Videi draudzīgas idejas ballītes mielastam, kas nekaitēs dabai, bet ļoti patiks bērniem
Viens no pirmajiem uzdevumiem, kas jāatrisina, organizējot ballīti bērnam, – jāpagatavo satriecošs mielasts. Tas taču ir tik svarīgi! Jā, tas ir svarīgi, tomēr ne bērniem, bet mums – pieaugušajiem.
Vēl aizvien daudziem šķiet, ka izdevies mielasts ir tāds, pēc
kura viesi sten un vaid, bet galds joprojām pilns ar gardumiem.
Bērniem bieži vien ir citas prioritātes – varētu pat teikt, ka
sēdēšanu pie galda, ēšanu un runāšanos viņi uzskata par vienu no
garlaicīgākajām nodarbēm pasaulē. Jāpaēd ir, bet tikai tik daudz,
lai ir spēks dauzīties ar draugiem!
Ēst nav aizliegts. Arī ēšanu kā baudas gūšanas veidu neviens nav
atcēlis. Ikdienā izvairīties no pārtikas atkritumiem ir grūti. Taču
svētkos tas ir vēl smagāk (arī vārda tiešā nozīmē), jo mēs
vienkārši pārcenšamies. Kāda restorāna šefpavārs man atzinās, ka
absolūti līderi pārtikas atkritumu radīšanā ir bērnu vecāki. Tieši
tā – nevis bērni sakrauj uz šķīvja sev gardumu kalnus, kurus nevar
apēst, bet gan gādīgās mammas un tēti atvases priekšā saliek gaļu,
zivis, dārzeņus, pupiņas, augļus, kūkas, riekstiņus. Bērns to ne
var, ne grib apēst, tāpēc šī pārtika nonāk atkritumos. Kas tur
slikts? Ap 7 % visu siltumnīcas efekta gāzu tiek radīts, ražojot
pārtiku, ko neviens nekad neapēdīs (tas ir trīs reizes vairāk nekā
visa pasaules aviācijas industrija kopā). [1]
Tātad – ballītēs jāsagādā tikai tik ēdiena, cik nepieciešams. Ja nu
galīgi nav ne jausmas, cik liels ir vēlamais ēdiena apjoms, labāk
sataisīt mazāk – bērni tikai priecāsies, ja pārtikas krīzes
gadījumā tiks pasūtīta pica!
Bērniem sēdēšanu pie galda, ēšanu un runāšanos viņi uzskata par vienu no garlaicīgākajām nodarbēm pasaulē. Jāpaēd ir, bet tikai tik daudz, lai ir spēks dauzīties ar draugiem!
Atsakoties no plastmasas niekiem, mēs ne tikai varam ietaupīt naudu, bet parūpēties, lai ballītes sekas kaut kur dabā neuzkavētos vēl simtiem gadu.
Idejas, ko celt galdā bērnu ballītē:
• dārzeņu plates (salmiņos sagriezti burkāni, gurķi, paprika, ķiršu
tomātiņi, ziedkāposts) un mērces, kur tos pamērcēt;
• augļus un ogas (bērni labprāt ēd visu, ko piedāvā konkrētā
sezona. Ziemā galdā var celt ābolus, mandarīnus, apelsīnus,
bumbierus, mellenes, dzērvenes, arī riekstus);
• mājās ceptus nagetus;
• cepeškrāsnī ceptus kartupeļu salmiņus;
• mini burgerus;
• dārzeņu čipsus;
• mājās gatavotu limonādi;
• nelielas kotletes;
• mazas pankūciņas;
• lielās vafeles ar putukrējumu.
KĀ PASNIEDZAM MIELASTU?
Bieži vien, rīkojot ballītes, tiek iegādāti vienreizlietojamie
trauki, neatkarīgi no tā, vai sanākšana notiek mājās vai ārpus tās.
Te jāteic, ka labs veids, kā ietaupīt naudu uz vienreizlietojamo
trauku rēķina, ir tos nepirkt. Tā vietā labāk saņemties un nomazgāt
šķīvjus un glāzes, ko lieto ikdienā. Ja nopietni piedomāsiet pie
vienkāršāka un apjomos mazāka mielasta gādāšanas, trauku mazgāšanai
pietiks gan laiks, gan enerģija.
Idejas, lai nebūtu jāpērk vienreizlietojamie
trauki
* Reizēs, kad pati esmu uzņēmusi vairāk ciemiņu nekā mājās trauku,
esmu lūgusi tuvāk dzīvojošo viesi paķert līdzi kādu lieku šķīvi,
lai visiem pietiek. Tāpat arī mani trauki izceļojušies pa tuvējām
viesībām. Daži nav atgriezušies. Bet nevarētu teikt, ka tas būtu
negatīvi ietekmējis manu dzīves kvalitāti.
* Ja esat paredzējuši maltīti ieturēt svaigā gaisā vai telpās ārpus
mājas, visticamāk, galīgi negribas ņemt līdzi smagus keramikas vai
stikla šķīvjus, kas dažādās aktivitātēs arī varētu “beigt savu
dzīvi”. Tādos gadījumos, pirmkārt, jāgādā, lai pats ēdiens būtu pēc
iespējas vienkāršāks, vieglāk pārvietojams un ēdams. Iespējams,
grozs ar augļiem vai uzkodu kaste var būt labs risinājums. Taču, ja
skaidrs, ka uz kaut kā cienastu vajadzēs salikt, labāk izvēlēties
papīra šķīvjus, pieskatot, lai tie nebūtu ar plastmasas
pārklājumu.
* Piknikiem un pārgājieniem ciemiņi var gatavoties, paņemot līdzi
savu bļodiņu un pudeli/krūzi. Ja vienam cilvēkam atnest un nomazgāt
kaudzi trauku ir grūti, tad daudziem izdarīt mazumiņu tik tiešām ir
sīkums. Sīkums, bet patīkami.
Ja vienreizlietojamie trauki tomēr jāpērk...
Aizvien biežāk kā tāds glābiņš no noslīkšanas plastmasā tiek minēta
bioplastmasa, kurai mēdz piedēvēt dažādas brīnumainas īpašības.
Bioplastmasa nozīmē to, ka šī plastmasa radīta no biomasas (šajā
gadījumā – augiem). Bioplastmasas “bio” neko nepasaka par to, cik
videi draudzīgi audzēti konkrētie augi. Iespējams, to ražošana
radījusi lielu negatīvu ietekmi uz vidi. Un šis “bio” neko nepasaka
arī par pārstrādi – varbūt to var pārstrādāt, varbūt nevar.
Uzraksti uz dažiem vienreizlietojamiem traukiem vēsta, ka tie paši
sadalās (biodegradable) vai ir kompostējami
(compostable).
Vienreizlietojamie trauki netiek pārstrādāti – tos apglabā atkritumu poligonā. Apglabāšana ir gana droša, lai nekas nekur neaizplūstu, taču tas ir un paliek tikai atkritumu kalns.
Tomēr tas, ka šķīvis pats sola sadalīties, īsti neko nenozīmē –
svarīgi saprast, cik ilgā laikā un kādos apstākļos (temperatūrā,
mitrumā, spiedienā) tas notiks. Piemēram, ja šķīvis, kas tiešām
spējīgs uz sadalīšanos, nonāk jūrā, šis process notiks salīdzinoši
ātri, kamēr tas atradīsies tuvu ūdens virsmai un to apspīdēs saule.
Bet, kad tas būs nogrimis tumsā un aukstumā, tas vēl tur paliks
ilgi.
Ieteicams uzmanīties arī no oksoplastmasas – tā ir plastmasa, kas
pati sadaloties. Taču nelaime tāda, ka paredzēta vien fiziskā
sadalīšanās. Būtībā tā ir sadrupšana mazos gabaliņos, kas nevis
atrisina problēmu, bet padara to nopietnāku – jo mazāki plastmasas
gabaliņi, jo mazāki dzīvnieki tos var apēst. Tā sadalīšanās, ko mēs
gribētu redzēt, ir bioloģiskā sadalīšanās, kurai talkā nāk dažādas
baktērijas un sēnes, kas tik ilgi plosa objektu, līdz pāri paliek
CO2 un ūdens, ko atkal var uzņemt augi vai citas dzīvas
būtnes.
Dažs vēl varētu ķerties pie pēdējā salmiņa – papīra traukiem! Taču
arī te jābūt uzmanīgiem, jo liela daļa to ar plānu plastmasas
pārklājumu, kas gādā par to, lai trauks nesamirktu pie pirmajām
ūdens pilēm. Ir, ir arī daži šķīvji bez plastmasas pārklājuma,
kurus varbūt varētu kronēt ar mazākā ļaunuma kroni. Tomēr
jāatceras, ka atkritumi ir tikai viena daļa no produkta radītās
ietekmes uz vidi. Jādomā, kā tas vispār tiek radīts. Tiek izmantota
koksne, kuru varētu lietot kaut kam jēdzīgākam un daudzkārt
lietojamam, nepieciešama enerģija, varbūt vēl kaut kas. Tas viss
atstāj negatīvu ietekmi uz vidi. Un varbūt, ja plānots gala
produktu izmantot vienu reizi un tad to izmest ārā, labāk padomāt
vēlreiz un atvērt savu trauku skapi.
Sadalīšanās, ko mēs gribētu redzēt, ir bioloģiskā sadalīšanās,
kurai talkā nāk dažādas baktērijas un sēnes, kas tik ilgi plosa
objektu, līdz pāri paliek CO2 un ūdens, ko atkal var uzņemt augi
vai citas dzīvas būtnes.