Kā nopirkt kvalitatīvas olas. Padomi, Lieldienas gaidot
Drīz jau klāt Lieldienas! Jau sācies lielais olu pirkšanas un krāsošanas laiks. Kādas olas izvēlēties un kā pārliecināties par to kvalitāti? Noskaidrojam, kādas olas izvēlēties un kuras no tām būtu vispiemērotākās svētku galdam.
Svarīgi, lai mēs iegādātos tādas olas, kas veselībai ir mazāk
kaitīgas un kuru dējējas nav barotas ar neveselīgu pārtiku. Ar olām
vistas, tāpat govis ar pienu, attīra sava organismu – ar tām
„izmetot” ārā vielas, kas nav vajadzīgas. Tā kā aptuveni 90%
kaitīgo vielu cilvēks uzņem ar dzīvnieku izcelsmes produktiem, tad
arī rūpīgi jāseko līdzi tam, kādus produktus mēs lietojam. Žurnāla
„Vides Vēstis” galvenā redaktore Anitra Tooma, piemēram,
izvairās pārtikā lietot to vistu olas, kas barotas ar ģenētiski
modificētu barību.
Kā atrast „laimīgo vistu” olas?
Kā un kur vistas barotas var noteikt pēc marķējuma uz olām,
Kasjauns.lv skaidroja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD)
Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere. Par olu
izcelsmi var uzzināt no pirmā cipara – jo tas mazāks, jo dējējvista
dzīvojusi labvēlīgākos apstākļos:
„Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 – bioloģiskā
ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana
sprostos), bet burti norāda valsts kodu, kurā olas ražotas
(Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais
identifikācijas numurs (piemēram, 1234) un papildus zīmes, kas
identificē dējējvistu ganāmpulka mītni.”
Par apstākļiem, kā vistas tiek turētas, Meistere informē: „PVD
uzraudzībā ir piecas dējējvistu novietnes, kas putnus tur brīvos
apstākļos (marķējumā – 1), divas novietnes, kas dējējvistas tur
kūtīs (marķējumā – 2), sešas novietnes, kas vistas tur sprostos
(marķējumā – 3). Tāpat Latvijā ir 571 nelielas piemājas
saimniecības – reģistrētas kā bioloģiskās lauksaimniecības
uzņēmumi, kas olas ražo nelielos apjomos un realizē tās pārsvarā
vai nu tirgū vai savā saimniecībā (marķējumā – 0).”
Pastāv viedoklis - jo labākos un atbilstošākos apstākļos dzīvnieks turēts, jo pārtikas produkts ir labāks. Taču tas nekādā gadījumā nenozīmē, ka olas, kas nav „laimīgo vistu” olas, būtu kaitīgas patērētāju veselībai.
Izpētīts, ka dējējvistu turēšanas veidi 1 un 0 nodrošina to
fizioloģijai vispiemērotākos apstākļus – vistas jūtas labāk un ir
laimīgākas par citos apstākļos turētajām. Turklāt 0 liecina par to,
ka vistas saņem bioloģiskam ražošanas veidam atbilstošu barību.
Pastāv viedoklis - jo labākos un atbilstošākos apstākļos dzīvnieks
turēts, jo pārtikas produkts ir labāks. Taču tas nekādā gadījumā
nenozīmē, ka olas, kas nav „laimīgo vistu” olas, būtu kaitīgas
patērētāju veselībai. Tas tā nav. Tomēr patērētājiem ir iespēja
izvēlēties tādu pārtiku, kādu tie vēlas.
Ģenētiski modificētā vistu barība
Jāpiebilst, ka rūpnieciski ražotu barības maisījumu sastāvā tiek
izmantoti ģenētiski modificēti produkti – galvenokārt soja. Šāda
barība tiek izmantota visur pasaulē, tai skaitā Latvijā, izņemot
bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumus. Tādēļ, pilnīgi droši, ka
dējējvistas nav barotas ar ģenētiski modificētu (ĢM) barību, varam
būt tikai tajos gadījumos, ja olas marķējuma skaitļu virtene sākas
ar nulli.
„Taču jāpiebilst, ka Eiropas Savienībā drīkst izmantot tikai tādu
dzīvnieku barību, kas satur ES atļautus ĢM produktus. Tas tiek
kontrolēts gan uz ES ārējās robežas, ja dzīvnieku barība tiek
ievesta no trešajām valstīm, gan arī veicot pārbaudes novietnēs,”
uzsver PVD.
Latvijas veikalos varam nopirkt arī citās valstīs ražotās olas.
Tomēr PVD statistikas par to, cik Latvija importē olu, nav. Bet tās
pārsvarā ir no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā, piemēram,
Lietuvas un Polijas. No trešajām jeb ne Eiropas Savienības
dalībvalstīm olas Latvijā ievestas nav.
Jāteic, ka olu čaumalu krāsa neietekmē to kvalitāti, drošumu un nekaitīgumu. Olu čaumalas krāsa ir atkarīga no konkrētās vistas šķirnes.
Olu uzglabāšanas temperatūrai jābūt
nemainīgai
Pērkot un pēc tam uzglabājot olas, uzmanība ir jāpievērš vēl
vairākām lietām: „Noteikti jāskatās uz olu derīguma termiņu,
kā arī iepakošanas centra kodu, olas kvalitātes šķiru, svara šķiru,
uzglabāšanas nosacījumiem uz iepakojuma, dējējvistu turēšanas
metodi. Patērētājam ir tiesības atvērt iepakojumu un
pārliecināties, vai olas nav ieplēstas.
Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā
- istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt
nemainīgai, jo temperatūras svārstības varētu veicināt olu
bojāšanos.
Krāsojot olas, aicinām izmantot vai nu jau ierastos augu valsts
materiālus, piemēram, sīpolu mizas vai arī veikalos nopērkamās,
Lieldienu olu krāsošanai paredzētās, pārtikas krāsvielas. Krāsojot
olas ar tām, jāievēro preces marķējumā norādītā krāsas lietošanas
instrukcija,” uzver Meistere.
Jāpiebilst, ka pircēji, iegādājoties olas Lieldienām, pārsvarā pērk
baltās, jo tās ir vieglāk nokrāsot. Tad arī rodas pārspriedumi,
kāpēc olu čaumalas mēdz būt dažādās krāsās, vai krāsa nav atkarīga
no tā, ar kādām ķimikālijām vistas ir barotas.
Jāteic, ka olu čaumalu krāsa neietekmē to kvalitāti, drošumu un
nekaitīgumu. Olu čaumalas krāsa ir atkarīga no konkrētās vistas
šķirnes. Dažādu šķirņu vistām ir dažādu krāsu olas. Mūsu platuma
grādos vistām ir baltas vai brūnas olas, bet citos platuma grādos,
pēc mūsu ieskatiem, olas tiek dētas jau nokrāsotas. Piemēram,
Arakaunas šķirnes vistas no Dienvidāzijas dēj sārtas olas. Ir arī
vistas, kas dēj pat zilas un zaļas olas.
Avots: www.kasjauns.lv