Iznākums var būt bēdīgs! Indīgie augi, ko noteikti NELIKT Jāņu vainagā

Līgo svētkos jau izsenis bijusi tradīcija meitām darināt Jāņu zāļu vainagus, bet puišiem tos pīt no ozollapām. Taču ne visi augi, kas plūkti pļavā vai grāvmalē, būs liekami vainagā. Latvijā ir gana daudz indīgu augu, kas var veidot čūlas uz rokām vai pat izraisīt elpošanas problēmas. Tāpat vainagā noteikti nav liekami aizsargājamie augi. Par to, ko noteikti neplūkt pļavā un nelikt vainagā, stāsta Zāļu sieva Līga Reitere.
Par suņuburkšķiem saka, ka tā ir slinkas meitas zāle, jo simboliski šis augs apzīmē slinkumu.

FOTO: Shutterstock.com

Par suņuburkšķiem saka, ka tā ir slinkas meitas zāle, jo simboliski šis augs apzīmē slinkumu.

Vai visas gundegas tiešām indīgas?

“Man reiz jautāja, vai vainagā var pīt gundegas, jo dzirdēts, ka tās visas indīgas. Bet jāsaka, ka gundegas ir dažādas. Piemēram, zeltainā gundega nebūt nav indīgāka par struteni, asinszāli un pelašķi. Jāņem gan vērā, ka starp šīs dzimtas augiem ir arī ļoti indīgi, piemēram, jaunā gundega, no kuras uz rokām var dabūt pat čūlas. Tā aug ūdenī vai ļoti mitrās pļavās, tai sulīgs, gaļīgs kāts un ziediņi ir zaļgandzelteni,” stāsta Zāļu sieva.

Indīgā kurpīte (Aconitum) 

 

Vēl indīgākas gan ir šīs pašas dzimtas puķes, kas nemaz nav līdzīgas gundegām. Tās ir kurpītes. Līga Reitere piekodina, ka šos ziedus pavisam noteikti nevajag pīt vainagā, neskatoties uz to, cik tās ir koši zilas, izturīgas un greznas.

 

Uzpirkstīte, plūškoks, suņstobrs

No indīgiem augiem vēl vainagā nevajadzētu likt uzpirkstīti, kas šobrīd zied, tā arī ir ļoti indīga. Atpazīt var pēc rozīgās krāsas, bet dārzā ir redzētas arī baltas. Tad vēl nevajadzētu likt dzegužkurpītēm līdzīgos augus.

Sarkanais plūškoks (Sambucus racemosa)

 

Vēl noteikti jāuzmanās no sarkanā plūškoka. “Nereti meitas vainagā grib ielikt sīkus, baltus ziediņus, un tādi ir melnajam un sarkanajam plūškokam. Melnā plūškoka ziedi nav indīgi, bet tie nejauki smird, kura meita gan gribētu, lai viņas Jāņu vainags ož? Savukārt sarkanā plūškoka ziedi nesmird, bet ir ļoti indīgi. No tiem var ne tikai roku ādu savainot, bet, valkājot šādu vainagu, var iekaist acis un rasties elpošanas traucējumi. Tas ir ļoti indīgs augs,” piekodina Zāļu sieva.

 

Slinko meitu zāle – suņuburkšķis

Par suņuburkšķiem saka, ka tā ir slinkas meitas zāle, jo simboliski šis augs apzīmē slinkumu.

Suņuburkšķis (Anthriscus)

 

“Ja meitai vainagā ir suņuburkšķi, tad to sauc par slinku meitu, kas nav pļavas izstaigājusi un nav pēc Jāņu zālēm tālāk par sētu bijusi. Ja tomēr izdomā, ka grib likt suņuburkšķu ziedus vainagā, kaut vai, lai veidotu kuplumu, tad nevajadzētu tos sajaukt ar suņstobru,” saka Līga Reitere.

 

Suņstobrs ir indīgs augs, no kā var dabūt čūlas uz rokām. To var atpazīt ar plankumaino kātu, tam ir oranži brūni plankumi uz kāta tuvāk pie zemes. Ja tā pavirši skatās, tad var sajaukt un saplūkt indīgus ziedus, no kuriem var dabūt čūlas.

Reklāma
Reklāma

Suņstobrs (Conium maculatum)

 

“Vēl no tādiem indīgiem augiem ir suņpētersīlis, ko arī nevajadzētu likt vainagā, velnābols, velna rutks un latvānis, tos noteikti nedrīkst plūkt,” piekodina Zāļu sieva.

 

Arī aizsargājamiem augiem NĒ!

Ja par indīgajiem augiem skaidrs – tos vainagā likt ir bīstami un nez vai kāds vēlēsies iedzīvoties veselības problēmās Jāņu vainaga dēļ, tad citādi ir ar aizsargājamiem augiem. Tos likt vainagā liedz likums. Saskaņā ar Sugu un biotopu aizsardzības likuma 12. pantu ir aizliegts īpaši aizsargājamos augus vai to daļas lasīt, noplūkt vai izrakt.

Naktsviloje (Platanthera bifolia)

 

Zāļu sieva skaidro, ka viens no šādiem augiem ir naktsvijoles. “Augs veicina jušanu, jausmu, tai skaitā arī seksualitāti, tāpēc daudzi līgotāji grib tās ielikt kaut pušķītī, taču to nevajadzētu darīt.”

 

Aizsargājams augs ir arī dzegužpirkstīte. Daudzi cilvēki neatšķir šos nosaukumus – dzegužpirkstīte un dzegužkurpīte. Bieži cilvēki tos jauc, lai gan augu ziedi ir ļoti atšķirīgi. Dzegužpirkstīte ir blīvāka, nekā nakts vijole un ceriņu krāsā, ar tādu paresnu, sulīgu kātu.

 

“Vēl Latvijā reti sastopams augs ir Sibīrijas skalbe, tā izskatās, kā zilas krāsas īriss. Mūsdienās tās jau audzē dārzos. Savvaļā tas ir tik reti sastopams augs, ka domāju, vainagā tās neviens nenoplūks un neievīs,” saka Līga Reitere.

Dzegužpirkstīte (Dactylorhiza)

 

Zāļu sieva stāsta, ka vēl ļoti grezns augs, ko daudzi vēlas iepīt vainagā, ir jumstiņu gladiola. Augs ir krāšņs, taču aizsargājams, tāpēc vainagā to pīt noteikti nevajadzētu. 


Ko tad vainagā drīkst likt?

“Jāņu vainagā noteikti drīkst un vajadzētu likt āboliņu, rudzupuķes, margrietiņas, raspodiņu un madaras,” saka Līga Reitere.

Madara (Galium)

Lai madara vainagā vīstot nenokarātos, Zāļu sieva iesaka to pīt tādās, kā cilpiņās.

Saistītie raksti