TOP5 pasaules kulinārie festivāli šī gada otrajā pusē
Kulinārais mantojums būtiski atšķir valstis un tautas. Tie, kas mīl baudīt visdažādāko valstu virtuves vai labprāt gatavot paši, zina, ka vietējās kulinārijas mākslas iepazīšana ir viens no labākajiem veidiem kā izgaršot arī konkrētās valsts tradīcijas un mentalitāti.
Viens no lielākajiem aviobiļešu rezervēšanas interneta veikaliem "Lidot.lv" apkopojis piecus grandiozus gastronomijas festivālus pasaulē, ko īsti gurmāni vēl līdz gada beigām var paspēt apmeklēt.
La Tomatina (Bunjola, Spānija)
Pasaules slavenākās tomātu cīņas laikā Spānijas pilsētas Bunjolas
ielās valda visatļautība un ēdienu kari. Kravas automobiļi uz
pilsētu atgādā vairāk nekā 130,000 kilogramus sulīgu tomātu un ap
30 000 dalībnieku atgriežas teju viduslaikos. Drošības dēļ šajā
visai nekontrolētajā cīņā tomēr ieviesti daži noteiktumi, piemēram,
tomāti pirms mešanas obligāti jāsaspiež, citi pārtikas produkti
nedrīkst būt izmantoti, festivāla dalībniekiem jābūt apģērbtiem un
jādod ceļš kravas automašīnām, kas piegādā sārtos un sulīgos
“ieročus”.
Norises laiks: 31.-25.augusts
Napoli Pizza Village (Neapole, Itālija)
Itālijā pica ir tradīcija, māksla un stāsts par ģimeni. Ik gadu
septembrī par to var pārliecināties Neapolē. Uz nedēļu pilsēta
kļūst par mājvietu vairāk nekā 500 000 picas mīļotāju, kur šīs
nedēļas laikā notiesā pat 100 000 dažādu veidu un izmēru picas.
Labākās Neapoles picērijas piedāvā 50 vēsturiskas picu receptes un
pirmajās festivāla dienās apmeklētājiem ir iespēja vērot pasaules
čempionātu picu pagatavošanā, uz kuru ierodas picu meistari no
visas Itālijas. Festivāla viesi var uzzināt picas gatavošanas
vēsturi, iegūt labākās receptes, apmeklēt meistarklases un,
protams, nogaršot visa veida gardākās picas, baudot neaprakstāmo
Neapoles līča pakāji.
Norises laiks: 6.-11.septembris
Galway Oyster Festival (Golveja, Īrija)
Senās ostas pilsētā Govejā, Īrijas rietumu piekrastē, ik gadu
notiek Golvejas austeru un jūras velšu festivāls, kas ir senākais
austeru festivāls pasaulē un otrs internacionāli pazīstamākais
festivāls Īrijā aiz Svētā Patrika dienas. Interesantais festivāls
ir veltīts Eiropas plakanajai austerei (Ostrea edulis). Festivāls
norisinās septembra beigās, tādējādi atzīmējot bagātīgo austeru
ievākšanas laiku (no septembra līdz aprīlim). Interesanti, ka
festivāls tiek atklāts tikai tad, kad pilsētas mērs ir nogaršojis
sezonas pirmo austeri. Desmitiem tūkstošu sulīgo delikatešu -
molusku tiek apēsti Guinness austeru ceļā, uz kura aptuveni 30
krodziņi katram melnā Guinness alus pintes pircējam uzsauc jūras
velšu plati.
Norises laiks: 23.-25.septembris
New York City Wine and Food Festival (Ņujorka,
ASV)
Katru rudeni četras dienas Ņujorkā pulcē kulinārijas gigantus,
slavenību šefpavārus, vīndarus un citus ar garšu pasauli saistītus
grandus, lai ēstu, dzertu un izbeigtu badu pasaulē. Dzirdot vārdu
salikumu “pārtikas festivāls”, pirmās asociācijas ir lielas vīna
glāzes, daudz ēdiena un tas viss gandrīz par velti. Taču nē, šis ir
bagāto un priviliģēto festivāls un līdz ar to nāk iespaidīga cenas
zīme. Patiesībā 100% festivāla ienākumi virs viena miljona dolāru
nonāk labdarībai un tieši tā ir festivāla būtība – ēst, dzert un
izbeigt badu.
Festivālā pieejamas neskaitāmas meistarklases un semināri, turklāt
šogad iespējams apmeklēt kūku dekorēšanas meistarklasi pie Martas
Stjuartes. Dažādas radošās darbnīcas, vīna baudīšanas māksla,
izēšanās un iedzeršana pie pasaules klases šefpavāriem un
bārmeņiem.
Norises laiks: 13.-16.oktobris
LOPBURI MONKEY BANQUET (Lopburi, Taizeme)
Taizemes vidienē Lopburi provinces galvaspilsētā, aptuveni 150
kilometrus uz ziemeļiem no Bangkokas, novembra pēdējā svētdiena ir
rezervēta Lopburi Pērtiķu banketam. Tiesa gan pašiem par banketa
gardumiem var nākties pacīnīties. Visskaļākās pasaules viesības
notiek par godu šiem garastu makakiem, kuri ir integrēti vietējā
sabiedrībā, neraugoties uz viņu tieksmi uz kabatu zādzībām. Lopburi
Pērtiķu mielasta festivāls ir plašs pilsētas mēroga festivāls, kurā
vietējie iedzīvotāji piedāvā greznu svētku mielastu 3000 makaku
pērtiķiem. Pasākums notiek “San Phra Kan” un “Phra Prang Sam Yot”
svētnīcās, kur vairāk nekā 10000 cilvēku ierodas skatīties, kā
pērtiķi mielojas. Lai saprastu, cik svarīgs ir šis mielasts,
vispirms jāizprot pērtiķu loma Lopburi kultūrā. Šie primāti ir
sabiedrības daļa, kam pilsētā ir brīva vaļa un iespēja iekļūt
sabiedriskās ēkās un šķērsot ceļus, tāpat kā jebkuram citam
pilsonim. Tie gan mēdz būt par traucēkli, zogot kā no vietējiem
iedzīvotājiem, tā tūristiem, turklāt kopumā ir visai ļauni un
agresīvi. Taču pilsētniekiem ir stingra pārliecība, ka tie nes
laimi un veiksmi, tādēļ tiek uzskatīts, ka pērtiķu pabarošana nes
veiksmi un labklājību.
Norises laiks: 27.novembris