12 idejas, kā ģimenei kopā atzīmēt mācību gada sākumu. Iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa

Uzcept kūku, sarīkot sarunu vakaru, uzrakstīt vēlmju sarakstu jaunajam mācību gadam, iziet pastaigā un apēst saldējumu – Zinību diena jeb 1. septembris ģimenē ir jāsvin. “Pat tad, ja vecākiem tas pienācis ar rūpju pilnām domām, tās jāaizgaiņā prom; šī ir svētku diena – arī tad, ja bērns vairs nemācās pirmajā klasē,” saka vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja, “Rimi Bērniem” eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa piedāvā 11 idejas, kā ģimenē atzīmēt mācību gada sākumu.
Sastādiet ar bērniem mērķu sarakstu mācību gadam! “Man 1. septembris sajūtās līdzinās Jaunajam gadam, tāpēc mēdzu apdomāt: ko no jaunās sezonas sagaidu? Ko es pati jaunu varētu apgūt?” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Sastādiet ar bērniem mērķu sarakstu mācību gadam! “Man 1. septembris sajūtās līdzinās Jaunajam gadam, tāpēc mēdzu apdomāt: ko no jaunās sezonas sagaidu? Ko es pati jaunu varētu apgūt?” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.

“Kopīga mācību gada sākuma svinēšana izglītības procesu bērna acīs padara svarīgu un nozīmīgu. Šī svinēšana var būt pavisam vienkārša un neprasīt finanses – vien atrast laiku, kad kaut ko paveikt kopā. Piemēram, ieturēt kopīgas svinīgas brokastis vai vakariņas,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Ir ļoti būtiski, lai mēs kā vecāki pret skolu un mācībām arvien izturētos pozitīvi – interesējoties, kā bērnam skolā klājas, kā veicas mācībās, kā attiecībās ar skolasbiedriem; ieklausoties, ko bērns mājās par skolu stāsta utt. –, jo izglītība un attieksme pret mācīšanos ļoti lielā mērā ietekmē mūsu bērnu nākotni. Tāpēc mums jārīkojas tā, lai bērni arvien grib mācīties, arī pašizglītoties.” 

 

12 ideja, kā ģimenē atzīmēt mācību gada sākumu 

Pajautā, kā bērns vēlētos pavadīt 1. septembri. Aiziet ar ģimeni kopā uz kino, iedzert burbuļtēju, aizdoties uz parku paskrituļot, uztaisīt kopīgu reel jeb video stāstu, pasūtīt mīļāko picu, uzcept mīļāko kūku?
 

  • Sarīkot ģimenes sarunu vakaru. “Rosini izstāstīt skolas laiku piedzīvojumus! Atklājiet bērnam blēņas, pārdzīvojumus un jautrus notikumus, ko paši esat piedzīvojuši skolas laikā, – bērniem patīk klausīties šādos vecāku stāstos!” pieredzē dalās Inga Akmentiņa-Smildziņa. Sarunu vakaru var papildināt ar galda spēļu spēlēšanu.
  • Sastādīt mērķu sarakstu mācību gadam. “Man 1. septembris sajūtās līdzinās Jaunajam gadam, tāpēc mēdzu apdomāt: ko no jaunās sezonas sagaidu? Ko es pati jaunu varētu apgūt?” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.
  • Aiziet kopā uz teātri. Atkarībā no bērnu vecuma un interesēm var doties uz kādu no lielajiem teātriem, piemēram, Latvijas leļļu teātri, Jauno Rīgas teātri, Dailes teātri vai mazajiem teātriem, piemēram, Kvadrifons, Dirty Deal Teatro vai citiem. Vienkopus visu teātru izrāžu kalendāru var skatīt Izrades.lv
  • Aiziet uz kino. Šobrīd kinoteātros sāk izrādīt Latvijas animācijas filmu “Straume”, tās režisors ir Gints Zilbalodis. “Straume” šī gada Kannu kinofestivālā guva lielus panākumus un atzinību ne vien skatītāju, bet arī kritiķu vērtējumā. P. S. Pievērs uzmanību tam, ka daudzos kinoteātros ir dienas, kad biļetēm ir zemāka cena, kā arī dažviet ir atlaides, uzrādot “3+ ģimenes karti”.

 

Noskaties animācijas filmas “Straume” video!

Reklāma
Reklāma

 

  • Apmeklēt zoodārzu, kurā vēl nav būts. Latvijā darbojas daudzi zoodārzi, un skaisti, ja izvēlaties tādu, kas vēl nav apmeklēts, vien atliek mazliet pameklēt. Latgales zoodārzs, Siguldas zoodārzs, Ķekavas mini zoo, “Safari parks More”, kaziņu ferma “Līcīši”, mini zoo “Dobuļi”, mini zoo “Rančo” – ieskaties Latvia.travel.lv
  • Iziet gaisa takas. Daudzviet Latvijā ir iespēja izstaigāt gaisa takas – tā ir fiziski aktīva, arī mazliet bailīga nodarbe, kas neatstāj vienaldzīgu. Gaisa taku sezona drīz beigsies, tāpēc meklējiet sev tuvākās – lieliski, ja šajā izaicinājumā piedalās arī vecāki!


 

  • Uzcept bērna mīļāko kūku vai citu kārumu. Dažādu gardumu receptes, kuru gatavošanā piedalīties bērniem, meklē Rimiberniem.lv, sadaļā “Svētki” ŠEIT
  • Uztaisīt plānu tematiskām nedēļas nogalēm septembrī. Piemēram, skatu torņu apskates mēnesis, Latvijas piļu mēnesis u. c., kad katru nedēļas nogali attiecīgi uzkāpj kādā skatu tornī vai apskata kādu pili.

 

  • Sarīkot pikniku ar spēlēm – kur katrs ierosina savu brīvdabas spēli un visi tajā iesaistās. Piemēram, kāds var rosināt ķerenes vai augstāk par zemi, kāds var izaicināt uz virves vilkšanu vai futbolu. Iesaisties, pat ja pirmajā brīdī gribas noslinkot uz spēli izlaist – kopīgas emocijas ir ko vērtas!
  • Aizdoties kopīgā nesteidzīgā pastaigā – uz kādu no botāniskajiem dārziem (LU Botāniskais dārzs, Salaspils botāniskais dārzs u. c.), gar jūru, uz kādu no parkiem. Vienkārši pabūt kopā nesteidzīgi un dabā.
  • Aizbraukt nelielā ekskursijā uz Lietuvu vai Igauniju. Lai piedzīvotu ceļojuma garšu, nav jāplāno vairāku dienu ceļojums! Arī Lietuvas un Igaunijas pierobežās ir skaistas vietas, ko apmeklēt ģimenei, gūstot jaunus iespaidus. Piemēram, netālu no Latvijas atrodas Šauļi – Lietuvas ceturtā lielākā pilsēta –, un tajā ir senais un iespaidīgais Krustu kalns. Tāpat var izstaigāt Šauļu Botānisko dārzu, apmeklēt “Rūtas” šokolādes muzeju u. c. (skati Visitsiaulai.lv). No Latvijas-Igaunijas robežas tikai 35 minūšu auto brauciena attālumā atrodas Lotes zeme, pavisam tuvu robežai ir arī mīlīgā Veru pilsēta – Veru apriņķī ir daudz apskates objektu, ieskaties Visitvoru.ee
  • Apmeklēt Latvijas Nacionālo bibliotēku. Vai esat bijuši Gaismas pilī? Tajā regulāri notiek arī dažādi pasākumi ģimenēm ar bērniem, piemēram, no 2. septembra ir iespēja piedalīties aktivitātē “Orientēšanās spēle Gaismas pilī”, vairāk uzzini Lnb.lv


Lai jūsu ģimenei miera un panākumu pilns jaunais mācību gads!

Saistītie raksti