Kā driģenes saēdies! Vai proti atpazīt driģeni un zini, ka tā ir ļoti indīgs augs, ko nedrīkst ne plūkt, ne pīt vainagā?

Laukos savās pļavās ieraudzīju kuplu, iepriekš nemanītu augu ar ļoti, ļoti skaistiem ziediem - dzeltenām taurītēm, kam vidus violets. Savam kaimiņam un augu ekspertam Jānim Saulītim jautāju, kas tas ir par augu? Tik skaists, ka gribas pārstādīt savā dārzā. Viņš atbildēja: "Tā ir direģene. Indīga!".
Driģene ir tik indīga, ka pat ziedputekšņi ir kaitīgi bitēm, kas tos pārnēsā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Driģene ir tik indīga, ka pat ziedputekšņi ir kaitīgi bitēm, kas tos pārnēsā.

Bērnībā laiku pa laikam dzirdēju teicienu "Kā driģenes saēdusies", taču nekad neaizdomājos par to, kāda tad šī slavenā driģene izskatās. Tagad zinu un zinu arī to, ka jāmāca driģeni atpazīt bērniem, jo augs ir indīgs. Iemācies atpazīt šo augu un pārrunā ar bērnu drošību, kas jāievēro, redzot nezināmus augus (pat, ja tie skaisti)!

 

Stāsta Jānis Saulītis, sugu un biotopu jomas eksperts par sugu grupu: vaskulārie augi un biotopu grupām: meži un virsāji, purvi, zālāji:

  • Melnā driģene ir nakteņu dzimtas lakstaugs, kas var sasniegt līdz 1 metra augstumu. Viss augs blīvi klāts ar dziedzermatiņiem, kas izdala nepatīkamu, raksturīgu smaržu. Stublājs stāvs, vienkāršs vai zaro, visā garumā blīvi aplapots, lapas ir okveidīgas un daivainas. Zieds dzeltenīgs, ar violetu tīklojumu, zieda pamats arī ir violets.
Reklāma
Reklāma
  • Melnā driģene ir adventīvs jeb savulaik cilvēku ievests un savvaļā iedzīvojies augs, kura dabiskais areāls ir Rietumāzija un Vidusjūras reģions. Latvijā sastopama samērā reti visā valsts teritorijā, lielākoties kā atsevišķi augi dažādās cilvēku ietekmētās teritorijās  – ceļmalās, dzelzceļa malās, sētmalēs, nezālienēs.
  • Melnā driģene nav aizsargājams augs. 
  • Kaut arī melnā driģene tiek izmantota ārstniecībā, tā ir ļoti indīgs augs un indīgas ir visas šī auga daļas, it īpaši sēklas, kas pēc izskata atrgādina magoņu sēlas. Augs ir tik indīgs, ka pat ziedputekšņi ir kaitīgi bitēm, kas tos pārnēsā. 
  • Galvenās saindēšanās pazīmes ir sausa mute un āda, nogurums, halucinācijas un paplašinātas acu zīlītes. Lielās devās var izraisīt arī samaņas zudumu, krampjus un nāvi. Līdz ar to nav ieteicams šo augu plūkt, pīt Jāņu vainagos un nodarboties ar tā pārstādīšanu savā dārzā, it īpaši, ja mājaš ir mazi bērni, kas var nejauši pieskarties kādām šī auga daļām vai pat apēst kādas šī auga daļas.

Saistītie raksti