6 neierasti pārtikas produkti, kuros nokrāsot košas olas
Kā atklāj Sanda Dejus, viņu ģimenē olas tiek krāsotas ne tikai Lieldienās – viņasprāt, tā ir lieliska kopīga laika pavadīšana, gan kopā ietinot olas, lai veidotos dažādi raksti, gan priecājoties par rezultātu, kas ir pats interesantākais olu krāsošanas brīdis. Turpretī Māra Sleja atklāj, ka olu krāsošana nav viņas stiprā puse, tāpēc labprātāk svētkos dodas pie vīramātes, kur bērniem ir iespēja radoši izpausties. Lielākais Māras atklājums bija karkade tēja, kuras rezultāts pārsteidz, pat tikai ieliekot virā olu bez jebkādiem pārsējiem. Arī Kristapam Tālbergam uzticētie melnie rīsi bija jaunatklājums, un, lai arī viņš atklāj, ka nav prasīgākais olu ietīšanas un krāsošanas meistars, rezultāts patīkami iepriecina.
“Tradicionāli populārākais un vienkāršākais olu krāsošanas veids, protams, ir vārīt tās sīpolu mizās. Atkarībā no sīpolu mizu daudzuma un veida olas sanāk no gaiši līdz pat šokolādes brūnām vai ar violetu nokāsu, ja izmanto, piemēram, sarkano sīpolu. Tomēr ir tik daudz dažādu krāsu, kāpēc apstāties tikai pie sīpolu mizām? Krāsojot olas kurkumā, melnajos rīsos, karkade un zaļajā tējā, sarkanajos kāpostos un pat bietēs, izdosies patiešām interesantas un, galvenais, neierastas Lieldienu olas pelēkā, violetā, dzeltenā un pat melnā krāsā, ko celt svētku galdā,” stāsta Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis.
Lai olas izdotos košas, šefpavārs iesaka rīkoties šādi: sākumā uzvāri viru – lej katlā ūdeni un pievieno izvēlētās sastāvdaļas, intensīvākam tonim vari pievienot galda etiķi un sāli. Uzvāri viru, tad iecel tajā olas un vāri tās 8–10 minūtes. Kad olas izvārītas, izcel tās no viras. Viru neizlej, bet ļauj tai atdzist. Intensīvākam tonim iecel olas atpakaļ atdzisušajā virā un atstāj vēl uz kādu laiku – ja vēlies, pat uz nakti. Svarīgi – ja nevēlies, lai olas dzeltenums paliek zils, neatstāj olas karstā virā, jo tās turpinās gatavoties, pat ja katls būs nocelts no plīts!
Rakstu uz olām var veidot, aptinot tās ar dabas veltēm vai iemetot krāsā dažādus elementus, piemēram, zariņus, lapiņas, ziedus, dziju u. tml.
KURKUMA
Kurkumas virā krāsotas olas izdosies košas un saulainas – no gaiši dzeltena toņa līdz pat oranžam. Ņem paciņu kurkumas, izšķīdini to litrā ūdens un uzvāri. Ieteikums: izmanto baltās olas, novāri 8–10 minūtes, atdzesē viru un olas liec atpakaļ aukstā krāsā. Noturi vismaz 3 stundas, lai krāsa kļūtu intensīvāka.
ZAĻĀ TĒJA, SPINĀTI UN KVIEŠU ZELMEŅI
Zaļās tējas, spinātu un kviešu zelmeņa krāsa ir visneprognozējamākā. Ūdenī vāri tēju un zaļumus kopā ar galda etiķi. Lai iegūtu krāsainas olas tējas novārījumā, ar 10 minūtēm nepietiks, tāpēc labākais veids ir tās atstāt krāsūdenī uz nakti, novietojot vēsā vietā vai ledusskapī.
MELNIE RĪSI
Melno rīsu novārījums ir gana jaudīgs, lai nokrāsotu arī brūno vistu olas. Novāri daudz rīsu, pievieno etiķi un sāli. Novārījumā vari iegremdēt jau novārītas olas un likt viru ledusskapī krāsoties uz nakti. Pavisam melna krāsa izdosies, ja olas noturēsi novārījumā vismaz 3 stundas. Nokrāsotās olas noskalo un iespīdini ar pilīti eļļas.
BIETES
Lai arī var šķist, ka bietēs olas nokrāsosies sarkanas kā Latvijas karogs, tā tomēr nav. Līdzko bietes tiek vārītas, krāsa kļūst brūna. Taču ir iespēja arī saglabāt sarkano toni. Novāri olas un iegremdē tās nevārītā biešu sulā. Jo ilgāk olas turēsi krāsā, jo tonis būs intensīvāks. Bet atceries, ka viss ir labs ar mēru – ar 10–12 stundām būs gana.
SARKANAIS KĀPOSTS
Sarkanais kāposts savienojumā ar ūdeni, etiķi un sāli veido lielisku krāsūdeni. Šī, iespējams, ir viena no unikālākajām dabīgajām olu krāsām. Tā izdodas katru reizi citāda. Sagriez kāpostu smalkās strēmelēs un novāri. Liec olas vārīties 8–10 minūtes. Noturi atdzesētā krāsā vēl 3 stundas, un rezultāts būs lielisks.
KARKADE TĒJA
Krāsojot olas karkadē tējā, iegūsi nokrāsu no tik skaistās un modernās pelēki zilganās līdz violetai. Ūdenī vāri tēju, pievieno galda etiķi intensīvākam tonim. Liec olas vārīties 8–10 minūtes. Ja vēlies intensīvāku krāsu, noturi olas krāsūdenī vismaz 3 stundas.