 

  • Vispirms mēģiniet kārtīgi saslapināt zāles radīto traipu ar siltu ūdeni, tad saziepējiet ar veļas jeb saimniecības ziepēm un paberziet, pēc tam izskalojiet ar vēsu ūdeni. Ja traips ir pazudis, atliek vien izmazgāt apģērba gabalu veļas mašīnā vai rūpīgi izskalot ar rokām. Tas nepieciešams, lai vietā, kur bijis iztīrītais traips, nepaliktu svītras.
  • Ja pirmais variants nav devis gaidīto rezultātu, var mēģināt likt lietā ūdeņraža peroksīdu. 

 

Svarīgi!

Šī metode ir piemērota baltām lietām vai augstas kvalitātes krāsotiem audumiem. Peroksīds var pabalināt vietu uz apģērba, kur tas tiks uzklāt, tāpēc pirms ūdeņraža pārskābes lietošanas uz traipa ieteicams to uzklāt kādā neredzamā vietā uz auduma un paskatīties, kā tas iedarbojas. 

 

Ja viss noritējis labi, tad var ķerties pie zāles atstātā traipa tīrīšanas. Samitriniet vates plāksnīti ūdeņraža peroksīdā un uzlieciet uz traipa, lai tas piesūcas. Vispirms dzirdēsiet šņākoņu un pēc tam redzēsiet, kā no auduma “izkāpj laukā” viss zaļums, ko var savākt ar to pašu vates plāksnīti. Pēc tam apģērbu vēlams izmazgāt kā parasti.

 

  • Zāles pleķus no kokvilnas vai poliestera izstrādājumiem var iztīrīt, izmantojot amonjaku. Vienu tējkaroti atšķaida pusglāzē vēsa ūdens, iemērc tajā vates tamponu un uzklāj uz traipa. Atstāj iedarboties 30-40 minūtes. Pēc tam apģērbs jāizmazgā ar savu ierasto līdzekli, lai tiktu vaļā no izteiktās amonjaka smakas.

 

Reklāma
Reklāma

Atceries!

Arī izmantojot amonjaku apģērba tīrīšanai, jābūt piesardzīgiem, jo tas, tāpat kā ūdeņraža peroksīds, var pabojāt audumu. Tāpēc pirms tā lietošanas ieteicams līdzekli uzklāt kādā neredzamā vietā un pārliecināties par tā iedarību uz konkrēto audumu. 

 

  • Vēl viens veids, kā tikt galā ar zāles traipiem uz auduma, ir etiķis. Tiesa gan, tas palīdzēs tikai tad, ja tarips vēl nebūs izžuvis. Samērcē notraipīto vietu 9% etiķī, pārklāj ar plēvi un ļauj iedarboties apmēram pusotru stundu. Pēc tam sasmērēto vietu rūpīgi izskalo zem tekoša ūdens. Ja traucē etiķa atstātais aromāts, tad apģērbu izmazgā kā parasti. 

 

Zināšanai

Tāda pati iedarbība kā etiķim ir arī citronu sulai, bet labāk to lietot uz baltiem audumiem, jo traipa vieta var kļūt gaišāka. Čitronu sulai ļauj iedarboties 40-50 minūtes, tad šo vietu kārtīgi paberzē, saziepē ar veļas ziepēm, atkal paberzē un rūpīgi izskalo.  

 

  • Vēl vērts izmēģināt traipu tīrīšanas līdzekli ar skābekli. Ir gan baltiem, gan krāsainiem audumiem paredzēti, un tos lieto tieši tā, kā norādīts pievienotajā instrukcijā. 

 

Pēc ārzemju ziņu materiāliem.

Saistītie raksti