Jāņu tematikai atbilstošs noformējums – meijas! Vai tās drīkst cirst mežā?

Līdz ar Līgo svētku tuvošanos, arvien biežāk redzam ar bērzu meijām skaisti izrotātus pagalmus, veikalus un pat kāpņu telpas. Vai mežos drīkst cirst meijas, skaidro AS "Latvijas valsts meži" infrastruktūras objektu uzturēšanas vadītājs Kaspars Kristiņš.
Līdz ar Līgo svētku tuvošanos, arvien biežāk redzam ar bērzu meijām skaisti izrotātus pagalmus.

FOTO: Shutterstock.com

Līdz ar Līgo svētku tuvošanos, arvien biežāk redzam ar bērzu meijām skaisti izrotātus pagalmus.

Arī šogad valsts mežos bez maksas personīgai lietošanai bērzu meijas drīkst iegūt nelielos apjomos, tas ir līdz piecām bērzu meijām, ne garākām par 3 metriem.

Jāņem vērā, ka bērza meija jānocērt līdz ar zemi. 

Aizliegts cirst bērzus, kuru celmu caurmērs 10 cm augstumā virs sakņu kakla pārsniedz 12 cm.


Bērzu meijas atļauts cirst meža ceļu malās, stigās, grāvju malās, zem elektrolīnijām, pieaugušā mežā zem lielajiem kokiem, ja tās nepārsniedz 3 metru augstumu, savukārt jaunaudzēs to darīt ir stingri aizliegts. Izņēmums ir priežu jaunaudzes, kurās drīkst cirst bērzus, kas nomāc jaunaudzē augošās priedes.

 

Savukārt jaunaudzēs to darīt ir stingri aizliegts. Izņēmums ir priežu jaunaudzes, kurās drīkst cirst bērzus, kas nomāc jaunaudzē augošās priedes.


Ja radusies nepieciešamība pēc lielākiem bērzu meiju apjomiem, jāsazinās ar attiecīgā
reģiona iecirkņa mežkopi, kurš ierādīs vietu, kur to var veikt ar vismazāko kaitējumu mežam. 

Reklāma
Reklāma

Šādā gadījumā tas ir maksas pakalpojums un par meiju ciršanu jāslēdz līgums.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs svētku sajūtas radīšanai bez maksas drīkst iegūt arī koku zarus viena kubikmetra apmērā neatkarīgi no koku sugas. Taču tad ir jāievēro nosacījums, ka zarus atļauts iegūt cirsmās pēc mežizstrādes darbu pabeigšanas no ciršanas atliekām, kā arī tos atļauts iegūt no augošiem kokiem, kas garāki par trim metriem. 

 

Vienlaikus zarus atļauts iegūt no koka zemākajiem zariem, atstājot neskartus augšējos zarus, lai to zaļais vainags būtu vismaz divas trešdaļas no koka augstuma. Liegts bojāt koka stumbru un galotni.

Saistītie raksti