Kāpēc 1. jūnijā atzīmē Starptautisko bērnu aizsardzības dienu un kā to atzīmēt savā ģimenē

Starptautiskā bērnu aizsardzības diena ir nozīmīga svētku diena daudzās valstīs, tai skaitā, arī Latvijā. Tā ir diena, kuru atzīmējot, mēs ne tikai izrādām cieņu un rūpes par bērniem, bet arī stiprinām savu apņemšanos veidot taisnīgāku, drošāku un laimīgāku sabiedrību visiem, arī pašiem mazākajiem. Un tā ir diena, kad savam bērnam pateikt īpašu paldies.
Sarīkojiet 1.jūnijā ģimeniskus svētkus, kaut svētku brokastis! Par godu Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, par to, ka noslēdzies mācību gads un par to, ka jums ir bērni, aicina vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

FOTO: Artūrs Ķipsts

"Sarīkojiet 1.jūnijā ģimeniskus svētkus, kaut svētku brokastis! Par godu Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, par to, ka noslēdzies mācību gads un par to, ka jums ir bērni," aicina vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa.

5 svarīgi iemesli, kāpēc atzīmējama Starptautiskā bērnu aizsardzības diena

 

1. Bērnu tiesību aizsardzība un izglītošana

Šī diena ir lieliska iespēja izglītot sabiedrību par bērnu tiesībām, viņu vajadzībām un aizsardzību. Tas veicina izpratni par to, kādas tiesības ir bērniem un kā mēs varam nodrošināt, lai tās tiktu ievērotas. Tā ir diena, kad akcentēt: mums katram ir jārūpējas un jāsargā ne tikai savi bērni, bet visi bērni, kas ir mums apkārt. 

 

2. Sociālā taisnīguma veicināšana

Atzīmējot šo dienu, vēršama uzmanība uz sociālajām problēmām, ar kurām bērni saskaras, piemēram, vardarbību, nabadzību un diskrimināciju. Tas palīdz veicināt izmaiņas politikas veidošanā un sabiedrības attieksmē, lai radītu drošāku un taisnīgāku vidi bērniem.

 

3. Bērnu labklājības uzlabošana

Šīs dienas aktivitātes un pasākumi pasaulē bieži vien ietver ziedojumu vākšanu un atbalsta sniegšanu bērniem un ģimenēm, kas atrodas grūtībās. Tas tieši uzlabo bērnu dzīves kvalitāti un nodrošina viņiem nepieciešamos resursus un atbalstu. Bērnu aizsardzības dienas svinēšana ir arī iespēja sabiedrībai apvienoties kopīga mērķa vārdā.

Reklāma
Reklāma

 

4. Uzmanības pievēršana nākotnei

Investējot bērnu aizsardzībā un labklājībā, mēs rūpējamies par nākotni. Veseli, izglītoti un laimīgi bērni ir nākotnes sabiedrības pamats. Atzīmējot Starptautisko bērnu aizsardzības dienu, mēs apliecinām savu apņemšanos veidot labāku pasauli nākamajām paaudzēm.

 

5. Pateikt savam bērnam īpašu paldies

Šajā dienā aicinu saviem bērniem pateikt īpašu paldies un izstāstīt, kāpēc viņi ir tik svarīgi, ko dzīvē tev kā vecākam ir iemācījuši, kā tavu dzīvi darījuši skaistāku. Ir vērts izstāstīt arī, ka 1.jūnijs ir ne vien skolas brīvlaika sākums, bet arī Starptautiskā bērnu aizsardzības diena, paskaidrojot tās nozīmi un ka senāk par bērnu tiesībām runāja ļoti maz. Sarīkojiet šajā dienā ģimeniskus svētkus, kaut svētku brokastis! Par godu Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai, par to, ka noslēdzies mācību gads un par to, ka jums ir bērni. 
Aicinu apmeklēt arī ikgadējo Bērnu dienas festivālu, ko rīkojam mēs, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”; Bērnu dienas festivāla programmu skati ŠEIT.

 

Kas ir Starptautiskā bērnu aizsardzības diena

Starptautisko bērnu aizsardzības dienu pasludināja 1. jūnijā, 1925. gadā Pasaules bērnu labklājības konference Ženēvā, Šveicē.  Tātad gandrīz pirms 100 gadiem. Šo dienu pasaulē parasti atzīmē, akcentējot bērnu tiesības un labklājību, kā arī dažādiem pasākumiem, kas saistīti vai veltīti bērniem. 
Līdzīgs pasākums ir Vispārējā bērnu diena, kas notiek 20. novembrī. To 1954. gadā izveidoja Apvienoto Nāciju Organizācija, lai pieminētu ANO Ģenerālās asamblejas 1959. gada 20. novembrī pieņemto deklarāciju par bērna tiesībām. Dažās valstīs tā ir pat Bērnu nedēļa, nevis Bērnu diena.

Saistītie raksti