Svētku galdā ceļam ēdienus sarkanbaltsarkanās krāsās. 5 ēdienu recepšu idejas
18. novembra svētku nedēļas nogalē galdā aicinām celt ēdienus Latvijas karoga krāsās. Piedāvājam 5 recepšu idejas, ko vecāki kopā ar bērniem var pagatavot un veidot īpašu svētku noskaņu.
18. novembra svētku nedēļas nogalē galdā aicinām celt ēdienus Latvijas karoga krāsās. Piedāvājam 5 recepšu idejas, ko vecāki kopā ar bērniem var pagatavot un veidot īpašu svētku noskaņu. Ja plānojat brīvdienās doties ciemos, tad piedāvātās idejas vari pagatavot kā gardu ciemakukuli un pārsteigt radus vai draugus. Laiks izmēģināt ko jaunu!
Svētku burkānu kūka
Pamatnei nepieciešams:
- 250 ml eļļas;
- 145 g cukura;
- 3 olas;
- 540 g burkānu (5-6 burkāni);
- 110 g sakapātu valriekstu;
- 375 g kviešu miltu;
- 2 ēd. k. cepamā pulvera;
- 0.5 tējk. cepamās sodas;
- 2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c).
Glazūrai nepieciešams:
- 30 g sviesta istabas temperatūrā;
- 80 g krēmsiera istabas temperatūrā;
- 1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles);
- 240 g pūdercukura;
- Dekorēšanai - dzērvenes un pūdercukurs.
Pagatavošana:
- Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu noklāj ar cepamo papīru, maliņas ietauko ar kripatiņu sviesta.
- Nomizo un sarīvē burkānus uz rupjās rīves.
- Ar mikseri vai virtuves kombainu saputo eļļu, cukuru un olas. Pievieno burkānus un valriekstus. Samaisi visu ar koka karoti.
- Bļodā kopā samaisi miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās piparkūku garšvielas.
- Abu bļodu saturu apvieno un samaisi ar koka karoti. Mīklu lej iekšā sagatavotajā pannā, izlīdzini mīklas virspusi un cep krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesē 5 minūtes, izņem no formas un atdzesē pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies “ar kalniņu”, to ar maizes nazi līdzeni nogriez un apgriez kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.
- Gatavo glazūru - saputo sviestu ar krēmsieru, pievieno citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievieno pūdercukuru. Glazūru pārsmērē kūkai. Dekorē ar dzērvenēm un pūdercukuru.
Recepti sagatavojusi kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autore Linda Tellgrena sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.
Rupjmaizes rika ar medu un pikanto Latvijas
bekonu
Nepieciešams:
- 4 šķēles rupjmaizes;
- 2 ēdamkarotes medus;
- 200 g kūpinātas cūkgaļas krūtiņas;
- 1 daiviņa ķiploka;
- dilles – pēc garšas;
- pētersīļi – pēc garšas;
- melnie pipari – pēc garšas;
- marinēti hallapenjo pipari.
Pagatavošana:
- Rupjmaizes šķēles sagriez nelielos gabalos, pārsmērē ar medu.
- Kūpinātu cūkgaļas krūtiņu samal gaļas maļamajā mašīnā, pievieno sakapātas dilles, pētersīļus, ķiploka daiviņu un melnos piparus. Masu rūpīgi samaisi un smērē pa virsu maizītēm.
- Dekorē ar hallapenjo pipariem un sakapātiem zaļumiem.
Recepti sagatavojis restorāna “Tex-Mex” šefpavārs.
Bukstiņputras sacepums ar asinsdesu, kraukšķīgo bekonu un ābolu - dzērveņu mērci
4 personu porcijai nepieciešams:
- 300 g miežu putraimu;
- 200 g kartupeļu;
- 1 luņķis (jeb 300 g) asinsdesas;
- 300 g bekona;
- 150 g dzērveņu;
- 200 g ābolu;
- 100 g cukura;
- 4 ēdamkarotes skāba krējuma;
- sāls.
Pagatavošana:
- No miežu putraimiem un kartupeļiem uzvāra bukstiņputru, to atdzesē.
- Cepamajā formā ieklāj cepampapīru, lai vieglāk būtu izņemt ārā sacepumu.
- Cepamajā formā klāj pusi no bukstiņputras, pa virsu liec sagrieztus asinsdesas gabaliņus un pārklāj ar atlikušo bukstiņputru.
- Liec cepeškrāsnī cepties 180°C temperatūrā 15 – 20 minūtes.
- Sacepumu izņem ārā un pārsmērē ar skābo krējumu.
- Vienlaikus gatavo ābolu-dzērveņu mērci. Ābolus nomizo un sagriez nelielos gabaliņos, tos liec katlā sautēties kopā ar dzērvenēm un cukuru 10 – 15 minūtes.
- Bekonu sagriez plānās strēmelēs un apbrūnini cepeškrāsnī 200° C temperatūrā 5 – 10 minūtes.
- Sacepumu liec uz šķīvja, pasniedz ar dzērveņu mērci un kraukšķīgo bekonu.
Recepti sagatavojis restorāna “Tex-Mex” šefpavārs.
Sarkanā biskvīta
kūka
Biskvītam nepieciešams:
- 250 g miltu;
- 230 ml paniņas;
- 100 g sviesta;
- 180 g cukura;
- 2 gab olas;
- 40–50 ml koncentrētas biešu sulas;
- pusotra ēdamk. kakao pulvera;
- 1 tējk. sāls;
- 1 tējk. dzeramās sodas;
- 1 tējk. etiķa.
Krēmam nepieciešams:
- 360 g biezpiena;
- 100 g pūdercukura;
- 2–3 gab. mandarīnu.
Dekoram nepieciešams:
- 200 g dzērvenes.
Pagatavošana:
- Sakul sviestu ar cukuru un sāli. Pievieno olas un turpina kult.
- Koncentrēto biešu sulu sajauc ar kakao pulveri un izmaisi, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno masai un samaisi.
- Pieber 2/3 miltu un pielej paniņas, sakul. Pieliec arī pārējos miltus.
- Citā bļodā ielej etiķi un pārber ar sodu. Tas sāks burbuļot, nemaisi! Lej virsū mīklu un iejauc tajā sodu un etiķi.
- Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C un ietauko kūku formu vai formas. Lielumu un izmēru izvēlies pēc patikas. Mīklu lej formā un cep 25–40 minūtes atkarībā no izvēlētās kūkas formas diametra. Izcepto biskvītu atdzesē.
- Mandarīniem norīvē miziņas.
- Biezpienam pievieno pūdercukuru un sulu no viena mandarīna. Samal ar blenderi biezā krēmā, ja nepieciešams, pievieno vēl sulu. Beigās krēmam piejauc arī mandarīnu miziņas.
- Biskvītu griez uz pusēm un pildi ar krēmu, virsū liec dzērvenes un pūdercukuru.
Recepti sagatavojuši “Rimi Gardēži” pavāri.
Rudzu maizes kārtojums
burciņā
Nepieciešams:
- 2 šķēles rudzu maizes;
- 200 ml saldā krējuma;
- 3 saujas dzērveņu;
- 2 ēdamk. brūnā cukura;
- 1 ēdamk. sviesta;
- Burciņa ar vāku (400 – 500 ml).
Pagatavošana:
- Rudzu maizi sadrupini sīkos gabaliņos. Liec sakarsētā cepeškrāsnī 180°C un grauzdē 5 – 10 minūtes. Atdzesē un samal.
- Sakarsētā pannā liec sviestu kopā ar tikko pagatavoto rīvmaizi, apcep un atdzesē.
- Saldo krējumu saputo ar 1 ēdamkaroti cukura.
- Pagatavo mērci: saspaidi 2 saujas dzērveņu un sajauc ar 1 ēdamkaroti cukura. Mērcei pieliec arī dažas veselās dzērvenes.
- Desertu kārto burciņā, sastāvdaļas liekot kārtās vienu virs otras.
Recepti sagatavojuši “Rimi Gardēži” pavāri.