Drošas piknikošanas ieteikumi, atpūšoties kopā ar ģimeni

Vasara ir īstais laiks, kad pavadīt laiku kopā ar ģimeni ārpus mājas. Ja atpūta pie dabas tiek apvienota ar līdzpaņemtām maltītēm, atceries par drošības noteikumiem. 

Centies ņemt līdzi tikai nepieciešamo pārtikas daudzumu. Vienam cilvēkam tie ir apmēram 250 grami gaļas un 400 grami piedevu.

FOTO: Shutterstock.com

Centies ņemt līdzi tikai nepieciešamo pārtikas daudzumu. Vienam cilvēkam tie ir apmēram 250 grami gaļas un 400 grami piedevu.

 

1. Vienmēr tīras rokas, mazgāti augļi un dārzeņi!
Higiēna ir ne tikai vecāku ieaudzināts tikums, bet arī cieņa pret apkārtējiem. Pirms ēšanas vienmēr pārliecinies par savu roku, darba instrumentu un virsmu tīrību. Tāpat parūpējies, lai mašīnā glabājas mitrās salvetes, roku dezinfekcijas līdzeklis vai tīrs dzeramais ūdens. Tā vienmēr būsi gatavs neparedzētām situācijām. 

Atceries, ka arī augļi un dārzeņi pirms ēšanas ir jāmazgā, jo uz to virsmas atrodas mikroorganismi. Arī tie, kuru mizu neēd vai nomizo, jo griešanas laikā mikroorganismi var skart augļu iekšpusi un izraisīt nepatīkamas sekas.

 

2. Izvēlies piknikam piemērotus produktus!
Ja ieplānota gaļas gatavošana, atceries, ka to, tāpat kā jebkuru citu olbaltumvielu produktu, nevajadzētu siltumā uzglabāt ilgāk par divām stundām. Gaļas marinēšanai labi izmantot kādu skābi saturošu produktu, piemēram, citronu vai etiķi, jo tas kavē mikroorganismu attīstību. Grilējot un cepot gaļu, būtu jāpārliecinās, lai temperatūra sasniedz +75° C, kas iznīcinās visas bīstamās baktērijas. Bet tā kā termometrs šādām vajadzībām reti kad ir pa rokai, būtiski ievērot:

  • gaļu cepšanai vajadzētu sagriezt mazākos gabalos, lai tās vidējos slāņos pēc iespējas ātrāk tiku sasniegta vajadzīgā temperatūra.
  • cepšana būs efektīvāka, ja izmantosiet metāla iesmus, jo tie sakarstot nodrošinās gaļas izcepšanos arī iekšienē.

Tāpat karstā laikā kūkas ar krēma vai biezpiena pildījumu aizstāj ar cepumiem, riekstiem vai vafeļu torti, savukārt salātiem krējuma vai majonēzes vietā izvēlies, piemēram, augu eļļu.

 

Reklāma
Reklāma

3. Nepārspīlē ar ēdiena daudzumu!
Centies ņemt līdzi tikai nepieciešamo pārtikas daudzumu. Vienam cilvēkam tie ir apmēram 250 grami gaļas un 400 grami piedevu. Mikroorganismi vairojas temperatūras diapazonā no +4 līdz + 63°C un vislabāk jūtas +37°C, tāpēc karsts ēdiens visu piknika laiku jāuzglabā virs šīs temperatūras, bet auksts – zem. Ja neesi pārliecināts, ka šādus apstākļus varēsi nodrošināt, parūpējies, lai ēdiens tiek apēsts vienā reizē. Ne vienmēr būs jūtams, ka ar maltīti kaut kas nav kārtībā, tomēr tas nemazina iespēju, ka mikroorganismi jau ir savairojušies.

 

4. Uzglabāšanai ir nozīme!
Laba alternatīva autobraucējiem ir aukstumsoma, taču arī tās lietošanā jāievēro pāris būtiskas lietas. Vienmēr centies jēlu gaļu un marinējumus glabāt somas apakšā, lai šķidrums netecētu pāri citiem ēdieniem, savukārt produktus, kam gribi piekļūt biežāk, liec citā somā. Regulāra somas atvēršana veicina tās ātrāku sasilšanu. Tāpat atceries, ja mašīnā ir kondicionieris, glabā somu salonā, tādējādi tā vēsumā būs ilgāk.

 

5. Ja šaubies, nelieto!
Ja pārtikas produkts ir mainījis krāsu, konsistenci vai ieguvis dīvainu smaku, labāk neriskēt un produktu izmest. Būtiski to atcerēties vecākiem, kuru kompānijā ir bērni, kas produktu bojājumu vizuālajām pazīmēm var nepievērst uzmanību.

Ievērojot visus drošas piknikošanas padomus, nedrīkst aizmirst arī par atkritumu savākšanu. Noderēs, ja mašīnā tiks glabāts lieks atkritumu vai iepirkšanās maiss. Tā nodrošināsi, ka arī citi pēc jūsu apmeklējuma varēs atpūsties tīrā un patīkamā vidē.


Raksts publicēts sadarbībā ar Statoil vides, veselības un drošības departamentu.