Kā apēst sasistās Lieldienu olas?
Svētki ir godam nosvētīti — bija gan šūpošanās, gan sejas mazgāšana pret rītiem plūstošā upē, gan neaizmirstamas un varenas olu kaujas! Bet nu seko grūtākais — kā izlietot krāsaino olu kaudzes? Piedāvājam dažas receptes, ko novērtēs pat tie, kuri olas pieēdušies visam atlikušajam gadam!
ZAĻUMU OLAS
Sastāvdaļas:
5 cieti novārītas olas
3 karotes eļļas
citrona sula
2 karotes pētersīļu zaļumu
sāls
pipari
sinepes pēc garšas
Pagatavošana:
Olas pārgriež, izņem dzeltenumu, to sarīvē, pieliek eļļu, sakapātus
zaļumus, sāli, piparus, sinepes pēc garšas, sajauc, iepilda olā,
izgarnē ar zaļumiem un pasniedz.
BRŪNĀS OLAS
Sastāvdaļas:
400 g teļa gaļas
2 cieti novārītas olas
1 svaiga ola
50 g sviesta
100 g rīvmaizes
skābs krējums
sāls
pipari
Pagatavošana:
Vārītu teļa gaļu samaļ, pieliek ar sviestu un krējumu samaisītas
olas, sāli, piparus, labi samīca. Piedod olas formu, apviļā olā un
rīvmaizē, cep bruņas. Klāt dod majonēzes mērci.
AKNU MAIZĪTES AR OLĀM
Sastāvdaļas:
400 g teļa aknu
5—6 cieti vārītas olas
majonēze
sāls
pipari
sinepes pēc garšas
Pagatavošana:
Izsutinātas un smalki sakapātas aknas sajauc ar 2—3 smalki
sakapātām olām, majonēzi, sāli, sinepēm un pipariem, uzsmērē uz
sviestmaizēm, izgarnē ar olu ripiņām un zaļumiem.
OLU PUSĪTES „MAIGUMS”
Sastāvdaļas:
4 cieti vārītas olas
saldais krējums
smalki sakapāti pētersīļu, diļļu un piparmētru zaļumi
majonēze
sāls
svaigi malti pipari
paprika
salātu lapas un tomāti dekorēšanai
Pagatavošana:
Olas pārgriež gareniski uz pusēm. Izņem dzeltenumus, tos saspaida
ar dakšiņu un samaisa ar krējumu, zaļumiem, majonēzi, sāli,
pipariem un paprikas gabaliņiem. Ar tējkaroti maisījumu iepilda
baltumu pusītēs un pārkaisa ar zaļumiem. Salātu lapas noskalo,
nosusina un kārto uz šķīvja. Olas liek uz salātiem un rotā ar
tomātu šķēlītēm.
OLU KOTLETES
Sastāvdaļas:
5 cieti vārītas olas
3 ēdamkarotes mannas
1 ēdamkarote kviešu miltu
Rīvmaize
Sviests
Sāls
pipari
Pagatavošana:
Izvāra mannas biezputru. Silto biezputru samaisa ar sīki sakapātām
olām, pieber nedaudz sāls, piparus un pievieno svaigas olas
dzeltenumu. Visu rūpīgi samaisa. No iegūtās masas veido kotletes,
ko apviļā sakultā olas baltumā, pēc tam rīvmaizē. Cep sakarsētā
sviestā. Ēd ar krējuma mērci un kartupeļiem.
PĒCSVĒTKU OLU SALĀTI
Sastāvdaļas:
5 olas
3 sīpoli
3 konservēti gurķīši
etiķis
majonēze
mārrutki
cukurs
zaļumi
tomāti dekorēšanai
Pagatavošana:
Olas sagriež ripiņās. Sagriež ripiņās arī sīpolus un applaucē
vieglā, siltā etiķūdenī. Tad sīpolus atdzesē un salātu traukā kārto
virs olu ripām. Mazos kubiņos sagriež konservētus gurķīšus un
pārber visam pāri. Visu to pārlej ar mērci, kuras sastāvā ir
majonēze, rīvēti mārrutki, tējkarote galda etiķa un tējkarote
cukura. Rotā ar tomātu ripiņām un zaļumiem.
PILDĪTĀS OLAS AR VISTU
Sastāvdaļas:
10 cieti novārītas olas
200 ml salds krējums
4 skābēti gurķi
300 g vārīta vistas gaļa
svaigi šampinjoni
garšvielas
Pagatavošana:
Olas pārgriež gareniski. Izņem olu dzeltenumus un "groziņus" pilda
ar putota salda krējuma, skābētu gurķu, vārītas vistas gaļas un
svaigu šampinjonu maisījumu.
AUKSTĀ OLU MĒRCE
Sastāvdaļas:
6 lielas cieti vārītas olas
200 g sasmalcināta Rokforas siera
1 tējkarote svaigas citrona sulas
100 g jogurta bez piedevām
3 smalki sasmalcināti sīpoli ar lokiem
Pagatavošana:
Virtuves kombainā vai arī blenderī izveido masu no olām, Rokforas
siera, citronu sulas, jogurta, sāls un pipariem pēc garšas. Pārliek
masu bļodā un piejauc sīpolus. Šī mērce ir lieliska piedeva
liellopu gaļas ēdieniem.
OLAS ZVEJNIEKU GAUMĒ
Sastāvdaļas:
4 cieti vārītas olas
100 g siera
sīpolloki
šprotes
majonēze
sāls
pipari
zaļumi
Pagatavošana:
Olas sagriež uz pusēm, izņemt dzeltenumu un samīca ar dakšu. Tad
pievienot sarīvētu sieru un šprotes, samaisot to visu vienā masā.
Tad pievieno smalki sagrieztus sīpollokus, sāli, piparus, majonēzi,
tad saliek olu baltumos.
Citas lieliskas receptes skati sadaļā Virtuve!
Ja arī tu zini kādu lielisku recepti, iesūti
šeit!