Trīs maršruti Latvijas iepazīšana pa maizes, sidra un meža ceļiem
Kamēr ceļojumi ārpus Latvijas šobrīd saistīti ar risku savai un līdzcilvēku veselībai, alternatīvai lauku tūrisma uzņēmēji tepat Latvijā piedāvā jaunumus marta brīvdienām, pavasara un vasaras ceļojumu sezonai.
Brīvdienām ārpus pilsētām, Latvijas laukos, šobrīd ir vairākas priekšrocības – droša un mierīga vide, nošķirtība no masu pasākumiem un sabiedriskām vietām, silts un pavasarīgs laiks, iespēja aktīvi atpūsties dabā, baudīt kvalitatīvu ēdienu un svinēt dzīvi ar dzirkstošiem dzērieniem. Nenoliedzami, ir arī gandarījuma sajūta, atbalstot savējos – mūsu pašu Latvijas lauku tūrisma uzņēmējus, kuri strādā visu gadu, ne tikai vasaras tūrisma sezonā.
Sidra ceļš
Iniciatīva Sidra ceļa veidošanai Latvijā radusies ’’Lauku
ceļotājam” un sešiem sidra darītājiem – savas lietas
entuziastiem. Ābolu audzēšana ir viena no lielākajām
augļkopības nozarēm Latvijā, un šeit sastopamie āboli ir zināmi kā
augstas kvalitātes un ļoti aromātiski, un tas izceļ Latvijā ražota
sidra garšu. Jau šobrīd apmeklējumus ražotnēs un sidra ābeļdārzos,
kā arī degustācijas piedāvā Sidra ceļa iniciatori - Abavas vīna
darītava, Tālavas sidrs, Sidra darītava Abuls, Mr. Plūme sidra
darītava, Naukšēnu vīna darītava, alus un sidra darītava „Turkalnes
muižas klēts”. Drīzumā būs pieejama arī Sidra ceļa brošūra un
karte, kas palīdzēs atrast sidra ražotājus, krodziņus, viesu mājas
visā Latvijā, kas ražo vai ceļ galdā īsto Latvijas ābolu sidru un
gaida ciemos. Sidra ceļa informācija jau tagad pieejama –
darītavas, krodziņi, viesu mājas, kur baudīt un iepazīt īsto
Latvijas abolu sidru: celotajs.lv/sidracels.
Rudzu ceļš
Šis ir stāsts par rudzu graudu – latviskās identitātes nesēju no
seniem laikiem līdz mūsdienām. Šodien mums ir zināmas daudzas
vērtīgas rudzu īpašības, kas iedvesmo tos vairāk lietot uzturā,
izmēģinot un radot jaunas receptes – no putrām un pankūkām līdz
piparkūkām un diedzētiem graudiem. Joprojām arī cepam rudzu maizi
pēc sentēvu tradīcijām, jo tā mums garšo un dod spēku, to ņemam
līdzi kā ceļamaizi un vedam kā ciemakukuli. Maizi latvieši liek
galdā ikvienā ēdienreizē, tā ir neiztrūkstoša piedeva pie zupas,
tomēr krodziņos maizi parasti atnes bez pasūtīšanas arī pie
pamatēdiena. „Rudzu ceļš” aicina pie saimniekiem, kuri cep rudzu
maizi pēc tradicionālām receptēm. Saimnieki apmeklētājiem rāda, kā
top maize, piedāvā maizes cepšanas meistarklases, degustācijas, ceļ
galdā garšīgus un veselīgus ēdienus no rupjmaizes vai rudzu
miltiem, iepazīstina ar latviešu tradīcijām, kas saistās ar rudziem
un maizi. Rudzu ceļa iniciatori kopā ar “Lauku ceļotāju” ir lauku
sēta „Caunītes”, Āraišu vējdzirnavas, maiznīca „Dzīles", Jūrkalnes
„Bērziņi”, kafejnīca „Kukaburra”, zirgu sēta „Klajumi".
Kopumā Rudzu ceļš vienos ap simts dalībniekiem, kuri gaida viesus.
Rudzu ceļa informācija: celotajs.lv/rudzucels
Mežtaka
Mežtaka ir garās distances pārgājienu maršruts, kas iekļauta
Eiropas garās distances pārgājienu maršrutā E11 un ~1060 km
garumā pa marķētām takām jau šovasar vedīs cauri skaistākajiem
mežiem Latvijā un Igaunijā no Rīgas līdz pat Tallinai. Mežtaka ir
sadalīta astoņos reģionos ar atšķirīgām ainavām, reljefu, dabas
vērtībām un gājiena pieredzi un 50 1-2 dienu posmos. Ir izdota
Mežtakas pārgājienu maršruta brošūra un pārskata karte. Lai vasarā
Mežtaka būtu gatava uzņemt gājējus, turpinās darbs pie mājas lapas
un ceļveža, kur būs detalizēti aprakstīts katrs maršruta posms un
diena, kā arī pavasarī / vasaras sākumā notiks Mežtakas marķēšana.
Informācijai par Mežtakas pārgājienu maršrutu sekojiet Facebook.com/meztaka, brošūra pdf
lejupielādējama https://www.celotajs.lv/lv/p/files/foresttrail_brochure.