Pupu zupa Pūpolītis un vēl 8 receptes apaļajai Pūpolu svētdienai
Latvieši Pūpolsvētdienā galdā liek apaļus ēdienus — zirņus, pupas un miežu biezputru (ar sviesta actiņu kā saulīti viducī), gavēņa laikam piemērota būs arī zivs un piena produkti, nevis gaļa.
PŪPOLU BIEZPUTRA
Sastāvdaļas:
300 g miežu putraimi vai grūbas
300 g pelēkie zirņi
nedaudz milti
buljons
0,5 l ūdens
žāvēts speķis
sīpols
skābais krējums
sāls
Pagatavošana:
Miežu putraimus vai grūbas noskalo aukstā ūdenī, ieber verdošā ūdeni un vāra 5-10 minūtes, katlam uzliek vāku, samazina siltumu un turpina vārīšanu uz plīts vai cepeškrāsnī 1,5-2 stundas. Vārīšanas laikā nemaisa, lai būtu irdeni. Iepriekšējā vakarā iemērktus pelēkos zirņus noskalo un liek aukstā ūdenī vārīties, līdz mīksti. Izvārītos zirņus iejauc karstajā, irdenajā biezputrā, uzkarsē. Pasniedz ar speķa mērci, kas gatavota no žāvēta speķa un sīpoliem, ar buljonā iejauktiem miltiem un skābo krējumu.
PŪPOLU KLIMPAS
Sastāvdaļas:
200 g piena
200 g ūdens
5 g sviesta
sāls
cukurs
Klimpām:
100g piena
100-120g kviešu miltu
1 ola
sāls
Pagatavošana:
Olu sakuļ ar sāli, pielej pienu, pieber miltus un samaisa, līdz iegūst vienmērīgu masu. Ar karoti veido klimpas, kuras liek verdošā ūdenī, līdz tās paceļas virspusē. Pasniedz ar sviestu, ar krējumu vai zupā.
PIRMPIENA SACEPUMS JEB JAUNPIENA PUDIŅŠ
Sastāvdaļas:
1 l jaunpiena
1 l svaiga piena
200 g rozīņu
200 g cukura
vaniļas sēkliņas
sāls
Pagatavošana:
Jaunpienu ar svaigo pienu salej kopā, pieliek noskalotas rozīnes, pieber cukuru, vaniļas sēkliņas, visu samaisa, salej ar sviestu ieziestā forma, cep karstā krāsnī gaiši dzeltenu. Pasniedz ar pienu un kanēļa cukuru.
APAĻO MURĶEĻU MĒRCE
Sastāvdaļas:
400 g murķeļu
100 g sviesta
1 karote miltu
100 g skāba krējuma
1 karote citrona sulas
2 karotes pētersīļu zaļumu
2—3 gl. buljona
sāls
Pagatavošana:
Notīrītus un nomazgātus murķeļus aplej ar vārošu ūdeni, brīdi patur, izņem no ūdens, smalki sakapā, sakapātus murķeļus sasutina sviestā, pieliek miltus, buljonu, skābu krējumu, citrona sulu un sāli, uzvāra.
JĒRA GAĻAS UN BALTO PUPIŅU SAUTĒJUMS
Sastāvdaļas:
500 g jēra priekšas
500 g balto pupiņu
2 karotes tauku
2 sīpoli
2 karotes miltu
3 karotes tomātu masas
Pagatavošana:
Gaļu sagriež gabaliņos, apviļā miltos, apcep uz pannas brūnu, saliek katliņā, sutina apmēram stundu, tad pieliek izmērcētas pupiņas un sīpolus. Turpina sutināt uz lēnas uguns gatavu. Gatavam pieliek tomātu biezeni un pasniedz.
APAĻAIS BIEZPIENA PLĀCENĪTIS
Sastāvdaļas:
800 g biezpiens
5 olas
2-3 ēd.k. sviesta
2 ēd.k. cukura
1 gl. rozīņu
200 g mannas putraimu
piens pēc vajadzības
Pagatavošana:
Biezpienam pievieno olas, sviestu, cukuru, rozīnes, iekaisa mannu un berž tik ilgi, līdz izzūd pikuči, pa druskai lej klāt pienu tā, lai nebūtu ne biezs, ne šķidrs. Tad ieliek formā, kas ieziesta ar sviestu. Cep cepeškrāsnī brūnu. Var ēst kopā ar ievārījumu.
PIENA ZUPA „VESELS KĀ RUTKS”
Sastāvdaļas:
2 melnie rutki
1 sīpols
1 l piens
sāls
Pagatavošana:
Rutkus nomizo un sarīvē skaidiņās. Masu nedaudz sasāla, ar roku mazliet saspiež lai sasulojas un atstāj uz 10 līdz 15 minūtēm. Tad rutkus nomazgā, pievieno sīki sagrieztu sīpolu un pārlej ar pienu īsi pirms ēšanas. Zupa labi garšo ar karstiem vārītiem kartupeļiem.
PUPU ZUPA „PŪPOLĪTIS”
Sastāvdaļas:
puse cūkas galvas un 2 svaigas vai kūpinātas cūku kājiņas
800 g kaltētas cūku pupas
400 g grūbas
kaltēti vai svaigi pētersīļi un selerijas
sīpoli
ķiploks
sāls
pipari
Pagatavošana:
Pupas iepriekšējā dienā iemērc un izvāra. Sāli pievieno tikai vārīšanas beigās, tad tās izvārās mīkstākas. Pupas vāra atsevišķi no cūkgaļas, citādi zupa būs melna. Gaļu liek aukstā ūdenī, kad ūdens sāk vārīties, ik pa laiku noputo. Kad putu vairs nav, pievieno sīpolus, sāli, piparus, pētersīļus, seleriju, mazliet vēlāk ķiplokus. Aptuveni pēc stundas pieber grūbas. Kad viss gatavs, klāt liek pupas. Zupai jābūt pabiezai.
CŪKU PUPAS GAVĒTĀJU GAUMĒ
Sastāvdaļas:
500 g cūku pupas
sāls
1,5 l rūgušpiens vai kefīrs
Pagatavošana:
Cūku pupas nomazgā, liek verdošā sālsūdenī, vāra kamēr gatavas. Pasniedz ar rūgušpienu vai kefīru.
Par Pūpolsvētdienu lasi arī: