8 dabīgas Lieldienu olu krāsošanas receptes
Katrai ģimenei ir savas tradīcijas un paņēmieni Lieldienu olu krāsošanai. Šogad noteikti vērts izmēģināt ko jaunu, ar dabīgām krāsām iegūtu toni. Lūk, daži ieteikumi.
Rozā krāsai – biešu sula ar etiķi vai dzērveņu
sula. Košākam tonim: puslitru sarkano biešu sulas uzvāra
kopā ar divām ēdamkarotēm etiķa, olas ieliek karstajā šķidrumā un
ļauj 1-2 stundas ievilkties. Gaišam tonim: uzvāra olas spēcīgā
dzērveņu sulā, atļauj tām ievilkties.
Tradicionāli sarkanbrūnai – sīpolu mizas. Četras
krūzes sarkano vai balto sīpolu mizas vāra 30 minūtes līdz 1
stundai, pievieno olas. Atkarībā no turēšanas ilguma, olas sanāks
no sarkanīgi brūnas līdz tumši sarkanai krāsai. Olas pēc tam var
apsmērēt ar olīveļļu – spīdumam.
Dzeltenai – kurkuma. Trīs ēdamkarotes kurkumas jeb
dzeltensaknes ieber puslitrā ūdens, uzvāra, ieliek olas un ļauj
vairākas stundas ievilkties.
Koši zilai – zilais kāposts. Sīki sakapātu kāpostu
iemērc uz nakti puslitrā ūdens, pievienojot 6 ēdamkarotes baltā
etiķa. No rīta šķīdumā ieliek jau novārītas olas, atļauj
ievilkties.
Tumši violetai – sarkanvīns. Spēcīgu sarkanvīnu
pārlej olām tā, lai tās pilnībā noklāj, pēc 12 stundām olas izņem
un atstāj nožūt. Svarīgi – nemazgāt un nepārklāt tās ar
eļļu.
Gaiši rozā tonis – avokado mizas. Avokado mizas un
uz pusēm sagrieztus kauliņus ieliek ūdenī un vāra vismaz stundu.
Pēc tam izņem mizas un kauliņus, pievieno ēdamkaroti etiķa un
ievieto olas. Olas uzvāra un atstāj ievilkties vismaz 15
minūtes.
Koši dzeltenai – burkānu laksti. Sakapātus burkānu
lakstus un mizas vāra ūdenī 15 minūtes, pievieno 2 tējkarotes
etiķa, novārījumā liek mērcēties olas.
Lillā krāsai – upenes. Olas ievārījumā vāra
apmēram 10 minūtes, pēc tam ļauj ievilkties vēl aptuveni 10
minūtes.