Ekonomisks un gards cienasts bērnu ziemas ballītei – padomi un receptes
Bērni ballītes gaida ar lielu prieku un saviļņojumu, taču vecākiem ballīšu plānošana un ēdienkartes sastādīšana var būt liels izaicinājums, it īpaši ziemā. Šis ir periods, kad sezonālo augļu, ogu un dārzeņu klāsts ir salīdzinoši ierobežots. Lai arī tumšajā sezonā svētku galds būtu bērna acīm kārdinošs un vienlaikus izmaksu ziņā ekonomisks, iedvesmojies no Rimi Bērniem garšas eksperta, pavāra Normunda Baranovska ieteikumiem.
Dzērieni – veselīgi, garšīgi un lēti
“Iesaku bērniem piedāvāt mājās gatavotus dzērienus un limonādes –
tā būs ne tikai lētāk, bet arī veselīgāk,” atzīst pavārs Normunds
Baranovskis.
Šeit dažas idejas:
Krūkā ielej svaigu dzeramo ūdeni un pievieno saldētas ogas vai
krāsainus ledus gabaliņus. Tos pagatavo, iepriekš sasaldējot
sīrupu, mājās gatavotu kompotu vai citu krāsainu dzērienu.
Uzvāri stipru tēju un atšķaidi ar aukstu, gāzētu ūdeni – sanāks
ledus tēja! Dzērienam var pievienot citrona vai apelsīna šķēli un
kādu saldinātāju, piemēram, medu vai kļavu sīrupu. “Lai pagatavotu
šādu limonādi, der faktiski jebkura tēja. Bērniem īpaši garšos
piparmētru un kumelīšu tēja,” iesaka Rimi Bērniem garšas eksperts
Normunds Baranovskis.
Ja saldētavā vēl atrodamas vasaras ogas, uzvāri morsu! Lielisks
augļu dzēriens sanāks arī, ja to vārīsi no bumbieru vai ābolu
serdēm, kas palikušas pāri, piemēram, no pīrāgu cepšanas. Serdes
ūdenī viegli novāra, pievieno citrona vai apelsīna miziņu; ja
vēlas, var pievienot arī kādu saldinātāju.
Recepte: Dzērveņu morss
Dzērvenes 400 g
Cukurs 200 g
Dzeramais ūdens 3 l
Dzērvenes ar cukuru un ūdeni liek lielā katlā un silda, līdz
gandrīz sāk vārīties. Samazina temperatūru uz minimumu un ļauj
morsam tvaicēties, karsēties vismaz 20 minūtes. Nevāri uz lielas
uguns, tad morss kļūs duļķains! Izkāš caur marli vai filtra papīru
un pilda pudelēs.
Sezonālās saknes pasniedz bērnu acīm “garšīgā”
veidā
“Kartupeļi garšo gandrīz visiem bērniem, tāpēc tos ir vērts iekļaut
ballītes ēdienkartē. Tos var gatavot cepeškrāsnī, pievienojot
nedaudz eļļas un vienkāršas garšvielas,” iesaka Rimi Bērniem garšas
eksperts.
Dārzeņus, ko gatavo cepeškrāsnī, sagriez strēmelēs, kādās parasti
ir fritētie kartupeļi, – bērniem patiks! Kopā ar kartupeļiem vari
cept arī burkānus, pastinaku u.c. sezonālos dārzeņus. Šādi gatavoti
dārzeņi labi garšo kā silti, tā auksti.
Ziedkāpostus, burkānus un kāpostus pasniedz svaigus.
Dārzeņus vari piedāvāt kopā ar dažādām mājās gatavotām mērcēm,
piemēram, krējumu sajauc ar dillēm, lociņiem un ķiploku vai vārītas
pupiņas samal kopā ar eļļu un ķiploku.
Veselības stiprināšanai – ķiploku
grauzdiņi!
“Daudziem bērniem garšo ķiploku grauzdiņi, un tie lieliski iederas
arī ballītēs. Grauzdiņi ir veselīgi un pieskaitāmi pie
pirkstiņuzkodām, jo ērti paņemami rokās,” teic pavārs.
Padoms – ķiploku grauzdiņi būs veselīgāki, ja tos cepsi,
neizmantojot eļļu. Rupjmaizes vai pilngraudu maizes trīsstūrīšus
cep cepeškrāsnī vai vēl labāk – tosterī. Tad maizītes viegli ierīvē
ar svaigu ķiploku.
Vienmēr pieprasītā pica!
“Picas gatavošana var izvērsties kā aktivitāte, ko visi bērni dara
kopā. Atliek tikai sagatavot sastāvdaļas, lai katrs viesis var
pagatavot tādu picu, kas pašam garšos vislabāk,” stāsta Normunds
Baranovskis un iesaka picas gatavošanai izmantot neitrālu rauga
mīklu. Sastāvdaļas atrodamas teju ikvienā mājā – pamatu veido
milti, piens, raugs un eļļa (recepti skati zemāk). Picas pildījumam
sagatavo sastāvdaļas, piemēram, tomātu pastu (mērci), divu veidu
sieru (piemēram, mocarellas un Krievijas), vārītu putna gaļu,
vārītas olas, marinējumus, svaigus zaļumus (piemēram, spinātu
lapiņas, baziliku un lociņus). Aicini, lai bērni veido savu
individuālo picu! Picu cep 200 grādu temperatūrā. Cepot picu, plāti
novieto krāsns apakšā.
Recepte picas mīklai:
Svaigais raugs 10 g
Silts ūdens 350 g
Milti (kviešu) 500 g + papildus mīcīšanai
Sāls 1 ēdamk.
Olīveļļa 1 ēdamk.
Sajauc visas sastāvdaļas un mīca, līdz mīkla nelīp pie rokām.
Atstāj 30 minūtes raudzēties bļodā zem pārtikas plēves.
Mīklu izmīci vēl vienu reizi un veido picu vai smalkmaizītes.
Maizītēm liec 1 ēdamk. cukura un 1/2 tējk. sāls. Eļļu var mainīt
pret kausētu sviestu.
Saldās maizītes ar glazūru
“Ja gatavojat rauga mīklu, to var izmantot gan picai, gan saldajām
maizītēm. Saldo maizīšu mīklai var pievienot divas ēdamkarotes
cukura. Šobrīd modē ir cept smalkmaizītes ar dažāda veida pildījumu
un glazēt ar glazūru. To visu izdarīt ir ļoti vienkārši!” izmēģināt
aicina Rimi Bērniem garšas eksperts.
Klasisku rauga mīklu izrullē lielā “paklājā”, pārziež ar kausētu sviestu un klāj virsū pildījumu pēc izvēles, piemēram, kanēli un cukuru, rozīnes, riekstus, rabarberus, kas saglabāti saldētavā no vasaras, ievārījumu u.c. Tad mīklu satin rullī, griež gabalos un lielā pannā kārto tā, lai maizītes uzbriestot nedaudz saskaras. Izveidosies tāda kā vienota kūka, no kuras katrs savu gabaliņu varēs ļoti ērti nolauzt! Šo “kūku” glazē ar glazūru pēc izvēles. Vienkārši pagatavojama ir baltā glazūra.
Baltās glazūras recepte:
Pūdercukurs 3 ēdamk.
Kausēts sviests 50 g
Krēmsiers 100 g
Svaiga citrona sula 1 ēdamk.
Visas sastāvdaļas sajauc viendabīgā masā un smērē pāri kūkām un
smalkmaizītēm. Garšos teju visiem!
Citus padomus par bērnu audzināšanu, uzturu, bērnu un ģimenes veselību, kā arī svētkiem var iegūt programmas Rimi Bērniem platformā www.rimiberniem.lv. Šeit pieredzē par uztura, veselības un aktīva dzīvesveida tēmām, bērnu izglītību un kvalitatīvu izklaidi dalās septiņi eksperti – psiholoģe Iveta Aunīte, pediatre Sanita Mitenberga, fitnesa treneris Kārlis Birmanis, fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča, pavārs Normunds Baranovskis, uztura speciāliste Olga Ļubina un skolēns Klāvs Smildziņš. Bērniem un jauniešiem platformā ir iespēja iedvesmoties no dažādiem video padomiem, idejām un piemēriem.