Uz Halovīnu gribas izgrebt ķirbi, bet bērns no tiem baidās! Radošas idejas, kā to izdarīt citādāk

Šajā Halovīnā kopā ar bērniem izrotājiet mājokli, izmantojot lielus un mazus, bet galvenais – radoši dekorētus ķirbjus. “Nē, tiem nav obligāti jābūt baisiem – tie var būt mīlīgi, smaidīgi, grezni, mākslinieciski, varbūt mazliet izbiedēti vai pilnīgi citādi. Tādi, kādus nu jūsu ģimenes fantāzijas uzbur,” saka vecāku organizācijas Mammām un Tētiem vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.
Ķirbju dekorēšana sākas ar ideju – ko ar savu ķirbi darīšu? Tikai tad jāizvēlas ķirbis.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ķirbju dekorēšana sākas ar ideju – ko ar savu ķirbi darīšu? Tikai tad jāizvēlas ķirbis.

“Ir bērni, kas baidās no maskām, to skaitā ķirbjiem, kam parādījusies seja. Ir bērni, kas baidās no tumsas, tostarp sveču gaismas un liesmu mestajām ēnām. To noteikti vajag ņemt vērā,” norāda Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Taču tas nenozīmē, ka no bērna svētku saraksta jāizslēdz Halovīns – ja ģimene šos svētkus vēlas svinēt, to var darīt pavisam jaukā veidā. Proti, ķirbjus pārvēršot mākslas darbā.” 

 

Rimi Bērniem eksperte iesaka izmēģināt centrālo Halovīna simbolu – ķirbi –
nevis izgrebt, bet apgleznot vai izrotāt. “Šādā veidā ķirbi pat varēs ilgāk saglabāt, jo izgrebts tas tuvāko dienu laikā ir arī jānotiesā vai būs jāizmet,” piebilst Inga Akmentiņa-Smildziņa.


Ķirbju dekorēšana sākas ar ideju – ko ar savu ķirbi darīšu? Tikai tad jāizvēlas ķirbis. Ja plānots to apgleznot, tam vajadzētu būt ar gludāku virsmu. Ja rotāt, iespējams, ķirbis var būt lielāks un neparastākas formas. Ir lieliski, ja šajā nodarbē iesaista arī ģimenes jaunākos locekļus, ļaujot fantāzijai lidot bez pieaugušo iebildēm un norādījumiem. Aiciniet bērnu izteikt savas idejas ķirbja rotāšanai un izvēlēties savu ķirbīti!

 

Idejas dekorēšanai 

Ja nolemts ķirbjus negrebt, bet rotāt, tad vispirms ieteicams pārskatīt mājās pieejamo materiālu klāstu. “Mēs esam izveidojuši radošo kasti, kurā nonāk pārpalikumi no dāvanu saiņošanas materiāliem un citu svētku dekoriem. Jāteic, ka tālāk aprakstītās ķirbju dekorēšanas idejas pamatā tapušas no tā, ko atradām šajā savā kastē,” stāsta Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Ķirbis uz balli 

Ja uz Halovīna ballīti vēlas doties arī ķirbis, kādu kleitu vilksi tam mugurā un kādas bantes siesi matos?

 

Rozā princesīte

Reklāma
Reklāma

Koši rozā ķirbis? Jā! Un, ja vēl “matos” iesprauž uz balkona ziedošos vēlos rudens ziedus, tad laime pilnīga! P. S. Iesakām izmantot akrila krāsas un ķirbi pirms krāsošanas nomazgāt, nosusināt.

 

Sikspārņu uzbrukums

Ja uz ķirbīša pleciem nolaižas sikspārnis, bez šaubām, ķirbja seju pārņem zināms izbīlis. Kā tu to attēlosi?

 

Pērles un rozes 

Varbūt ķirbis šogad dārzā izaudzis tik varens, ka pelnījis vienu nakti rotāties pērlēs un rozēs?

 

Ķirbis – mākslinieks 

Kā būtu, ja Halovīna vakars pārvēršas par zīmēšanas vakaru? Kad ģimene sasēžas pie kopgalda, lai nesteidzīgā gaisotnē apzīmētu izvēlēto ķirbi savā īpašajā noskaņā.

Saistītie raksti