7 apzīmējumi, kas jāzina tūristam, lai neapjuktu ēdināšanas labirintos
Ceļojuma neatņemama sastāvdaļas ir katras valsts tradicionālās virtuves baudīšana, turklāt garšu ceļojums bieži vien sākas jau viesnīcā. Ja tava profesija nav saistīta ar tūrisma nozari vai ceļojumā dodies pirmo reizi, dažādas abreviatūras var būt visai mulsinošas. Te plašāks skaidrojums SC, BB, HB un citiem burtu salikumiem, kas skaidro ēdināšanas plašās iespējas viesnīcās un naktsmītnēs.
SC – Self Catering
Ēdināšana nav iekļauta naktsmītnes cenā, taču viesiem ir pieejama
virtuves tehnika, lai maltīti sev varētu pagatavot paši.
Pateicoties zemajām izmaksām, šis ēdināšanas veids ir populārs
budžeta ceļotājiem. Savukārt iespēju gatavot pašiem par labu
atzinušas ģimenes ar mazuļiem, kā arī tie, kas mīl iegādāties
sezonālos produktus, piemēram, konkrētajā valstī pieejamos augļus
un dārzeņus, vai iegādāties jūras veltes zvejnieku ciematiņos un
gatavot paši.
RO – Room Only
Ēdināšana nav iekļauta naktsmītnes cenā, taču to iespējams saņemt
par papildus maksu. Atkarībā no viesnīcas specifikas, apkalpošana
numuros var būt neierobežota laika - 24 stundas diennaktī vai
ierobežota laika, pieskaņota restorāna darba laikam. Ēdienu uz
numuriņu iespējams pasūtīt telefoniski vai mutvārdos un pasūtītais
ēdiens uz numuru tiek nogādāts uz paplātēm vai speciāliem ratiņiem.
Piemērota izvēle steidzīgiem biznesa ceļotājiem un tiem, kuri vēlas
būt brīvi laika plānošanā, savu ēdienreižu laikā un izvēlē.
BB – Bed & Breakfast
Brokastis ir vienīgā maltīte, kas iekļauta naktsmītnes cenā. Citas
ēdienreizes parasti iespējams pasūtīt par papildus samaksu.
Visvairāk izplatītais ēdināšanas veids, kurš gan atšķiras dažādos
reģionos. Visizplatītākie brokastu veidi ir kontinentālās, franču,
angļu vai amerikāņu brokastis. Āzijas zemēs atradīsiet arī japāņu,
ķīniešu u.c. brokastis.
“Naktsmītnes cenā iekļautas brokastis izvēlas dažādi ceļotāji – gan
tie, kuri dodas darījumu braucienos, gan tūristi, kuriem paredzētas
plašākas ekskursiju programmas un jau iepriekš zinām, ka citas
ēdienreizes tik ieturētas ārpus viesnīcas vai pat citā pilsētā.
Bieži vien šī ir laba izvēle arī tiem, kas zina, ka pusdienās un
vakariņās vēlēsies atrast autentiskus restorānus vai vietas, kurās
pasniedz tradicionālos ēdienus,” stāsta “Latvia Tours” Atpūtas
sektora vadītāja Inga Freiberga.
HB – Half Board
Jāņem vērā, ka brokastis un vakariņas bieži vien tiek dēvētas par
“puspansiju” un pārsvarā šādu ēdināšanu piedāvā kūrortos. Šajā
gadījumā brokastis un vakariņas jau ir iekļautas naktsmītnes cenā.
Jāņem vērā, ka pie vakariņām par dzērieniem ir jānorēķinās
papildus. Šī izvēle ir ļoti piemērota tūristiem, kuri vēlas brīvi
plānot savu laiku pa dienu, bet jau laikus paredz, ka rīta un
vakara puse tiks pavadīta viesnīcā.
FB – Full Board
To mēdz saukt arī par “pilnu pansiju”. Brokastis, pusdienas un
vakariņas uzturēšanās laikā būs iekļautas naktsmītnes cenā. Šis ir
piemērots variants viesiem, kuri neplāno laiku pavadīt ārpus
viesnīcas. Bieži vien tas ir arī ērtākais variants, ceļojot kopā ar
bērniem. Jāņem vērā, ka par dzērieniem ir jānorēķinās papildus.
AI – All Inclusive
“Viss iekļauts” parasti nozīmē to, ka visas ēdienreizes (zviedru
jeb bufetes galds) un vietējā ražojuma dzērieni (bezalkoholiskie un
alkoholiskie) ir iekļauti cenā. Atkarībā no viesnīcas kategorijas
viesis var tikt palutināts ar papildus ēdināšanu (otrās brokastis,
launags, vēlās vakariņas, vieglas uzkodas, grils vai picērija
viesnīcas bāros u.tml.). Šis ir ļoti populārs ēdināšanas tips
kūrortos un ir piemērots bezrūpīgas atpūtas cienītājiem.
UAI – Ultra All Inclusive
Brokastis, vēlās brokastis, pusdienas, launags un vakariņas
(zviedru jeb bufetes galds) iekļautas naktsmītnes cenā. Pienācīga
saldumu, desertu, dažādu uzkodu izvēle, tāpat arī plašs vietējo un
importēto dzērienu klāsts. Lielākā daļa viesnīcu, kurās pieejama
“Ultra All Inclusive” sistēma, saviem viesiem piedāvā jau
cenā iekļautus a la carte restorānus ar dažādu pasaules valstu
virtuvēm. Restorānos viesiem iespējams izvēlēties ēdienu no
ēdienkartes un galvenokārt ēdiens tiek sagatavots virtuvē un
pasniegts individuālās porcijās uz šķīvjiem. Šis variants
apmierināts prasīgākos un izvēlīgākos ceļotājus ar augstiem
standartiem.
Raksts publicēts sadarbībā ar tūrisma aģentūru “Latvia Tours”