Kāda materiāla lindraki, lecot pāri Jāņu ugunskuram, aizsvilsies visātrāk?

Jāņu ugunskurs ir neatņemama svētku sastāvdaļa, kas simbolizē sauli, auglību un aizsardzību. Ir ticējums, ka lēkšana pāri ugunskuram atbrīvojot no 40 ļaunām kaitēm, kā arī pasargā no ļaunas acs un slimībām. Viktorija Gribuste, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa vecākā inspektore Zemgales reģionā, dalās ar drošības ieteikumiem, ko ņemt vērā, ja lēkšanu pār ugunskuram plānots iekļaut svētku aktivitāšu sarakstā.
Līgo naktī lēkšana pāri ugunskuram ir sena tradīcija.

FOTO: Shutterstock.com

Līgo naktī lēkšana pāri ugunskuram ir sena tradīcija.

Līgo naktī lēkšana pāri ugunskuram ir sena tradīcija, un ir daudz ticējumu par to, kāpēc un kā jālec tam pāri. Drošības speciālisti gan iebilst pret šādu nodarbi, jo cilvēks ir pakļauts reālām uguns briesmām. 

Tomēr, ja esi nolēmis lēkt pāri ugunskuram, piedāvājam dažus ieteikumus, ko ņemt vērā, izvēloties sev svētku ietērpu.

Kuplos, garos svārkus, kleitas un garās svētku jostas labāk atstāt maliņā, tuvojoties ugunij, jo visnedrošākais saskarē ar liesmām ir brīvi plīvojošs apģērbs ar atsevišķām garām detaļām no degtspējīga materiāla.


Viegli aizdegsies arī sintētiski materiāli, turklāt jārēķinās, ka daļa no tiem saskarsmē ar karstumu var sākt kust un pēc tam aizdegties.


Mazāk bīstams ugunskura tuvumā ir dabisks materiāls (kokvilna, lins), bet arī tas, saskaroties ar liesmām vai karstuma iedarbībā, var aizdegties.

Reklāma
Reklāma

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka ne tikai nepareiza svārku auduma izvēle var būt par pamatu nelaimei. Faktori, kas var veicināt aizdegšanos, ir arī ugunskura liesmu augstums, ugunskura platums, ugunskura vietas reljefs, cilvēka veselības stāvoklis u.c.

 

Turklāt jāņem vērā, ka degtspējīgus materiālus aizdedzina ne tikai tieša saskare ar liesmām, bet arī liesmu radītais siltumstarojums, atrodoties liesmu tuvumā.


VUGD aicina cilvēkus ievērot piesardzību, svētkus aizvadīt droši un izvairīties no aktivitātēm, kas var izraisīt negadījumus.

Saistītie raksti