No galda pazudīs pat ātrāk par frī un nagetiem! Eksperte iesaka veselīgas alternatīvas mazā gaviļnieka svētku galdam
“Plānojot svētkus, vecāki mēdz aizrauties ar svinību vietas dekorēšanu, skaistiem ielūgumiem un izklaižu plāniem, mazāk uzmanības pievēršot tam, ko cels galdā. Nereti ēdiens tiek iegādāts pēdējā brīdī, un tās mēdz būt tādas standarta uzkodas kā čipsi, frī kartupeļi, nageti un saldināti dzērieni ar domu, ka tos jau gan ēd visi,” novērojusi uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.
Aprakstīto principu svētku ēdienkartes plānošanā viņa iesaka nomainīt pret citu, bērna veselībai draudzīgāku un izsaka prieku, ka arvien vairāk vecāku pievērš uzmanību veselīgam svētku galdam.
- Dārzeņi ar mērci. Jārūpējas, lai uz galda vienmēr ir dārzeņi – ķirštomāti, sagriezti burkāni, paprikas strēmeles, puķkāpostu gabaliņi, selerijas stienīši un citi. Dārzeņus var pasniegt ar jogurta mērci vai humusu (humusa recepti skati ŠEIT!).
- Augļu plate. Vislabāk, ja dārzeņi ir pasniegti tā, lai tos var paņemt rokās – ja tie ir sagriezti, tad nesamaisīt kopā. Piemēram, daiviņās sadalīti mandarīni, mini ķekariņos sadalītas vīnogas, sagriezti āboli, bumbieri, melones un citi.
- Olbaltumvielas saturošas uzkodas. Ballītēs bērni kustas un skrien, tāpēc vajadzīgas arī sātu sniedzošas uzkodas. Var sagatavot maizītes vai vrapu ar gaļu vai olu, zemesriekstu sviestu vai svaigu sieru. “Pēdējā laikā popularitāti guvuši arī turku zirņi – grauzdēti kopā ar dažādām garšvielām. Uzkoda sātīga, bagāta ar olbaltumvielām un šķiedrvielām,” atklāj Olga Ļubina.
- Rieksti. Kā spēku dodoša uzkoda var kalpot arī dažādi rieksti vai riekstu, sēklu cepumi vai kraukšķi. Kā pagatavot riekstu un žāvētu augļu batoniņus un konfektes mājās, lasi ŠEIT.
- Popkorns ar pašu pievienotām garšvielām. Popkorns ir uzkoda, kas satur daudz šķiedrvielu, olbaltumvielu, un to kopējā enerģētiskā vērtībā ir ap 375 kcal, kas ir krietni mazāk nekā čipsiem vai citām sāļām uzkodām.
“Lieliski, ja bērniem paredzētās uzkodas ērti var paņemt rokās un apēst bez ilgstošas sēdēšanas pie galda – ballītē bērnam tam nav laika!” teic uztura speciāliste. Vienlaikus viņa atgādina par drošību: uzmanīt, lai bērni neskrien ar pilnu muti.
Turku zirņu kraukšķi
Sastāvdaļas
- 400 g turku zirņu
- 1–2 ēdamk. olīveļļas
- Sāls, kūpināta paprika un malti pipari pēc garšas
Gatavošana
Novārītus turku zirņus nosusina, liek uz cepamā papīra, pievieno garšvielas, olīveļļu un cep cepeškrāsnī 180–200 grādos aptuveni 20–25 minūtes.
Pankūku uzkoda ar kivi un zemesriekstu sviestu
Sastāvdaļas
- 3 olas
- 3 ēdamk. miltu
- 2 ēdamk. cukura
- 4 ēdamk. zemesriekstu sviesta
- 2–3 kivi
- 1 tējk. vaniļas cukura
- Šķipsniņa sāls
- Eļļa cepšanai
Gatavošana
- Olu dzeltenumus atdala no baltuma, baltumus sakuļ stingrās putās.
- Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļu, līdz masa paliek gaiši dzeltena.
- Olu dzeltenumā iemaisa miltus, iecilā olu baltumus.
- Sakarsētā eļļā uz pannas uzcep mazas pankūciņas aptuveni 5 cm diametrā.
- Uz pankūkas uzsmērē zemesriekstu sviestu, uzliek virsū vēl vienu pankūciņu un dekorē ar kivi.